Το επόμενο “μεγάλο λάθος” της Ευρώπης…

Μάνος Οικονομίδης
Posted on April 20, 2017, 6:10 pm

 

[email protected]

Τις ante portas προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, μπορεί να τις προσεγγίσει κανείς από δυο διαφορετικές αφετηρίες. Την εύκολη, αυθόρμητη και αυτονόητη. Ή, την άλλη, τη δύσκολη, σύνθετη και… άβολη.

Οι πολιτικοί αναλυτές στη χώρα της διαρκούς επανάστασης, συμφωνούν ότι θα αποτελεί έκπληξη πρώτου μεγέθους ο αποκλεισμός του Εμανουέλ Μακρόν ή της Μαρίν Λεπέν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Και εν συνεχεία, θα συνιστούσε μάλλον αιφνιδιασμό μια ενδεχόμενη επικράτηση της κόρης του Ζαν-Μαρί Λεπέν, με τις ακραίες απόψεις και τον ανατριχιαστικό λόγο.

Η κοινή λογική αλλά και η… καρδιά όλων, δείχνει Μακρόν. Νέος, φωτογενής, με… ευέλικτες απόψεις και κατεξοχήν υλικό “κανονικότητας”. Ακόμη και στο περιθώριο της “αποστασίας” του από την κυβέρνηση Ολάντ και συνολικά από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο “Σημίτης της Γαλλίας”, δηλαδή ένας πολιτικός με κεντροδεξιές καταβολές, που βρέθηκε στην Κεντροαριστερά για λόγους πολιτικού βιοπορισμού, φαντάζει ως η μόνη λύση απέναντι στη θύελλα του Εθνικού Μετώπου.

Δύσκολα μπορεί να διαφωνήσει κανείς. Η Μαρίν Λεπέν έχει αποδειχθεί survivor, επικαιροποιώντας και προσαρμόζοντας τη ρητορική της στη συγκυρία της στιγμής, είναι ωστόσο βέβαιο ότι η Γαλλία, και επομένως η Ευρώπη θα βρεθούν στον προθάλαμο μιας μεγάλης περιπέτειας, αν περάσει εκείνη ως… ιδιοκτήτρια την είσοδο του Μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων. Υπάρχει φυσικά και το δεύτερο ημίχρονο του… τρόμου, δηλαδή η προοπτική της πρωθυπουργοποίησης της Λεπέν, εφόσον το Εθνικό Μέτωπο επικρατήσει στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, απέχουμε ωστόσο ακόμη από εκείνο το σημείο συναγερμού.

Το παράλληλο πρόβλημα έχει να κάνει με τον ίδιο τον Εμανουέλ Μακρόν. Και την κιβωτό πολιτικού αποτυπώματος που κομίζει, στην “πιο σοβαρή χώρα της Ευρώπης”. Στα όρια του αριβίστα, χωρίς σπονδυλική στήλη ιδεών και… αξιών, ο Εμανουέλ Μακρόν έδειξε ότι είναι πρόθυμος για τα πάντα, προκειμένου να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες του. Και επειδή, όλοι θυμόμαστε πού οδήγησε η τυχοδιωκτική πτυχή της προσωπικότητας του Σαρκοζί, η ενδεχόμενη επανάληψη του φαινομένου με τον “ελαφρύ” Μακρόν, στη Γαλλία της κρίσης, στην Ευρώπη της… ακόμη μεγαλύτερης κρίσης, συνθέτει από τώρα διαρκή πονοκέφαλο.

Η αλήθεια είναι ότι, απέναντι στη Μαρίν Λεπέν, ο καθένας θα φάνταζε ως αυτονόητη επιλογή. Ως λύση. Η συγκεκριμένη αυταπόδεικτη παράμετρος ωστόσο, δεν διαφοροποιεί την “άβολη αλήθεια”: Ο Εμανουέλ Μακρόν φαντάζει ήδη ως το επόμενο “μεγάλο λάθος” της Ευρώπης. Μιας Ευρώπης που, σε επίπεδο ηγεσίας σέρνεται από παιδική χαρά σε… παιδότοπο.

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας