Σ. Ζαχαράκη: Αν γίνονταν εκλογές, η ΝΔ θα κέρδιζε το στοίχημα της αυτοδυναμίας

Υστερόγραφα Team
Posted on October 08, 2017, 8:34 am
13 secs

 

Συνέντευξη της Σοφίας Ζαχαράκη στον Γιάννη Τρουπή, για το liberal.gr

Πυρά εναντίον της κυβέρνησης εξαπολύει με συνέντευξη της στο liberal.gr η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη. «Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος τονίζει η κυρια Ζαχαράκη, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν κάνει καμία διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Στο ζήτημα της αλλαγής φύλου, η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει νομοθετική πρόταση  με συγκεκριμένες προυποποθέσεις προαναγγέλλει η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου και υπογραμμίζει την μεγάλη σημασία των προσυνεδρίων της ΝΔ, λέγοντας πως η ευρεία συμμετοχή μελών και πρόσκληση ομιλητών από την αγορά, το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα ενισχύσει την εξωστρέφεια της όλης διαδικασίας.

Συνέντευξη στον Γιάννη Κ. Τρουπή:

-Κυρία Ζαχαράκη, εκτιμάτε ότι η τρίτη αξιολόγηση μπορεί να παίξει ρόλο ή ακόμα και να δρομολογήσει εξελίξεις αναφορικά με τη διενέργεια εκλογών, ή η κυβέρνηση θα θελήσει να εξαντλήσει την τετραετία; 

Η εμπειρία με τις προηγούμενες αξιολογήσεις δείχνει ότι τίποτε από όσα λέει σήμερα η κυβέρνηση για την τρίτη αξιολόγηση δεν μπορεί να το πάρει κανείς τοις μετρητοίς. Ο κ. Τσακαλώτος λέει, ας πούμε, σήμερα ότι η αξιολόγηση, με τα 113 προαπαιτούμενά της, θα κλείσει μέχρι το τέλος του έτους με την ίδια κατηγορηματικότητα που το 2016 έλεγε αν φτάσουμε μέχρι τον Μάϊο καήκαμε. Ενώ την ίδια στιγμή ο προϋπολογισμός του νέου έτους περιλαμβάνει νέα μέτρα 1,8 δις ευρώ. Η κυβέρνηση αυτή δεν κάνει καμία διαπραγμάτευση. Παίζει ένα παιχνίδι επικοινωνίας και πάντα στο τέλος υπογράφει με την διαδικασία του κατεπείγοντος.

Από την άλλη, το ερώτημα πότε θα πάμε σε εκλογές, τουλάχιστον στον βαθμό που η κυβέρνηση θα καταφέρει να φτάσει εκεί με τρόπο ελεγχόμενο, ελάχιστα, πιστεύω, συναρτάται στο μυαλό των κυβερνώντων με την πορεία της αξιολόγησης. Στην κυβέρνηση αυτήν την στιγμή συγκρούονται δύο σχολές: Η πρώτη, που φαίνεται να είναι η κυρίαρχη μέχρι στιγμής, λέει να κάτσουμε στις καρέκλες μας όσο γίνεται παραπάνω, και «γαία πυρί μειχθήτω». Αλλά, τα σημάδια δείχνουν ότι εξελίσσεται γρήγορα μια δεύτερη σχολή εντός του ΣΥΡΙΖΑ, που, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, θα προτιμούσε εκλογές με «διαχειρίσιμο αποτέλεσμα», δηλαδή εκλογές πριν η φθορά του ΣΥΡΙΖΑ φτάσει σε σημείο τέτοιο, ώστε να απειλείται η δεύτερη θέση.

Συνεπώς, στον βαθμό που αυτό θα συνεχίσει να εξαρτάται από την κυβέρνηση, ο χρόνος των εκλογών μέσα στο 2018 εξαρτάται από το ποια «σχολή» θα επικρατήσει στο τέλος στην υπόγεια αυτή σύγκρουση, που για όποιον παρατηρεί προσεκτικά δεν στερείται και προσωπικών ενδοσυριζαϊκών ανταγωνισμών.

-Τις τελευταίες δύο εβδομάδες βλέπουμε δημοσκοπήσεις που δείχνουν μια μικρή μείωση στη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κάτι το οποίο σας απασχολεί ; 

Η εικόνα των δημοσκοπήσεων από τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο 2016, δηλαδή λίγους μήνες μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, και μέχρι σήμερα δείχνει με έναν σταθερό τρόπο ένα συνεχώς διευρυνόμενο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας και από την άλλη μια συνεχή υποχώρηση της αποδοχής της κυβέρνησης. Η σταθμισμένη εκτίμηση που προκύπτει από το σύνολο των δημοσκοπήσεων των τελευταίων μηνών είναι ότι αν γίνονταν εκλογές σήμερα η Νέα Δημοκρατία θα διεκδικούσε και θα κέρδιζε το στοίχημα της αυτοδυναμίας.

Σημειώστε, αν θέλετε, και το εξής: Ο Σεπτέμβριος, που θεωρείται ο πολιτικός μήνας της αισιοδοξίας, καθώς ακολουθεί το διάστημα των καλοκαιρινών διακοπών, και γι’ αυτό είναι ο μήνας που παραδοσιακά οι κυβερνήσεις επιλέγουν για την διεξαγωγή εκλογών, έκλεισε με την καταγραφή της απόλυτης κατάρρευσης της «φθινοπωρινής αντεπίθεσης» του ΣΥΡΙΖΑ, με το αφήγημα των «επενδύσεων», το οποίο κατέρρευσε παταγωδώς ήδη πριν κάνει τα πρώτα του βήματα και μας έμεινε η μνημειώδης φράση Καρανίκα.

Κι αυτό περισσότερο καλά απ’ όλους το έχει καταλάβει η ίδια η κυβέρνηση, που βγάζει ξανά από το συρτάρι την πολιτική του διχασμού, το πρώτο και το τελευταίο της όπλο στην μάχη που δίνει με τον χρόνο για να αποφύγει το «μοιραίο».

-Παρατηρούμε τις τελευταίες μέρες μία έντονη κινητικότητα στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας αναφορικά με το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου. Ορισμένοι μάλιστα βουλευτές τόσο του ΣΥΡΙΖΑ οσο και των ΑΝΕΛ έχουν δημοσιοποιήσει τις ενστάσεις τους. Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα απορροφήσει αυτούς τους κραδασμούς;

Η ανάγνωση ότι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ υπάρχουν πολιτικές ή ιδεολογικές διαφορές είναι απολύτως εσφαλμένη. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος είναι τα δίδυμα αδέλφια μιας αδιαίρετης και ομοούσιας πολιτικής αντίληψης, που έχει μόνο της πυρήνα την εξουσία. Οι επιμέρους διαφορές στην ρητορική των δύο αδελφών σχηματισμών δεν αντιπροσωπεύουν πολιτικές διαφορές ή διαφορετικά πιστεύω σε οποιοδήποτε επίπεδο. Η διακριτότητα των δύο σχηματισμών εξυπηρετεί μόνο την ανάγκη επικοινωνιακά να συντηρείται το δόγμα «και με τον αστυφύλαξ, και με τον χωροφύλαξ».

Σήμερα δεν μπορεί να έχει κανείς οποιαδήποτε αμφιβολία ότι οι βουλευτές της συμπολίτευσης δεν θα ψηφίσουν ο,τιδήποτε τους υποδειχθεί από την ηγεσία τους. Ξέρουν καλά ότι το λιγότερο 2 στους 3 δεν θα επανεκλεγούν. Και δεν θα σταματήσουν να το κάνουν αυτό μέχρι να χρειαστεί να πέσουν οι σωστικές λέμβοι στην θάλασσα.

-Στην ΝΔ  υπάρχει έντονη συζήτηση για το ποια θα πρέπει να είναι η στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο συγκεκριμένο ζήτημα. Έχουν ακουστεί διάφορες απόψεις. Τελικά ποια είναι η θέση της ΝΔ για την αλλαγή φύλου; 

Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα φιλελεύθερο κόμμα που σέβεται και προασπίζει τα ατομικά δικαιώματα. Στο ζήτημα της αλλαγής φύλου, η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει νομοθετική πρόταση με τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται ώστε να προβεί κάποιος στη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου.

-Στις 16-17 Δεκεμβρίου η ΝΔ θα πραγματοποιήσει το προγραμματικό της συνέδριο. Τι να περιμένουν οι πολίτες από το συγκεκριμένο συνέδριο; 

Ένα είναι σίγουρο. Η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει μόνο να παρουσιάσει κάποιες προτάσεις που καταρτίζονται πίσω από κλειστές πόρτες, θέλει να ακούσει την κοινωνία, τους φορείς, τους εκπροσώπους της αγοράς, τους υπαλλήλους, τους επιστήμονες, τους νέους που θέλουν να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους. Το σύνθημα το δίνει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις διαρκείς συναντήσεις του με τους Έλληνες πολίτες στον χώρο της δουλειάς και της καθημερινότητάς τους παντού στην Ελλάδα.

Απέναντι σε μια κυβέρνηση που δημαγωγεί και περνάει πάντα κάτω από τον πήχη στις επιδιώξεις της, οι πολίτες θα μπορούν να δουν μια εναλλακτική με μια πολιτική πρόταση από ένα κόμμα που θα μπορεί να φέρει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στους τίμιους αγώνες τους. Το σύνθημά μας “οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα” αντικατοπτρίζει την ελπίδα να συναντηθούμε όλοι σε ένα πεδίο πέρα από την βαθιά απογοήτευση που αισθανόμαστε σήμερα. Στο πεδίο της συμφωνίας αλήθειας και στο πεδίο της ελπίδας και της προσδοκίας για την επόμενη μέρα.

-Η ΝΔ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της, επιθυμεί να “ανοιχτεί” στην κοινωνία μέσα από την συνεδριακή διαδικασία. Πώς αυτό θα γίνει πράξη, ώστε η συγκεκριμένη δέσμευση να μην μείνει στα χαρτιά;

Κύριε Τρουπή, θα σας δώσω μερικά στοιχεία που νομίζω ότι δείχνουν πώς η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα γίνει πραγματικότητα. Θα πρέπει να μας «πάω» λίγο πιο πίσω στον Ιανουάριο 2016 όταν η Νέα Δημοκρατία έκανε ανοιχτό κάλεσμα στους πολίτες που θα βοηθούσαν εθελοντικά στην κατάρτιση του προγράμματός της. Αυτό το πνεύμα συμμετοχής και εξωστρέφειας χαρακτήρισε και τους Τομείς του κόμματος αλλά και τις Γραμματείες, χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία του μητρώου Στελεχών. Με αποτέλεσμα να έχουμε την «προίκα» πολλών και ουσιαστικών προτάσεων ανά θεματική ενότητα. Προχωράμε λοιπόν τώρα σε 7 προσυνέδρια σε Αθήνα και στην Περιφέρεια στο δρόμο για το 11ο Προγραμματικό Συνέδριο. Πώς θα ενισχύσουμε την εξωστρέφεια της διαδικασίας; Με ευρεία συμμετοχή μελών, με πρόσκληση ομιλητών από την αγορά, το δημόσιο, τον ιδιωτικό τομέα και την επιστημονική κοινότητα, με συνεχή επικαιροποίηση του site του συνεδρίου, του synedriou.nd.gr, με ερωτηματολόγια που θα “τρέχουν” μέρες πριν το κάθε προσυνέδριο, με live streaming από κάθε συνεδρίαση και δυνατότητα ερωτήσεων μέσω twitter με το hashtag “axizoyme_kalytera”. Και βέβαια με άμεση κοινοποίηση των συμπερασμάτων της κάθε προσυνεδριακής διαδικασίας. Καλούμε τους πολίτες να παρακολουθήσουν τις εργασίες και να συμμετάσχουν ηλεκτρονικά!

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι