Το “ειδύλλιο” Τραμπ – Σίσι, που μάλλον δεν έχει… fake υπόβαθρο

Υστερόγραφα Team
Posted on May 21, 2017, 6:20 pm
10 secs

 

[email protected]

 

Όπως ήταν προγραμματισμένο, ο Πρόεδρος Τραμπ (λίγες ώρες πριν την προ ολίγου ομιλία του στη Σύνοδο του Ριάντ, στην οποία εκθείασε το μήνυμα αγάπης της Αμερικής προς τη Σαουδική Αραβία αλλά και προς όλες τις χώρες που συμμετέχουν στη Σύνοδο), πραγματοποίησε σήμερα Κυριακή 21 Μαΐου διμερείς συναντήσεις με ηγέτες άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων και με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Με τον πρώτο «διεθνή» ηγέτη, σύμφωνα με τα μέσα, που συνεχάρη τον Αμερικανό Πρόεδρο για την εκλογή του τον περασμένο Νοέμβριο. Ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την Προεδρία Τραμπ ως μια «νέα πνοή στις αμερικανο-αιγυπτιακές σχέσεις».

Αντιστοίχως, ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει χαρακτηρίσει τον Στρατηγό Σίσι ως έναν φανταστικό άνθρωπο.

Και τα μέσα ενημέρωσης έκαναν τότε λόγο για ένα «ειδύλλιο» μεταξύ των δύο ηγετών. Ενός “bromance: brother + romance”, μίας αδερφικής φιλίας δηλαδή μεταξύ των δύο αντρών, αντίστοιχης εκείνης που συνέδεε τον Ομπάμα με τον Αντιπρόεδρό του Τζο Μπάιντεν.

Τις πρώτες ημέρες του Απριλίου, Τραμπ και Σισι συναντήθηκαν στον Λευκό Οίκο για να επισφραγίσουν τη φιλία τους και κατ’ ιδίαν, πέρα των τηλεφωνημάτων.

Και τώρα, ξανασυναντώνται εκ νέου, στο έδαφος μια τρίτης χώρας, στο Ritz Hotel του Ριάντ, ως καλεσμένοι αυτήν τη φορά στην Αραβο-Ισλαμικό-Αμερικανική Σύνοδο Κορυφής στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας.

Το «ειδύλλιο» όμως αυτό δεν φαίνεται να έχει… fake ρίζες. Καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος, έπειτα από τη συνάντηση με τον Σίσι, υποσχέθηκε να ξαναεπιστρέψει στα εδάφη της Μέσης Ανατολής, και συγκεκριμένα στην Αίγυπτο. Και όχι κάποια στιγμή μελλοντικά, αλλά συντόμως.

Ένα «ειδύλλιο» με πολιτικές και διπλωματικές προεκτάσεις που λειτουργεί σαν ένα κουμπί “reset” για τις αμερικανο-αιγυπτιακές σχέσεις. Καθώς ο Πρόεδρος Ομπάμα δεν είχε ποτέ απευθύνει πρόκληση στον Αιγύπτιο ηγέτη, από την ανάληψη των καθηκόντων του στις 8 Ιουνίου 2014. Αντιθέτως, ο Τραμπ τον δέχτηκε στο Οβάλ Γραφείο πριν καλά καλά συμπληρώσει τρεις μήνες στην προεδρία της Αμερικής. Και τώρα, ετοιμάζει ήδη βαλίτσες και ατζέντα για την επερχόμενη επίσκεψή του στο Κάιρο.

Η συζήτηση μεταξύ των δύο αντρών ήταν γεμάτη από φιλοφρονήσεις. «Φίλος» ο Σίσι για τον Τραμπ, «άνθρωπος με μοναδική προσωπικότητα» ο Τραμπ για τον Σίσι, «που μπορεί να κάνει τα αδύνατα».  Φράση στην οποία η ευδιάθετη αποστροφή του Ντόναλντ Τραμπ ήταν «Συμφωνώ».

«Η Αίγυπτος είναι ασφαλής και σταθερή και τα πηγαίνει πολύ καλά με τη συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Σίσι, μιλώντας πάντα μέσω μεταφραστή.

«Έχετε κάνει τρομερή δουλειά κάτω από δύσκολες συνθήκες», δήλωσε από την άλλη ο Τραμπ στον Σίσι. Παραβλέποντας κάθε αναφορά στο παρελθόν του Σίσι, όταν στις 3 Ιουλίου του 2013, ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου τότε, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκδίωξη του πρόεδρου Μοχάμεντ Μόρσι με στρατιωτικό πραξικόπημα.

Απεναντίας, τον ευχαρίστησε ιδιαιτέρως για την απελευθέρωση της Aya Hijazi, μίας Αμερικανο-αιγύπτιας εργαζόμενης, που πέρασε τρία χρόνια σε αιγυπτιακή φυλακή για κατηγορίες περί εμπορίας ανθρώπων, οι οποίες καταδικάστηκαν ευρέως από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Απελευθέρωση η οποία είχε δρομολογηθεί από τη διοίκηση Τραμπ, η οποία συνήθως παρακάμπτει ελάχιστα… την ορθή πορεία θεμάτων που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, συγχαίροντας παράλληλα τους αυταρχικούς ηγέτες στη λογική Τραμπ. Όμως αυτή τη φορά, φάνηκε να λειτούργησε αθόρυβα, διεκδικώντας τη θετική έκβαση της συγκεκριμένης περίπτωσης.

Το επόμενο προγραμματισμένο ταξίδι του Τραμπ αφορά τη συνάντηση των G20 στο Αμβούργο τον Ιούλιο. Όμως από ότι προκύπτει, οι χώρες που του ταιριάζουν περισσότερο είναι εκείνες των ηγετών που συναντήθηκε σήμερα. Γιατί όλα είναι και θέμα ταύτισης νοοτροπιών, εκτός από το γνωστό ρητό περί συνήθειας.

Αναμένοντας λοιπόν την ανακοίνωση της ημερομηνίας της επίσκεψής του στη Χώρα του Νείλου, ας μείνουμε με την παρακάτω ευχάριστη στιχομυθία μεταξύ Τραμπ και Σίσι.

Όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε στον Αιγύπτιο ηγέτη πόσο λατρεύει τα μαύρα λουστρίνια του…

Ένα «ειδύλλιο»… χωρίς όρια.

 

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι