Το Καζακστάν προς αναζήτηση επενδυτών και ανθρώπινου δυναμικού από την Ελλάδα

Αθηνά Κοροβέση
Posted on February 06, 2018, 4:00 am

 

 

Της Αθηνάς Κοροβέση

[email protected]

 

Oι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Καζακστάν αναβαθμίζονται όλο και περισσότερο τον τελευταίο χρόνο, με εμφανή αποτελέσματα στους οικονομικούς δείκτες που αφορούν στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίοι βαίνουν ανοδικά. Επιπλέον, οι υψηλού επιπέδου επισκέψεις σε επίπεδο υπουργών, υφυπουργών, όσο και οι επισκέψεις εκπροσώπων του επιχειρηματικού κλάδου που πραγματοποιούνται σε αμφότερες τις χώρες, δημιουργούν τις πιο ευνοϊκές συνθήκες για την άμβλυνση της ελληνο-καζακικής συνεργασίας σε πλείστους τομείς.

Οι τελευταίες ειδήσεις μας έρχονται από τις εργασίες του Ελληνο-Καζακικού Επιχειρηματικού Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στην καζακική πρωτεύουσα, με τη συμμετοχή ελληνικών και καζακικών επιχειρήσεων. Την έναρξη του οποίου μάλιστα κήρυξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, πραγματοποιώντας διήμερη επίσκεψη στην Αστάνα, συνοδευόμενος από μεγάλη επιχειρηματική αποστολή με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο του ΣΕΒ, Κωνσταντίνο Μπίτσιο.

Σύμφωνα με τα καζακικά μέσα, οι δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Επενδύσεων και Ανάπτυξης, Arystan Kabikenov, στο εν λόγω Φόρουμ, πυροδοτούν πληθώρα ελπίδων για Έλληνες επιχειρηματίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα της Μεγάλης Στέπας, καθότι η 4η Βιομηχανική Επανάσταση στην οποία εισέρχεται με γοργούς ρυθμούς το Καζακστάν, ανοίγει πολλαπλά παράθυρα συνεργασίας με τις αρχές της χώρας. Παράλληλα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Επενδύσεων και Ανάπτυξης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόσκληση προς Έλληνες μηχανικούς για να εργαστούν στη χώρα, στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης των βιομηχανικών επιχειρήσεων του Καζακστάν, καθώς είναι γνωστό ότι η χώρα μας διαθέτει αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο θα μπορούσε να απορροφηθεί επαγγελματικά από την ασιατική χώρα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Επενδύσεων και Ανάπτυξης του Καζακστάν, το εμπόριο μεταξύ Καζακστάν και Ελλάδας ανήλθε σε 980 εκατομμύρια δολάρια το 2017, σημειώνοντας αύξηση 10% σε σύγκριση με το 2016. Με τους οιωνούς να δείχνουν περαιτέρω αύξηση μέσα στο 2018, κυρίως για δυο λόγους:

-αφενός λόγω της νέας εθνικής επενδυτικής στρατηγικής του Καζακστάν που υιοθετήθηκε μέσα στο 2017 και δημιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες για την προσέλκυση επενδύσεων, με προνομιακή πολιτική για την προστασία των δικαιωμάτων των ξένων επενδυτών, και

-αφετέρου, γιατί όπως προειπώθηκε, το Καζακστάν έχει ήδη καλωσορίσει την εποχή της “4ης Βιομηχανικής Επανάστασης”, στην οποία η εκβιομηχάνιση και η ψηφιοποίηση αποτελούν τη ναυαρχίδα εισαγωγής νέων τεχνολογιών, όπου το (προς συνεχή αναζήτηση) εξειδικευμένο ανθρώπινο κεφάλαιο θα αποτελέσει τη βάση του εκσυγχρονισμού.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Αθηνά Κοροβέση
Η Αθηνά Κοροβέση είναι διεθνολόγος. International Relations | MSc. in European Studies.