Το ιστορικό στοίχημα του Κυριάκου να βάλει φρένο στον εθνικό διχασμό

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on September 17, 2016, 2:13 pm
screen-shot-2016-09-17-at-2-11-19-pm

Μια άλλη Ελλάδα… Αυτή είναι η σπονδυλική στήλη του πολιτικού αφηγήματος του Κυριάκου Μητσοτάκη για το μέλλον, όπως το παρουσιάζει τμηματικά όλο αυτό το διάστημα, και όπως το αναδεικνύει με την παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο σημερινός Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν επιθυμεί να γίνει Πρωθυπουργός… παρένθεσης. Ούτε να ψηφιστεί από την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας ως εναλλακτική λύση στην απόλυτη καταδίκη του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να… υπογράψει εγκαίρως μια συμφωνία αλήθειας με την ελληνική κοινωνία, γύρω από την οποία θα χτιστεί το μωσαϊκό της επόμενης Ελλάδας. Της Ελλάδας που, όχι απλά θα βγει από την κρίση, αλλά θα καταφέρει να σταθεί με αξιώσεις στα πόδια της, θα αφήσει πίσω τις… γνωστές παθογένειες του παρελθόντος, και δεν θα επαναλάβει στο εθνικό μέλλον που έρχεται, τις λάθος επιλογές που μας οδήγησαν βαθιά στη σημερινή κρίση.

Ο σημερινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μιλάει για την ανάγκη ρεαλιστικής προσέγγισης της ζώσας πραγματικότητας, και επανασύνθεσης του οδικού χάρτη που θα μας βγάλει από την εθνική κρίση την οποία διέρχεται η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Δεσμεύεται για ένα κανονικό κράτος, σύγχρονο και λειτουργικό, για ισονομία και δικαιοσύνη, για λογοδοσία των πολιτικών προς την κοινωνία, και την ίδια ώρα υπογραμμίζει με έμφαση ότι, οι πολίτες εκτός από δικαιώματα έχουν και υποχρεώσεις.

Αν ωστόσο αναλογιστούμε ότι οι Έλληνες είμαστε πρωτίστως και βαθιά λαός ψυχισμού, ίσως η σημαντικότερη παράμετρος του εθνικού σχεδίου Μητσοτάκη να αφορά στο φρενάρισμα του διχασμού. Του εθνικού διχασμού που βιώνει η Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης, με τη μισή κοινωνία να… πετάει πέτρες στην άλλη μισή.

Αυτό είναι πιθανότατα και το ιστορικό στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη: Να επουλώσει τις πληγές. Να κλείσει το μέτωπο. Να ξανακάνει τους Έλληνες έθνος, όσο κι αν δεν είναι… στο dna μας. Να παρακινήσει την κοινωνία να παραμερίσει τα μικρά που συνήθως μας χωρίζουν, ώστε να δει τα σημαντικά. Αυτά που πρέπει να μας ενώνουν.

 

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι επικοινωνιολόγος