Το “καμπανάκι” που χτύπησε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης για τη στρατηγική της ΝΔ

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on July 13, 2017, 10:04 am
0 secs

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας το απόγευμα της Τετάρτης στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Μοσχάτο, δεν είχε την “πυρηνική ύλη” που θα έβαζε φωτιά στην επικαιρότητα. Είτε θετικά, είτε αρνητικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε την πλατφόρμα του για τη διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας, που έχει ξεκινήσει από την επομένη κιόλας της εκλογής του στην ηγεσία του κόμματος, με την απορρόφηση στελεχώ της Δράσης καθώς και άλλων που κινήθηκαν ιστορικά στον χώρο του σημιτικού ΠΑΣΟΚ, παρά τις γκρίνιες και τις επισημάνσεις περί της “τοξικότητας” των στελεχών αυτών.

Μετά την αλλαγή πολιτικής ατζέντας, με τις εκλογές να… πηγαίνουν μακριά, και τη Νέα Δημοκρατία να επιδιώξει να στριμώξει την κυβέρνηση σε θέματα Δικαιοσύνης, η στρατηγική που θα ακολουθεί εφεξής το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έρχεται σε πρώτο πλάνο.

Ή μάλλον, η αλλαγή ή “διόρθωση” στρατηγικής, προκειμένου η Νέα Δημοκρατία να προτάξει έναν περισσότερο θετικό και συγκροτημένο λόγο για το μέλλον, με την ανάπτυξη ενός εθνικού σχεδίου για την υπέρβαση της κρίσης, παραμερίζοντας και απονευρώνοντας… τσιρίδες υστερίες και ακραίες τοποθετήσεις, που το προηγούμενο διάστημα δεν απουσίαζαν από την πολιτική ρητορική της ιστορικής παράταξης της Κεντροδεξιάς.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, έχει τη σημασία του το γεγονός ότι ο Μιλτάδης Βαρβιτσιώτης, εκ των κορυφαίων στελεχών του κόμματος, που στήριξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην εσωκομματική μάχη ηγεσίας απέναντι στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και το καραμανλικό στρατόπεδο, έκρουσε “καμπανάκι” προβληματισμού για τη στρατηγική που ακολουθεί, και εκείνη που πρέπει να ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, η Νέα Δημοκρατία πρέπει να απευθυνθεί στην κοινωνία με άλλον τρόπο, σε σχέση με ό, τι έχει κάνει μέχρι σήμερα, και ο προβληματισμός αυτός είναι έντονος σε πλειάδα στελεχών, που εκτιμούν ότι η γαλάζια παράταξη θα πρέπει να επιδιώξει τη διαμόρφωση μιας “θετικής κοινωνικής πλειοψηφίας”, αντί να εξαντλείται στην είσπραξη ψήφου διαμαρτυρίας και καταδίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η μεγάλη παράταξη της Κεντροδεξιάς άλλωστε, δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν, μέχρι το 2009 τουλάχιστον, κόμμα άρνησης και διαμαρτυρίας. Γι’ αυτό και η κοινωνική βάση που μετρούσε στην κάλπη ως εκλογική δεξαμενή, ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή που αθροίστηκε τα τελευταία 7 χρόνια, όταν η Νέα Δημοκρατία συρρικνώθηκε επικίνδυνα σε επίπεδο κοινωνικού ακροατηρίου και εκλογικής βάσης.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής