Τζανακόπουλος: Ολιγαρχικά συμφέροντα συνασπίζονται γύρω από τον κ. Μητσοτάκη

Υστερόγραφα Team
Posted on April 14, 2017, 4:30 pm
1 sec

Τις πολιτικές εξελίξεις σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, με συνέντευξή του στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, και τον δημοσιογράφο Νίκο Σβέρκο.

Το κείμενο της συνέντευξης του Δημήτρη Τζανακόπουλου έχει ως εξής:

 

Είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση με το αποτέλεσμα της συμφωνίας της Μάλτας;
Το σημείο εκκίνησης της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση ήταν οι διατυπωμένες ήδη από το Δεκέμβριο του 2015 απαιτήσεις του ΔΝΤ για επιπλέον μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ. Μετά από σκληρή διαπραγμάτευση καταφέραμε να φθάσουμε σε έναν συμβιβασμό βασισμένο σε αμοιβαίες υποχωρήσεις. Από την πλευρά της η κυβέρνηση αποδέχτηκε την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος για την περίοδο 2019 – 2020, που έθετε ως όρο συμμετοχής το ΔΝΤ, ενώ το Ταμείο από την πλευρά του, υποχώρησε ως προς τη λήψη ισόποσων θετικών μέτρων για την ίδια περίοδο.
Σε ό,τι αφορά δε τα εργασιακά, παρά τις πιέσεις του ΔΝΤ, επανέρχονται οι αρχές της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας, γεγονός που θα αποκαταστήσει το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα μας και θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση των εργαζομένων ενώ αποκρούστηκαν οι απαιτήσεις για αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και για την κατοχύρωση του δικαιώματος της ανταπεργίας.
Πρόκειται λοιπόν για έναν συμβιβασμό που όπως κάθε συμβιβασμός εμπεριέχει και δεσμεύσεις πολιτικής που δεν θα επιλέγαμε ποτέ αν δεν βρισκόμασταν σε πρόγραμμα. Είναι ωστόσο ένας συμβιβασμός διαχειρίσιμος και το βασικότερο μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την έξοδο από το πρόγραμμα και την επιτροπεία.
Απομένουν οι τεχνικές διευθετήσεις και η συμφωνία για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Φοβάστε νέες καθυστερήσεις από τους «συνήθεις υπόπτους»;
Μετά από την πολύμηνη καθυστέρηση για την οποία ευθύνεται σχεδόν κατ΄αποκλειστικότητα το Ταμείο με τις παράλογες απαιτήσεις που προέβαλε – γεγονός που θυμίζω ότι αναγνώρισε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με μια ασυνήθιστη κίνηση – εκτιμώ ότι είμαστε πια στην τελική ευθεία. Έχουμε μια καταρχήν πολιτική συμφωνία και νομίζω ότι θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε το τεχνικό σκέλος αρκετά σύντομα. Με δεδομένο δε ότι η Γερμανία θέτει ως όρο για την ύπαρξη ελληνικού προγράμματος την συμμετοχή του Ταμείου, πολύ γρήγορα θα έχουμε και τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων για το χρέος αλλά και τον καθορισμό του δημοσιονομικού μονοπατιού για την περίοδο μετά το 2019.
Αυτό έχει καταστεί σαφές εξάλλου και στις επαφές που έχουν γίνει εκ μέρους της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα σε όλα τα επίπεδα. Πλέον, μετά και τη συμφωνία, κανένα πρόσχημα δεν μπορεί να δικαιολογήσει καθυστερήσεις σε βάρος τόσο της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, όσο και της ίδιας της Ευρώπης που παραμένει στο επίκεντρο μίας πολυεπίπεδης κρίσης, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να αναζωπυρωθεί.
Σε ποιό ύψος πρέπει, σύμφωνα με την άποψη της κυβέρνησης, να φτάνουν οι απαιτήσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα και για πόσα χρόνια από το 2019 και μετά;
Ξέρετε ότι η αρχική απαίτηση της Γερμανίας ήταν ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% για δέκα χρόνια. Η απαίτηση αυτή δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή και νομίζω ότι αυτό έχει γίνει κατανοητό και από την γερμανική πλευρά. Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να καθοριστούν όσο το δυνατόν μικρότερα πλεονάσματα για όσο το δυνατόν συντομότερο χρόνο ώστε να υπάρχει ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής αλλά και για την άσκηση αναπτυξιακών πολιτικών.
Υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης μετά το 2018 των αρνητικών μέτρων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία της Μάλτας;
Εφόσον η πορεία της οικονομίας συνεχίσει να υπεραποδίδει και πιάνονται οι στόχοι, η κυβέρνηση θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα σε συνεργασία με τους δανειστές. Αυτό το οποίο ωστόσο επί του παρόντος είναι πρωτίστης σημασίας, είναι η ολοκλήρωση της συνολικής συμφωνίας και η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, όπως έχει συμφωνηθεί. Εξάλλου, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει με τον πλέον ευκρινή τρόπο ότι τα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία της Μάλτας για τη διετία 2019-2020, δηλαδή 1% από το συνταξιοδοτικό και 1% από το αφορολόγητο, θα εφαρμοστούν μονάχα υπό την προϋπόθεση ότι στο τέλος του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018, θα έχουν ενεργοποιηθεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα απομείωσης του ελληνικού χρέους.
Ορισμένοι πάντως θεωρούν πολύ πιθανό να προκηρυχτούν πρόωρες εκλογές εντός του 2018, προτού εφαρμοστούν οι μειώσεις στις συντάξεις…
Αυτοί οι οποίοι τροφοδοτούν και διαρρέουν αυτά τα σενάρια, είναι οι ίδιοι που μέχρι πρότινος προεξοφλούσαν εκλογές και ζητούσαν από τους δανειστές να μην κλείσουν την αξιολόγηση για να προκύψουν πολιτικές εξελίξεις. Μπροστά στο νέο, τρίτο στρατηγικό αδιέξοδο σε διάστημα σχεδόν ενός έτους, ο κ. Μητσοτάκης, η ΝΔ και τα ολιγαρχικά συμφέροντα που έχουν συνασπιστεί γύρω τους προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανό το σενάριο της κάλπης.
Τους διαβεβαιώνουμε λοιπόν για ακόμα μία φορά πως οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Και η ώρα τους καθορίζεται από το Σύνταγμα και όχι από την επιθυμία της Νέας Δημοκρατίας και των συμφερόντων που εκπροσωπεί.
Και όταν έρθει εκείνη η ώρα ο ελληνικός λαός θα μπορεί να κρίνει τα πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης και να τα συγκρίνει με τα έργα και τις ημέρες του παλιού πολιτικού καθεστώτος.
Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ 13 στελέχη του κατέθεσαν κείμενο κριτικής για μια σειρά θέματα. Θεωρείτε πιθανό να μην υπερψηφίσουν κάποιοι βουλευτές τη συμφωνία;
Αυτό το οποίο επιβεβαιώθηκε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι η συντριπτική αποδοχή της συμφωνίας της Μάλτας. Από εκεί και πέρα, προφανώς, στο πλαίσιο του δημοκρατικού διαλόγου και των προβληματισμών που πάντοτε κατατίθενται στα κομματικά όργανα, ακούστηκαν ανησυχίες και στρατηγικοί προβληματισμοί. Ωστόσο, όλοι διευκρινίζουν ότι οι συλλογικές αποφάσεις είναι δεσμευτικές. Ως εκ τούτου, είμαστε πεπεισμένοι ότι τόσο η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η κυβερνητική πλειοψηφία είναι συμπαγής και θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και των ιστορικών της ευθυνών.
Στο κείμενό τους οι υπογράφοντες έθεταν τον προβληματισμό ότι οι δανειστές επιχειρούν να αποκόψουν τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησή από τις κοινωνικές τους συμμαχίες. Πώς θα προσπαθήσετε, παρά τα σκληρά μέτρα, να κρατήσετε ζωντανή τη σχέση με τα φτωχότερα στρώματα;
Είναι προφανές ότι κάποιοι από τους δανειστές δεν θέλουν να καταγραφεί η Αριστερά ως η πολιτική δύναμη που θα βγάλει την χώρα από την επιτροπεία και διαρκώς προβάλλουν απαιτήσεις που έχουν πολιτική και όχι αμιγώς οικονομική στόχευση. Αυτό γίνεται στην προσπάθεια τους πράγματι να αποκόψουν την κυβέρνηση από τις κοινωνικές της συμμαχίες και αναφορές. Το γεγονός όμως ότι το θέλουν δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα το πετύχουν κιόλας. Η σύγκρουση ξέρετε έχει δύο πλευρές. Το θέμα είναι από την δική μας πλευρά να ενισχύσουμε παρεμβάσεις στήριξης του κόσμου της εργασίας, να πολλαπλασιάσουμε τις πρωτοβουλίες εμβάθυνσης της δημοκρατίας και των ελευθεριών, να προχωρήσουμε στην ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους με τα περιορισμένα πράγματι μέσα που διαθέτουμε. Θεωρώ λοιπόν ότι δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε το αποτέλεσμα της μάχης. Αντίθετα πρέπει να δώσουμε τη μάχη μέχρι τέλους. Δεν έχουμε άλλη πολιτική επιλογή.
Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι