Στην πόλη της Θήβας τον Δεκαπενταύγουστο Παυλόπουλος και Ιερώνυμος

Υστερόγραφα Team
Posted on August 07, 2017, 6:36 pm
4 secs

 

[email protected] 

Την ιστορική πόλη της Θήβας θα τιμήσουν με την παρουσία τους την ιερή ημέρα της 15ης Αυγούστου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Έπειτα από πρόσκληση του Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιου, του Δημάρχου Θηβαίων κ. Σπύρου Νικολάου και του Αρχιερατικού Επιτρόπου και Εφημέριου π. Γεώργιου Τουλουμάκου του Ιερού Ναού Μεγάλης Παναγίας-Αγίου Δημητρίου Θηβών, θα πραγματοποιηθεί ο Εόρτιος Όρθρος και το Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στον ανωτέρω Ιερό Ναό, παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκόπιου Παυλόπουλου και προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει συνδέσει το όνομά του με την πόλη της Θήβας. Γεννημένος στα Οινόφυτα Βοιωτίας, υπηρέτησε την εκκλησία από τη θέση του Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας από το έτος 1981, πριν εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος την 7η Φεβρουαρίου 2008. Η επίσκεψή του στις ρίζες του, σε μία από τις σημαντικότερες ημέρες της Χριστιανοσύνης, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενέχει πολλούς συμβολισμούς.

Οι κύριοι Παυλόπουλος και Ιερώνυμος, θα βρεθούν στον Ιερό Ναό της Μεγάλης Παναγίας-Αγίου Δημητρίου Θηβών, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο των 150 χρόνων από τα εγκαίνια του Ναού στις 19 Απριλίου 1867, από τον τότε Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Δοσίθεο.

Ο Ναός βρίσκεται στη δυτική πλευρά του ιστορικού κέντρου των Θηβών, και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα εκκλησιαστικά και πολιτιστικά μνημεία της περιοχής. Τα εγκαίνια του Ναού πραγματοποιήθηκαν προ εκατοντα-πενηνταετίας,  καθώς ο Ναός πήρε τη σημερινή του μορφή όταν και χτίστηκε τότε στη θέση του παλαιότερου ναού που προϋπήρχε, και ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς από τους σεισμούς του 1853.

Για την ιστορία, ο ιστορικός Λεκαίν έχει αναφερθεί στο γεγονός ότι ο συγκεκριμένος Ναός ήταν η κυριότερη εκκλησία των Θηβών καθώς περιείχε την εικόνα της Παναγίας που έφερε δεξιά της τον Χριστό και ήταν έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Πράγματι, η εικόνα βρίσκεται εντός του Ναού, και αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες Ιερές Εικόνες, ονομαζόμενη ως Εφέστιος Θαυματουργή Εικόνα της «Μεγάλης Παναγίας», και η συντηρήθηκε το 2016.

Επιπλέον ο Giorgio Fedalto πιστεύει ότι ο ναός οικοδομήθηκε στον ίδιο χώρο, όπου ο Πολιούχος των Θηβών Αγ. Ιωάννης Καλοκτένης οικοδόμησε τον 12ο αιώνα τον περίφημο ναό της Παναγίας.

Ο ρυθμός του Ναού είναι τρίκλιτος εγγεγραμμένος σταυροειδής με τρούλο. Τα κωδωνοστάσια κατασκευάσθηκαν αργότερα. Τον όλο σχεδιασμό και την επίβλεψη ανέλαβε ο αρχιτέκτων Ιωάννης Φιλιππότης ο Τήνιος, σε συνεργασία με το γλύπτη υιό του Δημήτριο. Οι Φιλιππότες συγκέντρωσαν όλο το παλαιό αρχαιολογικό υλικό, κιονόκρανα, θωράκια, επιγραφές, γλυπτά, τα οποία και εντοίχισαν πέριξ του ναού. Για το λόγο αυτό ο Ναός ονομάζεται και «διαχρονικό μνημείο εντοιχισμένων γλυπτών όλων των εποχών».

Στο Ναό ξεχωρίζουν ο γλυπτός Βοιωτικός Αμφορέας (δ’ αι. π.Χ.), ο παλαιοχριστιανικός Σταυρός, το γλυπτό μαρμάρινο αντίγραφό της Μ. Παναγίας έργο του Φιλιππότη στο τρίγωνο αέτωμα της εισόδου, η επιγραφή αφιέρωμα προς τον Αυτοκράτορα Τίτο, ο Τέθριππος Ηνίοχος (δ’ αι. π.Χ.) που ήταν επιτύμβια πλάκα σε ηρώο της εποχής και πάρα πολλά άλλα εξίσου αξιόλογα. Με κυριότερο όλων την παρακάτω εικόνα που προαναφέρθηκε, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.

 

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι