Τι θα κάνει ο Πατούλης, αν είναι υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων ο Κώστας Μπακογιάννης;

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on April 17, 2018, 9:13 pm
1 sec

 

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη

Ο Δήμος Αθηναίων υπήρξε για δεκαετίες παραδοσιακό προπύργιο της Κεντροδεξιάς. Το 2010, ο Νικήτας Κακλαμάνης ηττήθηκε από τον Γιώργο Καμίνη, εξαιτίας και μιας σειράς αστοχιών της τότε Νέας Δημοκρατίας, και την τελευταία δεκαετία η πιο “επώνυμη” πρωτεύουσα του δυτικού πολιτισμού, σέρνεται στα πατώματα της ανυποληψίας και της κατάρρευσης, σε επίπεδο αισθητικής, κουλτούρας και ηχούς του ονόματός της στον σύγχρονο κόσμο.

Στην πράξη αποδείχτηκε ότι, εκτός από την εμφανή απουσία οράματος που τον διέκρινε, ο Γιώργος Καμίνης δεν διέθετε και τις στοιχειώδεις ικανότητες για να κρατήσει στα χέρια του τις τύχες της Αθήνας. Το βέβαιο λοιπόν είναι ότι, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, όποιος βρεθεί απέναντί του, αν τολμήσει ο ίδιος να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, θα κάνει περίπατο.

Το ερώτημα είναι, ποιός θα είναι ο… επόμενος, από τον χώρο της Κεντροδεξιάς. Μέχρι σήμερα, ο Γιώργος Πατούλης είχε κάνει τις πιο συγκροτημένες κινήσεις, ενώ η Όλγα Κεφαλογιάννη, που επίσης φέρεται να ενδιαφέρεται, εκτιμάται ότι θα επιλέξει να παραμείνει στην κεντρική πολιτική σκηνή, με φόντο και τις ενδεχόμενες διεργασίες που θα ακολουθήσουν τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, εφόσον δεν επιβεβαιωθεί στην πράξη η εκτίμηση για ανάκτηση από την Κεντροδεξιά του πολιτικού imperium στη χώρα.

Εκείνος που απομένει διαθέσιμος, είναι ο Κώστας Μπακογιάννης. Η πιο ελπιδοφόρα προσωπικότητα στον χώρο της Κεντροδεξιάς, με την άνεση να συνομιλεί με τους αντίπαλους πολιτικούς χώρους, ως μια διαρκής εξαίρεση σε νοοτροπίες “γαλάζιου ΣΥΡΙΖΑ” και κόμματος άρνησης και διαμαρτυρίας, που ορισμένοι ακραίοι και τσιρίδες υστερίες θα ήθελαν να επιβάλλουν ως πολιτική στρατηγική στον μετριοπαθή Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το τελευταίο διάστημα, συγκλίνουσες πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι ο γιος του Παύλου Μπακογιάννη και φυσικός συνεχιστής της εθνικής συμφιλίωσης, θα κάνει το μεγάλο βήμα, και θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του στον Δήμο Αθηναίων.

Και το μεγάλος ερώτημα είναι, τι θα κάνει σε αυτή την περίπτωση ο Γιώργος Πατούλης. Με ποιούς όρους θα συναινέσει να… κάνει στην άκρη, ώστε να στηρίξει και εκείνος τον σημερινό Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να μην υπάρξει διάσπαση δυνάμεων της Κεντροδεξιάς, και να μην πάει κόντρα σε μια ενδεχόμενη τέτοια επιθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η εμπειρία βέβαια έχει διδάξει ότι ο Γιώργος Πατούλης γνωρίζει να επιβιώνει πολιτικά. Δήμαρχος Αμαρουσίου, πρόεδρος της ΚΕΔΕ, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου… Προφανώς και όλα αυτά δεν προέκυψαν τυχαία. 

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής