ΣΥΡΙΖΑ… no more. Από εδώ και πέρα… “το κόμμα του Τσίπρα”

Μαρίκα Λυσιάνθη
Posted on October 14, 2016, 7:52 am
3 secs
screen-shot-2016-10-14-at-7-51-20-am

Πώς το έλεγε ο Γιάνης Βαρουφάκης;… Α, ναι… Minister no more… Κατ’ αντιστοιχία, στον απόηχο της πρώτης μέρας του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, είναι προφανές ότι το κόμμα που έκανε τη λέξη “συνιστώσα”… τρόπο ζωής, παύει να υπάρχει με τη μορφή που είχε μέχρι σήμερα.

ΣΥΡΙΖΑ… no more, λοιπόν. Από εδώ και πέρα, ο προσδιοριστικός χαρακτηρισμός είναι “το κόμμα του Τσίπρα”.

Θα πείτε βέβαια, και όχι άδικα, ότι αυτό συμβαίνει με κάθε πολιτικό αρχηγό. Κάθε ηγέτη. Κάθε πρωθυπουργό. Δεν έχετε άδικο. Η συγκυρία και η περίπτωση ωστόσο, προσφέρονται για… χαριτωμένα σχόλια.

Στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, ο ευρύτερος χώρος της Αριστεράς βρήκε έναν ηγέτη που, πιθανότατα δεν είχε ποτέ. Εννοείται και με τα αρνητικά του. Δεν πρέπει ωστόσο να παραγνωρίζουμε και να προσπερνούμε το γεγονός ότι, ο σημερινός Πρωθυπουργός κατάφερε να καρφιτσώσει τη ρητορική και τη συμπεριφορική νοημοσύνη του, στις πραγματικές ανάγκες που έχει η κοινωνία, Ακόμη κι αν η ίδια η κοινωνία τις αντιλαμβάνεται λάθος, εξαιτίας της παροιμιώδους και ιστορικής έφεσής μας προς τον λαϊκισμό και τις εύκολες λύσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι το πολιτικό προϊόν γύρω από το οποίο χτίζεται το κόμμα του μέλλοντος. Όχι απλά και μόνο στον χώρο της Αριστεράς. Αλλά ευρύτερα της Κεντροαριστεράς, λόγω της πρόδηλης αδυναμίας και υστέρησης του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, της Ένωσης Κεντρώων και… λοιπών δυνάμεων, να σταθούν στο ύψος και τις απαιτήσεις της συγκυρίας.

Μαρίκα Λυσιάνθη
Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος