Τα γενέθλια του “ελέφαντα στο δωμάτιο”. Του τελευταίου μεγάλου νικητή…

Μάνος Οικονομίδης
Posted on May 27, 2018, 5:45 pm
13 secs

Του Μάνου Οικονομίδη

[email protected]

 

Η Ιστορία των εθνών είναι γεμάτη από αυτόφωτες προσωπικότητες. Που, σε καιρό ειρήνης τουλάχιστον, κατάφεραν να αφήσουν το αποτύπωμα του πεπρωμένου τους, με τόσο ηχηρό τρόπο, ώστε να καθιστούν περίπου αδιανόητη κάθε απόπειρα του ιστορικού του μέλλοντος να τους προσπεράσει.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης, που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1939, υπήρξε μια τέτοια εμβληματική προσωπικότητα. Με τα θετικά και τα αρνητικά του. Όπως συμβαίνει με κάθε χαρισματικό. Ένας άνθρωπος που δεν άφησε κανέναν αδιάφορο, στο πέρασμά του. Έκανε συλλογή από παθιασμένους φίλους, παθιασμένους θαυμαστές, και φυσικά παθιασμένους εχθρούς και ορκισμένους αντιπάλους.

Πριν από λίγο καιρό, μιλώντας σε… παρέα, θύμισε ο ίδιος τον χαρακτηρισμό “εθνικός προμηθευτής”, που του είχαν αφιερώσει αντίπαλοι, πολιτικοί και επιχειρηματίες. Το έκανε για να θυμίσει. Ότι είναι πάντα εδώ. Ότι δεν έφυγε ποτέ. Ότι άντεξε στην αυτονόητη φθορά του χρόνου.

Θύμισε ωστόσο και κάτι άλλο. Ότι η Ελλάδα, στη μεταμόρφωση της οποίας πρωταγωνίστησε και ο ίδιος, δεν είχε καμία σχέση με τη σημερινή.

Ο τελευταίος της φουρνιάς των νικητών. Ο “ελέφαντας στο δωμάτιο”.

Με το ιστορικό “χο-χο-χο” να ηχεί ακόμη στη μνήμη του συλλογικού υποσυνείδητου.

Χρόνια πολλά, κ. πρόεδρε…

 

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας