Το “γεράκι” του Λευκού Οίκου απειλεί με… πόλεμο την Ευρώπη, για τη συμφωνία με το Ιράν

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Posted on May 13, 2018, 4:30 pm
3 secs

 

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου

 

Η Ιστορία θα καταγράψει την ημέρα που ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να διορίσει τον Τζον Μπόλτον Σύμβουλο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ως μια… σκοτεινή στιγμή.

Ο πεπειραμένος και σκληροπυρηνικός Αμερικανός πολιτικός, διαδέχτηκε τον στρατηγό ΜακΜάστερ στο Οβάλ Γραφείο, και από τη στιγμή εκείνη, η πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ σε διεθνές επίπεδο έγινε περισσότερο σκληρή.

Ο Τζον Μπόλτον θεωρείται ο πολιτικός “εγκέφαλος” πίσω από την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ εισηγείται μια διαρκώς περισσότερο επιθετική στάση απέναντι στην Τεχεράνη.

Με συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN και την εκπομπή “State of the Union”, ο Τζον Μπόλτον περίπου… κήρυξε τον πόλεμο στην Ευρώπη, ευτυχώς… μόνο οικονομικό, από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ, να επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στο καθεστώς του Ιράν.

Ο Τζον Μπόλτον άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, προσθέτοντας ότι περιμένει ουσιαστικά αποτελέσματα από τις πρόσφατες επαφές του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος