Το κήρυγμα του Μπιλ Κλίντον κατά του πολιτικού μίσους που… γεννάει τέρατα

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Posted on March 10, 2017, 9:31 am
0 secs

Η Ιστορία θα τον καταγράψει ως έναν από τους μεγαλύτερους πολιτικούς ρήτορες του τελευταίου αιώνα, αν όχι ως τον… μεγαλύτερο, τουλάχιστον σε επίπεδο αμερικανικής πολιτικής σκηνής.

Ακόμη και σε… προχωρημένη ηλικία, ο Μπιλ Κλίντον καταφέρνει να κωδικοποιεί εύληπτα μηνύματα, που φτάνουν στην… καρδιά του μυαλού και του θυμικού του ακροατηρίου του, θυμίζοντας τους λόγους για τους οποίους τον θαύμαζε ο Μπαράκ Ομπάμα, και επιχείρησε να του μοιάσει.

Ο Αμερικανός πρώην Πρόεδρος μίλησε στο Ινστιτούτο Brookings, σε εκδήλωση για τη μνήμη του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού του Ισραήλ Γιτζάκ Ράμπιν, με τον οποίο είχαν εργαστεί με πείσμα για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Με αφετηρία λοιπόν… εκείνες τις μέρες, ο Μπιλ Κλίντον έφτασε στο σήμερα. Στα δικά μας. Και περιέγραψε τον απόλυτο κίνδυνο που σηματοδοτεί για μια σύγχρονη κοινωνία, το πολιτικό μίσος το οποίο… γεννάει τέρατα. Οδηγεί στα άκρα. Καλλιεργεί τον λαϊκισμό και τον εθνικισμό.

“Είναι σαν να περνάμε όλοι, την ίδια στιγμή, μια κρίση ταυτότητας. Και ο εθνικισμός, μαζί με τον λαϊκισμό, έρχονται να καλύψουν το κενό. Δημιουργώντας πολύ περισσότερα προβλήματα. Υπονομεύοντας το μέλλον”, ήταν η πιο χαρακτηριστική αποστροφή του Μπιλ Κλίντον.

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος