Τα “παιδιά της άνοιξης” σε διαρκή πάλη με την (εθνική) μελαγχολία

Μάνος Οικονομίδης
Posted on February 20, 2017, 5:05 pm
9 secs

 

[email protected]

 

Ο τίτλος είναι μερικώς παραπλανητικός. Δεν εστιάζουμε λοιπόν απλώς και μόνο σε όσους έχουν γενέθλια την εποχή της αλλαγής σκυτάλης από το σκοτάδι του χειμώνα, στην ελπίδα.. Αλλά ευρύτερα, σε εκείνους που κρύβουν μέσα τους τη δύναμη να κινητροδοτήσουν την αλλαγή. Να εμπνεύσουν. Να καθησυχάσουν. Να προσφέρουν επαρκείς δόσεις συναισθηματικής ασφάλειας, που τις έχουμε όλοι ανάγκη για να ξανακοιτάξουμε με αυτοπεποίθηση και προσμονή τον μακρινό ορίζοντα του μέλλοντος.

Πρόκειται για όλους εκείνους που, ακόμη κι αν δεν το γνωρίζουν, εγκλωβισμένοι και οι ίδιοι σε μικροαδιέξοδα της καθημερινότητας ή του δικού τους σεναρίου ζωής, αποτελούν διαρκή αντίβαρα στην κατάθλιψη. Στην (εθνική) μελαγχολία.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, καμία θεωρία επικοινωνίας δεν αποδείκτηκε ιστορικά ανθεκτική, όσο εκείνη που μας ομιλεί περί του υποσυνείδητα αυτονόητου: Το μέσο είναι το μήνυμα.

Τα “παιδιά της άνοιξης” λοιπόν, είναι καταδικασμένα να δίνουν διαρκείς μάχες με τα αποτυπώματα του γκρίζου, του μέτριου και του ελάχιστου, που υπάρχουν παντού γύρω, πίσω και μπροστά μας. Εμποδίζοντας τη ματιά να βρει την αναγκαία αυτοπεποίθηση για να κοιτάξει ψηλά. Και μετά μακριά.

Είναι όσοι μπορούν να καθαρίσουν τη σκέψη, και μαζί της την καρδιά. Αυτά τα δυο άλλωστε πορεύονται “χεράκι-χεράκι”. Γιατί, όπως είχε και ο Αριστοτέλης, το να εκπαιδεύεις το μυαλό, χωρίς να εκπαιδεύεις την καρδιά, είναι σαν να μην εκπαιδεύεσαι καθόλου.

Ο Στιβ Τζομπς, το τελευταίο μυαλό που γέννησε ιδέες στην τρέχουσα ανθρωπότητα, το είχε πει με τον δικό του, ανατρεπτικό τρόπο. “The Crazy Ones”. Επειδή ο πυρήνας της αποτελεσματικότητας είναι ο ίδιος. Η αλλαγή. Η ώθηση των πραγμάτων προς το μέλλον. Η υπέρβαση κάθε φοβίας.

 

Κάπως έτσι, αλλάζει ο κόσμος. Αρχικά του καθενός από εμάς, μετά της κοινωνίας συνολικά, και… κάπου στο τέλος, των εθνών, που πορεύονται χωρίς ιστορικές προσθαφαιρέσεις.

Είναι ένα παράθυρο που ανοίγει στο φως. Ξέρετε, στο φως που στο τέλος νικάει πάντα το σκοτάδι.

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας