Τα (δύσκολα) μέτρα που ψηφίζει ο Τσίπρας, για να εφαρμόσει… ο Μητσοτάκης

Μαρίκα Λυσιάνθη
Posted on February 22, 2017, 1:43 pm

Η πολιτική, ειδικά στην Ελλάδα, είναι εξαιρετικά ρευστή. Έως απρόσμενη, θα έλεγε κανείς, αν σκεφτούμε το πώς άλλαξαν μέσα σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα οι ισορροπίες δυνάμεων τα προηγούμενα χρόνια.

Πιθανότατα μάλιστα αυτή να είναι και η μοναδική σταθερά που μας κληρονόμησε η κρίση σε πολιτικό επίπεδο, πέραν φυσικά της σκανδαλώδους υποβάθμισης της ποιότητας εκείνων που εκλέγονται βουλευτές και στη συνέχεια καταλαμβάνουν κυβερνητικά πόστα, με αποτέλεσμα να έχουν δικαίωμα υπογραφής για τη ζωή μας.

Η σταθερά αυτή δεν είναι άλλη από τη συρρίκνωση της λεγόμενης πολιτικής ηγεμονίας. Από το 2009 και μετά, δηλαδή από τη στιγμή που ο Κώστας Καραμανλής άφησε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, κανένας πολιτικός ηγέτης δεν κατάφερε να σαγηνεύσει και να συγκινήσει μεγάλες μάζες ψηφοφόρων για να φτάσουν στην κάλπη. Το ζήσαμε τόσο με τον Αντώνη Σαμαρά, όσο και με τον Αλέξη Τσίπρα, που αμφότεροι εξελέγησαν στη βάση συρρικνωμένων κοινωνικών πλειοψηφιών.

Η συρρίκνωση όμως δεν αφορά μονάχα το μέγεθος, που… πάντα μετράει. Αφορά και τη διάρκεια. Οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας προς έναν πολιτικό που εμπιστεύονται για την πρωθυπουργία, δεν υπερβαίνει πλέον τα δυο έτη. Μάλλον… πολύ βάζουμε, αλλά μιλάμε φυσικά για το ανώτερο χρονικό ταβάνι.

Με βάση όλα τα παραπάνω, και ανιχνεύοντας τις τάσεις που κολυμπούν στην κοινωνία, πίσω από τη βιτρίνα των αριθμών που με αφέλεια καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, είναι περίπου βέβαιο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο νικητής των επόμενων εκλογών. Και επομένως, πιθανότατα, ο επόμενος πρωθυπουργός.

Στη σκιά λοιπόν της πρόσφατης συμφωνίας της σημερινής κυβέρνησης να δεχθεί και να νομοθετήσει μέτρα για το 2019, είναι εξαιρετικά πιθανό, εφόσον μέχρι τότε έχουμε πρόωρες εκλογές, πιθανότατα την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2018, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να είναι εκείνος που θα κληθεί να εφαρμόσει τα μέτρα αυτά.

Τα μέτρα που ψηφίζει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας. Με ό, τι θα συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη, για τη βιωσιμότητα της πολιτικής ηγεμονίας της ΝΔ και του σημερινού προέδρου της, μετά τη διαφαινόμενα μεγάλη νίκη τους στις προσεχείς εκλογές.

Μαρίκα Λυσιάνθη
Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος