Το διπλωματικό «ειδύλλιο» Τραμπ – Σίσι

Αθηνά Κοροβέση
Posted on February 03, 2017, 5:06 pm

 

[email protected]

Ο Στρατηγός Σίσι, ή κατά κόσμον ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, φαίνεται ότι ήταν ο πρώτος «διεθνής» ηγέτης που συνεχάρη τον Τραμπ για την εκλογή του. Τουλάχιστον έτσι έχουν γράψει οι εφημερίδες.

Αντιστοίχως, ο Τραμπ επέλεξε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο να είναι ο δεύτερος ηγέτης παγκοσμίως με τον οποίο συνομίλησε μόλις ανέλαβε των καθηκόντων του. Μία μικρή υποχώρηση ως προς αυτό το σημείο είναι δικαιολογημένη, δεδομένης της συνομιλίας που προηγήθηκε με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου (τον «αγαπημένο» του ηγέτη!).

Παρόλα αυτά, στον τύπο γίνεται λόγος για μεγάλη ανατροπή στις σχέσεις ΗΠΑ-Αιγύπτου, οι οποίες φαίνεται να αναπτερώνονται. Πολλοί έχουν χαρακτηρίσει μάλιστα το «δέσιμο» μεταξύ των δύο ηγετών, ως ένα νέο «bromance» (brother + romance), χαρακτηρισμός που είχε αποδοθεί και στη σχέση Μπαράκ Ομπάμα και Τζο Μπάιντεν, ερμηνεύοντας τη βαθύτερη φιλία μεταξύ των δύο αυτών ανδρών, που διήρκεσε για 8 ολόκληρα χρόνια, «λήγοντας» με αίσιο τέλος.

Αφορμή για όλα αυτά υπήρξε μία σειρά αλληλένδετων γεγονότων.

Επί προεδρίας Ομπάμα, η σχέση των δύο χωρών δεν είχε την επιθυμητή «έξαρση» συναισθημάτων. Αντιθέτως μάλιστα, ο τέως Αμερικανός Πρόεδρος, πολλές φορές «παραμελούσε» και «αγνοούσε» επιδεικτικά τον Σίσι.

Με τα social media και το ΥouTube να… «παίρνουν» φωτιά με αφορμή την τελευταία σύνοδο κορυφής των G20 του Σεπτεμβρίου του περασμένου έτος, απαθανατίζοντας
«αμήχανες»  στιγμές μεταξύ των δύο ηγετών. Μία συμπεριφορά που αποδείχτηκε μεταδοτική, αφού ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, κατά τη διάρκεια της συνόδου ερωτήθηκε (απευθείας) από τους σωματοφύλακες του Σίσι, αν… διέθετε κινητό με κάμερα πριν την τετ-α-τετ συνάντησή του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο.

Συνεχίζοντας τη ροή των γεγονότων, αρκετά αιγυπτιακά μέσα τόνιζαν συνεχώς την υποστήριξη του Σίσι προς το πρόσωπο και την καμπάνια του Τραμπ, η οποία βοήθησε στην αύξηση των ψήφων του κατά τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Επιπλέον, υπήρξε σύνδεση των δύο προσώπων, με αφορμή τη δήλωση Τραμπ περί απαλλαγής από την προεδρική του αποζημίωση, με τα μέσα να λένε πως βαδίζει στο δρόμο που χάραξε ο Σίσι.

Για να καταλήξουμε στο τηλεφώνημα που πυροδότησε τις «φήμες» για το νέο διπλωματικό «ειδύλλιο» μεταξύ των δύο ανδρών. Ένα τηλεφώνημα που πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιανουαρίου και σήμανε την ουσιαστική απαρχή της σχέσης τους! Με τον Τραμπ να τηλεφωνεί στον Σίσι και να του δηλώνει ότι θα εμβαθύνει τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, εστιάζοντας επίσης στη στήριξη του αιγυπτιακού λαού για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η τρομοκρατία ήταν εξάλλου βασική παράμετρος των προεκλογικών εξαγγελιών του.

Όλες λοιπόν οι «κακοτοπιές» επί προεδρίας Ομπάμα, αποτελούν πια παρελθόν… Τραμπ και Σίσι έχουν πολύ περισσότερα να τους ενώνουν από το να τους χωρίζουν, με ένα νέο βιβλίο ιστορίας να «ξεφυλλίζεται» μπροστά τους.

Σύμφωνα με τον Τραμπ, «ο Σίσι είναι φανταστικός άνθρωπος». Σύμφωνα με τον Σίσι «η Προεδρία Τραμπ θα δώσει νέα πνοή στις αμερικανο-αιγυπτιακές σχέσεις».

Οι δυο τους είχαν συναντηθεί πριν τις εκλογές. Αναμένουμε όμως εναγωνίως την επόμενη συνάντηση, ώστε να δούμε αν θα επιβεβαιωθούν οι φήμες…

Κανείς δε μπορεί να φανταστεί πόσο μπορεί να διαρκέσει το “bromance” τους. Είναι πολύ νωρίς εξάλλου!  Λίγο δύσκολο βέβαια να κρατήσει όσο εκείνο των Ομπάμα και Μπάιντεν, όμως ποιος ξέρει… Ίσως τελικά κρατήσει κάτι λιγότερο ή κάτι περισσότερο από τέσσερα χρόνια. Λέτε να σπάσει το ρεκόρ των οχτώ χρόνων; Θα δείξει…

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Αθηνά Κοροβέση
Η Αθηνά Κοροβέση είναι διεθνολόγος. International Relations | MSc. in European Studies.