Σπυράκη: Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε δυσχερέστατη θέση

Υστερόγραφα Team
Posted on May 17, 2018, 4:22 pm
1 sec

 

Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη σχολίασε τις πολιτικές εξελίξεις, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο Κανάλι 1.

Τα κυριότερα σημεία της παρέμβασής της:

 

 

«Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε δυσχερέστατη θέση, και για το λόγο αυτό επιχειρεί να εργαλειοποιήσει οτιδήποτε υπάρχει στη διάθεσή της αυτή την ώρα. Δεν είναι τυχαίο ότι στη συνάντηση, που θα γίνει, στις δύο το μεσημέρι, των εκπροσώπων των Κομμάτων με τον κ. Σκουρλέτη, επιμένει να θέτει ως αντικείμενο συζήτησης, το ζήτημα της κατάτμησης της Β’ Αθηνών και του Υπολοίπου μόνο, την ώρα που το θέμα αυτό για μας δεν υπάρχει. Γιατί, εμείς το προτείναμε πρώτοι, εμείς τον Ιούλιο του 2016, καταθέσαμε τροπολογία στον εκλογικό νόμο, την οποία η Κυβέρνηση απέρριψε.

 

Ταυτόχρονα εμείς συνδέουμε αυτό το θέμα, της κατάτμησης της δεύτερης περιφέρειας Αθηνών, με το δικαίωμα ψήφου όλων των Ελλήνων που αυτή την ώρα βρίσκονται μακριά από την Πατρίδα. Δεν είναι καινούργιοι ψηφοφόροι αυτοί, θέλω να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Είναι ψηφοφόροι οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είναι άνθρωποι που ζούν χρόνια εκτός Ελλάδος, είτε έφυγαν τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Είναι εκείνοι οι οποίοι, με πολύ εύκολο τρόπο, δηλαδή με την επαναβεβαίωση των εκλογικών καταλόγων στο εξωτερικό, θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Και θέλετε να σας πω και κάτι; Αυτό είναι ένα βαθιά ταξικό μέτρο – μια και η Κυβέρνηση δείχνει ότι έχει ευαισθησίες σε αυτό το θέμα. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να ψηφίσουν και οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό, οι οποίοι έχουν μειωμένες οικονομικές δυνατότητες, και δεν μπορούν να πάρουν το αεροπλάνο να πεταχτούν για ένα Σαββατοκύριακο στην Πατρίδα.

 

 Έχει πολύ μεγάλη σημασία, λοιπόν, να περάσει αυτός  ο νόμος. Να περάσει η κατάτμηση της Β’ Αθηνών και του Υπολοίπου, εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση, αλλά και τα δύο μαζί. Και τα δύο μαζί πακέτο. Γιατί είναι η δεύτερη φορά που επιχειρούν να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο. Δεν θα αλλάζουν τον εκλογικό νόμο στη μέση της διαδρομής, κάθε φορά που η Κυβέρνηση έχει διαφορετικές διαθέσεις και αισθάνεται λίγο περίεργα εξ’ αιτίας των δημοσκοπήσεων».

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

«Μιλάμε μόνο για αυτούς που έφυγαν τα τελευταία  χρόνια, λόγω, της κρίσης, αλλά υπάρχουν πολλοί Έλληνες που ζουν στις Μητροπόλεις του ελληνισμού, όλου του κόσμου, έχουν ελληνική υπηκοότητα έχουν  διαβατήριο κι εκφράζουν την άποψη, τη θέληση και τη διάθεση να ψηφίσουν κι αυτοί γιατί νοιάζονται, ενδιαφέρονται για τα ελληνικά πράγματα. Μπορεί χιλιομετρικά να βρίσκονται μακριά, αλλά η ψυχή τους είναι εδώ. Αυτούς τους αποκλείουμε κυρία Σπυράκη;».

 

ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΑΚΗ:

«Όχι, όχι σε καμία περίπτωση, απλώς προσπάθησα να διευκρινίσω ότι δεν αφορά νέες εγγραφές, ψηφοφόρους δηλαδή που θα έρθουν τώρα να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους. Αντιθέτως αφορά κι όλους εκείνους, στους οποίους εσείς αναφέρεστε: Τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, έχουν ελληνικό διαβατήριο, και βρίσκονται στο εξωτερικό, πριν πολλά χρόνια, είτε έχουν φύγει την τελευταία δεκαετία, λόγω της οικονομικής κρίσης. Σημασία έχει πάντως για να εξηγήσουμε σε όλους, όσοι μας ακούνε, ότι δεν πάμε να αλλάξουμε τη σύσταση του εκλογικού σώματος. Πάμε να δώσουμε το αυτονόητο δικαίωμα στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, και που είναι κάτι το οποίο έχει θεσμοθετηθεί, χρόνια τώρα, από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς προβλήματα. Η δική μας πρόταση, είναι μια πρόταση πολύ καλά επεξεργασμένη. Είναι μια πρόταση που η Κυβέρνηση την έχει στα χέρια της, διότι έχει την πρόταση της δικής μας προηγούμενης Κυβέρνησης που την παρέδωσαν στον κ. Βούτση αρχικά. Και το μόνο που μένει είναι, η Κυβέρνηση να πει ναι. Δεν λέει ναι προφανώς γιατί η ίδια αντιμετωπίζει τους Έλληνες του εξωτερικού, ως ένα κοινό στο οποίο δεν απευθύνεται, για να το πω  ευγενικά».

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

«Αυτό ήθελα να σας ρωτήσω κυρία Σπυράκη, δηλαδή πιστεύετε ότι αρνείται, επειδή δεν τους θεωρεί  ψηφοφόρους, δηλαδή σκέπτεται ψηφοθηρικά, αυτή την επιλογή;».   

        

ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΑΚΗ:

«Η Κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά στην πρόκληση να συναινέσει στην πρότασή μας, να δώσουμε ή όχι τη δυνατότητα ψήφου, στους Έλληνες του εξωτερικού, στους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, στις επόμενες εκλογές. Μπορεί να το κάνει μπορεί και να το απορρίψει».

   

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι