Σκουρλέτης: Διπλές κάλπες το φθινόπωρο του 2019

Υστερόγραφα Team
Posted on January 23, 2018, 9:49 pm
3 secs

 

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm 97.8 και στους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Καμπουράκη παραχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Ο υπουργός, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την άποψή του για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, γα τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, αλλά και για τη στάση του κυβερνητικού εταίρου.

Χαρακτηριστικά επεσήμανε, ότι “η παραλυτική κατάσταση των 25 ετών, ουσιαστικά ανακόπτει μια δυναμική της χώρας που την έχει λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης και ουσιαστικά δεν αφήνει να εμπεδωθεί ο ρόλος της […]. Είναι μία καλή ευκαιρία αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα, να αναδείξει όλες τις διαστάσεις αυτού του ρόλου της.”.

Αίσθηση προκαλούν οι χαρακτηρισμοί που αποδίδει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη ως “πολιτικά λίγου”, με αφορμή τις δηλώσεις του μετά το συλλαλητήριο, κάνοντας λόγο ότι η στάση που κράτησε στο Σκοπιανό, θα τον συνοδεύει σε όλη τη διάρκεια του πολιτικού του βίου.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:

 

Β.ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να ξεκινήσουμε από το Σκοπιανό, κατά την άποψή σας, να ξεκινήσουμε πρώτα με την συγκέντρωση και το πώς επιδρά στην πολιτική, στην ακολουθούμενη πολιτική, κατά την άποψή σας η έκφραση από ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της το οποίο πήρε μέρος στην συγκέντρωση και τα λοιπά, μιας πλήρους αντίθεσης στην πολιτική της σύνθετης ονομασίας διαμορφώνει ένα καινούργιο πολιτικό περιβάλλον και για την κυβέρνηση αλλά και ευρύτερα γύρω από το θέμα αυτό; Επηρεάζει δηλαδή;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Νομίζω είναι μία παράμετρος που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να την αγνοεί κανείς και προφανώς και η Κυβέρνηση. Δεν ήταν μία θηριώδης συγκέντρωση, η προχθεσινή, ήταν μία μεγάλη συγκέντρωση, επί της ουσίας θα έλεγα ότι ακούσαμε πράγματα που τα ακούγαμε και πριν από 25 χρόνια και είναι σαν να μην έχει περάσει μία μέρα, και αυτό, τουλάχιστον, δείχνει για αυτούς οι οποίοι έβαλαν την σφραγίδα τους στην συγκέντρωση, δηλαδή τους ομιλητές, τους εκφραστές αυτού του κόσμου, ότι δεν έχουν βγάλει κανένα συμπέρασμα από αυτή την 25ετή πορεία και αυτό δεν είναι κάτι ενθαρρυντικό. Αλλά ξέρετε, αυτά τα εθνικά ζητήματα πρέπει κανείς να τα αντιμετωπίζει, όχι με ένα συγκυριακό και πρόσκαιρο τρόπο, αλλά να χαράσσει μία στρατηγική στη βάση κάποιων αρχών και να επιδιώκει την επίλυση τέτοιων ζητημάτων

Β.ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ακούω όμως και μία κριτική προς την κυβέρνηση από την άλλη πλευρά ότι άφησε εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο χειρίζεται το θέμα, άφησε ανοιχτό χώρο και περιβάλλον στο να διαμορφωθούν και να εκφραστούν τέτοιου είδους αντιλήψεις με ένταση, μη προωθώντας, ας το πούμε έτσι, μία γραμμή εθνικής συνεννόησης, μη ενημερώνοντας τα πολιτικά κόμματα και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς […]

Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: […] Θα γίνει τώρα λέει ή συναντήσεις κατ’ ιδίαν.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Νομίζω ότι δεν έχουμε εν κρυπτώ διαπραγματεύσεις. Το πλαίσιο της θέσης της Κυβέρνησης είναι σαφές, δημόσιο και γνωστό και μάλιστα χαρακτηρίζει αυτό το χώρο, το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον, μία διαχρονική συνέπεια, διότι περίπου αυτά τα έλεγε όταν ήταν και ένα κόμμα του 3% και όχι τώρα που είναι μόνο στην Κυβέρνηση. Αυτό δηλαδή πρέπει να το αναγνωρίσει οποιοσδήποτε είτε συμφωνεί ή διαφωνεί. Το πλαίσιο λοιπόν το γνωρίζετε, το περιέγραψε ο Πρωθυπουργός προχθές στην συνέντευξη, στο «Έθνος», το έχει πει ο Υπουργός Εξωτερικών, τώρα, εάν κανείς έχει την απαίτηση να ενημερώνει με Δελτία Τύπου μέρα παρά μέρα για το τί λέγεται στις διαπραγματεύσεις, νομίζω ότι αυτά είναι αστεία πράγματα, νομίζω ότι αυτά δεν γίνονται ποτέ.

Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Να ρωτήσω κάτι, επειδή υπάρχει ένας κόσμος που λέει, «Βρε Χριστιανέ μου, τι παθαίνουμε δηλαδή και άμα είναι έτσι η κατάσταση;», απλός άνθρωπος, απλός κόσμος που κάθεται στο […]

Β.ΛΥΡΙΤΖΗΣ: […] Ναι, ας μην αλλάξει τίποτα.

Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Σου λέει, «Φευ, καημένε, τι πάθαμε, τι πρεμούρα έχουμε ας πούμε;»

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Θα σας πω. Αυτή η παραλυτική κατάσταση των 25 ετών, ουσιαστικά ανακόπτει μια δυναμική της χώρας που την έχει λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης και ουσιαστικά δεν αφήνει να εμπεδωθεί ο ρόλος της, ως ένας άξονας και ένας παράγοντας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιανατολικής Μεσογείου. Είναι μία καλή ευκαιρία αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα, να αναδείξει όλες τις διαστάσεις αυτού του ρόλου της. Αν δε, κάποιος το συνδυάσει με τις θετικές αναπτυξιακές προοπτικές που υπάρχουν για τη χώρα, θεωρώ θα της προσδώσει μία μεγάλη και ευρύτερη δυναμική και κύρος.

Β.ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Πάντως υπάρχει ένα θέμα τώρα εδώ, δηλαδή η στάση του κ. Καμμένου και των βουλευτών του κ. Καμμένου, που ήταν στη συγκέντρωση δείχνει ότι και σε συμφωνία να καταλήξετε, δεν πρόκειται οι ΑΝΕΛ να το ψηφίσουν στη Βουλή. Θα ζητήσετε από τους υπόλοιπους, δεν το ξέρετε αυτό;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Όχι δεν γνωρίζω τι θα κάνουν οι ΑΝΕΛ στη Βουλή, από ότι φαίνεται με τις μέχρι τώρα δηλώσεις θα κινηθούν μάλλον όπως το περιγράφετε. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει θέση. Ο κ. Καμμένος εκφράζει τη θέση του κόμματός του, όχι την κυβερνητική θέση. Το λέω αυτό γιατί ακούγεται ένα επιχείρημα ότι ποια είναι η θέση και ότι υπάρχει διγλωσσία. Δεν υπάρχει διγλωσσία. Δεν έχει αμφισβητήσει κ. Καμμένος ότι η ελληνική Κυβέρνηση πάει με αυτή τη θέση. Απλώς διαφωνεί και δεν είναι η μόνη περίπτωση που εντός κομμάτων πια και όχι κυβερνητικών συνασπισμών, με πρώτη καλύτερη τη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν δύο και τρεις απόψεις, για να λέμε τα πράγματα όπως είναι.

Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι εντάξει, αλήθεια. Λέτε δηλαδή ότι ανεξαρτήτως τι λέει ο κ. Καμμένος ως αρχηγός του κόμματος, όταν θα πάει ως υπουργός θα πει την κυβερνητική θέση.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ακριβώς, ακριβώς και αλίμονο αν τα εθνικά ζητήματα, τα οποία μας ταλαιπωρούν σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα, τα αντιμετωπίζουμε με όρους μιας κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλίμονο. Εδώ απαιτούνται τοποθετήσεις, συναινέσεις, στάσεις υπεύθυνες, διότι μιλάμε για ζητήματα που αφορούν τη διεθνή θέση της χώρας.

Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Είναι όμως σοβαρό. Δεν είναι το σύμφωνο συμβίωσης ας πούμε ή το τάδε που είναι δευτερεύον θέμα. Είναι σοβαρό, με τον βασικό κυβερνητικό εταίρο να διαφωνείς στο βασικό εθνικό θέμα, είναι πολιτικό ζήτημα.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Θα συμφωνήσω ότι είναι σοβαρό και θα έλεγα ακόμα και στην πλευρά των ΑΝΕΛ παρόλο που σέβομαι την διαφορετική τους άποψη με την οποία διαφωνώ, να είναι προσεκτικοί στις κινήσεις τους, γιατί καμιά φορά δημιουργείται μία τέτοια δυναμική, η οποία υπονομεύει μία πραγματικά εθνική προσπάθεια που γίνεται τώρα και μία εθνική ευκαιρία, παρά τα όσα αντιθέτως λέγονται από διάφορους, οι οποίοι φαίνεται ότι δεν επικοινωνούν με την πραγματικότητα.

Β.ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Εσείς εκτιμάτε ότι επηρεάστηκε η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας από το συλλαλητήριο, τον όγκο του και τα συνθήματα και την πίεση του κόσμου και μετακινήθηκε ή παραμένει στην γραμμή που τη χαρακτηρίζουμε εθνική και που διαμορφώθηκε περίπου ας πούμε την περίοδο του Βουκουρεστίου;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Το μεγάλο ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η αποσαφήνιση της επίσημης θέσης της Νέας Δημοκρατίας και δυστυχώς εκεί που φάνηκε ότι κάτι τέτοιο σιγά-σιγά διαμορφώνονταν, βγήκε ο κ. Μητσοτάκης με τις προχθεσινές δηλώσεις, λίγες ώρες μετά από το συλλαλητήριο και ουσιαστικά θόλωσε τα πράγματα. Θεωρώ, δε, ότι θα είναι κάτι που θα τον συνοδεύει σε όλη τη διάρκεια του πολιτικού του βίου, διότι πήρε αποστάσεις από την παραδοσιακή θέση, αν θέλετε, της Νέας Δημοκρατίας πάνω στο θέμα αυτό, όπως είχε εκφραστεί, για να μην πω και για την οικογενειακή του παράδοση, αλλά αφήστε το αυτό είναι πολύ προσωπικό, θεωρώ λοιπόν ότι έδειξε πόσο τελικά πολιτικά λίγος είναι και πόσο δεν έχει την απαιτούμενη υπευθυνότητα απέναντι σε τεράστια εθνικά ζητήματα, πρόκειται για ένα λαϊκιστικό δείγμα γραφής εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη, η προχθεσινή του δήλωση.

Β.ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Εσείς ανησυχείτε ότι μπορεί να διαμορφωθεί ένα ακροδεξιό κόμμα στα βόρεια τμήματα της χώρας με βάση το Σκοπιανό;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Όχι, δεν υπάρχουν τέτοιες προϋποθέσεις κι αν δείτε παραδείγματα από τον ευρωπαϊκό χώρο, συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις, οικονομικοί παράγοντες και οικονομικά συμφέροντα. Δεν είναι τόσο απλό το θέμα. Απλώς νομίζω ότι σε μια στιγμή που έχουμε πολλά προβλήματα, υπάρχει μία ευκαιρία και θα έπρεπε οι πολιτικές δυνάμεις, με ένα πλεόνασμα ωριμότητας που φαίνεται ότι δεν το διαθέτουν κάποιοι, να δημιουργούσαν μια αντίστοιχη συνείδηση στον ελληνικό λαό και να μην παίζουν με λογικές, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως εθνοκάπηλες.

Β.ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Θα μπορούσε με τις διαμορφούμενες θέσεις των πολιτικών δυνάμεων γύρω από το θέμα των Σκοπίων να επαναδιαμορφωθεί, να το πω έτσι, το πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα; Εννοώ, αν ας πούμε εκφραστεί μία κάθετα διαφορετική άποψη από την πλευρά των συνεταίρων σας στην Κυβέρνηση, των ΑΝΕΛ, πάνω σε ένα κεντρικό θέμα, όπως είναι αυτό και μία θετική τοποθέτηση άλλων δυνάμεων που σήμερα βρίσκονται στην αντιπολίτευση, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει μία δίοδο επικοινωνίας και διαλόγου με τις δυνάμεις;

Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τι, να διώξουν τους ΑΝΛΕ και να πάρουν άλλους στην Κυβέρνηση; […]

Β.ΛΥΡΙΤΖΗΣ: [..] Το είπες βαριά.

Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Γιατί; Αφού αυτό ρωτάς.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Νομίζω ότι τέτοιου είδους ζητήματα, πραγματικά διαμορφώνουν κάποιες διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους πολιτικούς χώρους, διότι αγγίζουν βαθύτερα ζητήματα ταυτότητας, αν θέλετε, χωρίς όμως να πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή εκκολάπτεται κάτι τέτοιο. Συνεπώς, έχει αξία η επισήμανσή σας, αλλά δεν θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε μια τέτοια φάση.

Β.ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να περάσουμε λίγο και στα οικονομικά, γιατί χθες έκλεισε ουσιαστικά η Γ’ αξιολόγηση, αλλά τώρα γίνεται η συζήτηση για το μετά κ. υπουργέ και υπάρχουν πολλές αμφισβητήσεις για το κατά πόσο η χώρα μπορεί ή πρέπει να συνεχίσει μετά τον Αύγουστο του 2018, σε αυτό που λέμε «μόνοι», χωρίς άλλο πρόγραμμα. Διότι ας πούμε ότι η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι επιχειρείτε να το κάνετε αυτό, μαζεύοντας χρήματα για το «μαξιλάρι», που λένε στην οικονομία, αλλά καταπιέζοντας την πραγματική οικονομία, δημιουργώντας μία στάση πληρωμών, μη πληρώνοντας τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους δημοσίου προς τους ιδιώτες και πιέζοντας φορολογικά και τους πολίτες. Άρα συμπιέζοντας το μοντέλο ανάπτυξης στην πραγματικότητα.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Η βασική μας επιδίωξη είναι να αποκαταστήσουμε την δυνατότητά μας να κινούμαστε όπως οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές οικονομίες στις διεθνείς αγορές, άρα να δανειζόμαστε περίπου όπως και οι υπόλοιπες οικονομίες και έναντι αυτού να αποκτήσουμε κι εκείνο το βαθμό ελευθερίας, για να διαμορφώνουμε, ως η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση, όποια και να είναι αυτή, το πρόγραμμα που εκείνη θεωρεί πως ταιριάζει στην οικονομία και τα χαρακτηριστικά της χώρας μας, το πρόγραμμα της νέας παραγωγικής ανασυγκρότησης. Αυτή πάνω-κάτω νομίζω ότι είναι η στόχευση. Άρα εάν καταφύγουμε σε ένα «μαξιλαράκι» (προληπτικής γραμμής), όπως το είπατε και εσείς, αυτό εκ των πραγμάτων δείχνει ένα έλλειμμα στη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να κινείται ισότιμα, όπως οι υπόλοιπες. Νομίζω λοιπόν ότι επιδίωξή μας είναι να έχουμε μία καθαρή έξοδο.

Β.ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι αλλά από την άλλη πλευρά θα σας πει κάποιος ότι το περιβάλλον είναι λίγο ως πολύ δεδομένο, δηλαδή ήδη έχουμε ψηφίσει μία σειρά μέτρων και στο πεδίο της οικονομίας και ευρύτερα, τα οποία θα είναι σε λειτουργία για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Δηλαδή το περιβάλλον για το πώς θα λειτουργεί η οικονομία, οι στόχοι που έχουν τεθεί, ο τρόπος με τον οποίο θα μαζεύονται τα έσοδα, η αναπτυξιακή αντίληψη μέσω των αποκρατικοποιήσεων και τα λοιπά και τα λοιπά, είναι λίγο ή πολύ ως δεδομένο.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Δεν είναι έτσι και υπάρχουν πέρα από τους τίτλους που αναφέρατε, αν δείτε πώς εξειδικεύεται ο κάθε τίτλος και τι μέτρα περιλαμβάνει, θα δείτε ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις δεν είναι ουδέτερες πολιτικά, υπάρχουν νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, υπάρχουν προοδευτικές αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, υπάρχουν μεταρρυθμίσεις οι οποίες αναγνωρίζουν σε αυτή τη φάση ανάκαμψης σε ορισμένους τομείς, έναν ειδικό ρόλο για το δημόσιο τομέα και είναι και άλλες όπως αυτές που εκφράζει ο κ. Μητσοτάκης, που λέει ότι θα πρέπει να συρρικνωθεί και να περιοριστεί ο δημόσιος τομέας.

Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δεν μπορώ να μην ρωτήσω, τα Καζίνο σε ποια από τις δύο κατηγορίες είναι;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Τα Καζίνο είναι υπόθεση της αγοράς του πώς τα αντιλαμβάνεται ο […]

Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: […] Άρα είναι τρεις οι κατηγορίες, οι προοδευτικές, οι αντιδραστικές και της αγοράς.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Μα προφανώς είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο αυτό που λέτε, αλλά το αν κανείς αντιλαμβάνεται ότι θα πρέπει, για παράδειγμα να πω κάτι στον τομέα μου, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να έχουν οικονομολόγους και πολιτικούς μηχανικούς, οι οποίοι να ωριμάζουν μελέτες και καταστρώνουν αναπτυξιακά σχέδια, από το να θεωρούμε ότι αυτό είναι κάτι περιττό και ότι θα πρέπει να σκληρύνουμε ακόμη περισσότερο την πρόσληψη εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης, είναι κάτι που συνιστά εμφανή διαφορά σε αυτό το ζήτημα. Υπάρχουν και άλλα πολλά παραδείγματα που θα μπορούσα να αναφέρω.

Β.ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Προφανώς υπάρχουν και άλλα. Το ερώτημα παραμένει, από την πλευρά των εταίρων, η επιδίωξη, όπως ακούγεται κιόλας, στο πλαίσιο της συζήτησης για το χρέος η λήψη ενός πρόσθετου πακέτου μέτρων, προκειμένου να υλοποιηθεί η όποια ρύθμιση κ.λπ.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Αυτό ακριβώς είναι ένα επιχείρημα για να μπορέσουμε να σταθούμε με ίδιες δυνάμεις και στην μετά τον Αύγουστο του 2018 φάση.

Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δεν μου λέτε κ. υπουργέ, μιας και είπατε για τους δήμους, αυτοί οι καινούργιοι οργανισμοί, με το σχέδιο, το οργανόγραμμα και τον κανονισμό των δήμων που τους ζητήσατε να φτιάξουν και σωστά τους είπατε, τους φτιάξανε;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Κάποιοι το έχουν κάνει κάποιοι δεν το έχουν κάνει. Αυτός ο οργανισμός αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες και κυρίως τα περιγράμματα των θέσεων εργασίας.

Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Γιατί τώρα είναι ανοιχτό και το θέμα τους εργαζόμενους στο χώρο της καθαριότητας, εκεί με τα οκτάμηνα και τα λοιπά.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Αυτό είναι το μόνο, θα έλεγε κανείς, που έχει αποσαφηνιστεί και κινούμαστε σε μία σωστή κατεύθυνση. Από μέρα σε μέρα βγαίνει η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για τον διαγωνισμό, ουσιαστικά απαντάμε στο μεγαλύτερο βαθμό στο θέμα της καθαριότητας. Οι δήμοι επέλεξαν με βάση τις ανάγκες τους και τα έσοδά τους. Διότι οι ανάγκες μπορεί να καταλήγουν σε έναν συγκεκριμένο αριθμό, αλλά θα πρέπει να μπορείς να τις καλύψεις και με βάση τα έσοδά σου. Προσδιορίσανε τον αριθμό των ανθρώπων που θέλουν στο συγκεκριμένο τομέα, παύει αυτό το καθεστώς των ομήρων συμβασιούχων και μιλάμε για ένα ανοιχτό όχι φωτογραφικό διαγωνισμό, ο οποίος θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Μάρτη.

Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πώς θα εξασφαλίσετε υπουργέ αυτή την κατάρα που υπήρχε παλιά, δηλαδή τον έπαιρνε ως εργάτη καθαριότητας και μετά τον έβαζε στο γραφείο και μετά ήταν άδεια η θέση του εργάτη καθαριότητας και πάλι από την αρχή και πάλι απεργίες και πάλι φασαρίες;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Προβλέπεται συγκεκριμένο χρονικό διάστημα παραμονής σε αυτές τις θέσεις. Δεν μπορεί δηλαδή να αποσπαστεί κάποιος, τουλάχιστον για αρκετά χρόνια. Ενδεχομένως για λόγους υγείας να υπάρξουν εξαιρέσεις.

Β.ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Η κυβέρνηση, για να επιστρέψουμε στη συζήτηση για το οικονομικό πρόγραμμα και για το μέλλον μετά το 2018 και τα λοιπά, επιδιώκει και υπάρχει αυτή η δυνατότητα και η πιθανότητα για αλλαγές στις δεσμεύσεις; Ακούγεται για παράδειγμα ότι με την πιθανή επίτευξη των στόχων, θα μπορούσε ίσως να μην εφαρμοστεί η ρύθμιση για την προσωπική διαφορά στις συντάξεις, ισχύει;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Νομίζω ότι είναι σε άμεση συνάρτηση ο βαθμός ανάπτυξής που θα πετύχουμε το 2018 από την πίεση που θα έχουμε ή την απαίτηση από μεριάς μας, για να ξαναδούμε ορισμένα από αυτά τα μέτρα και να χαλαρώσουμε, με την καλή έννοια, όχι για να ξαναγυρίσουμε σε σπατάλες, αλλά να είναι λιγότερο, ας το πούμε έτσι, πιεστική η κατάσταση προς συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες. Αυτά λοιπόν έχουν μια δυναμική και αυτή η δυναμική επηρεάζεται και διαμορφώνεται από την πορεία της οικονομίας και θα προσέθετα για άλλη μία φορά ότι όσο πιο ισχυρή είναι αυτή η αναπτυξιακή πορεία, τότε βάσιμα θα μπορούμε να δούμε και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τους υπόλοιπους δείκτες τους πιάσατε, το ρυθμό ανάπτυξης δεν τον πετυχαίνατε ως τώρα, εκεί ήταν ένα στοίχημα. Δηλαδή πιάνατε τα πλεονάσματα, είχατε υπεραπόδοση, περίσσευαν λεφτά για μερίσματα και τα λοιπά, αλλά ρυθμοί ανάπτυξης που προβλέπατε πάντα ήταν πιο χαμηλά.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Αυτό θα πρέπει να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι ακριβώς αν ξεπεράσουμε ένα όριο, που ενδεχομένως σε κάποιες πλευρές να το έχουμε ξεπεράσει, μέτρων εισπρακτικών, αυτά όλα λειτουργούν και με βάση τη διεθνή εμπειρία αλλά και την επήρεια της Ελλάδος υφεσιακά και φέρνουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Άρα συμπιέζουν την οικονομία προς τα κάτω, για αυτό δεν θα πρέπει να είμαστε απόλυτοι και ισοπεδωτικοί σε αυτή την πολιτική κατεύθυνση.

Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Έχουμε κανένα νέο όχι για το πότε θα γίνουν εκλογές, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, τα είπαμε αυτά. Έχουμε κάνα νέο για το διπλές-τριπλές, μήπως μεταφερθούν οι δημοτικές πιο αργά και τα λοιπά, υπάρχει κάτι το οποίο μπορείτε να μας πείτε;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Αυτό που έχουμε καταρχήν συμφωνήσει στο πλαίσιο της κυβέρνησης και θα αποτυπωθεί στην επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών, μαζί με τις αλλαγές του «Καλλικράτη», είναι η μετάθεση για λίγους μήνες, τις ημερομηνίας των Αυτοδιοικητικών Εκλογών, να πάει δηλαδή το Φθινόπωρο αντί για τον Μάιο του 2019, είναι κάτι που ζητά και ο κόσμος της Αυτοδιοίκησης και να γίνεται η ανάληψη καθηκόντων, πια, των νέων αιρετών, από τον πρώτο μήνα του επόμενου […]

Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: […] Άρα λογικά, οι ευρωεκλογές θα γίνουν κανονικά και οι εθνικές μαζί με τις αυτοδιοικητικές πάλι μαζί. Αυτό καταλαβαίνω.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Αυτό είναι μία λογική σκέψη.

Β.ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Στο σχεδιασμό, εννοώ του υπουργείου και της Κυβέρνησης, υπάρχει η σκέψη να επανέλθει το θέμα της απλής αναλογικής στη Βουλή, για τις εθνικές εκλογές;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Θα σας έλεγα πολιτικά, το θέμα της απλής αναλογικής για τις βουλευτικές εκλογές θα πρέπει να το ξαναδούμε, έτσι ώστε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία και να ισχύσει από τώρα για τις επόμενες εκλογές. Θα πρέπει να το ξαναδούμε από την στιγμή που έχουμε κάποια σαφή δείγματα γραφής και επανατοποθέτησης από άλλες πολιτικές δυνάμεις που δεν το είχαν υποστηρίξει. Αλλιώς να το ξαναφέρουμε έτσι, δεν έχει καμία έννοια.

Β.ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Στο υπουργείο Εσωτερικών υπάρχουν σκέψεις να αλλάξει το μοντέλο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όσον αφορά τον τρόπο εκλογής δημάρχου, γιατί ακούω από αυτοδιοικητικούς να λένε ότι δεν είναι δυνατόν να ισχύει άλλο πράγμα για το δημοτικό συμβούλιο κι άλλο για το Δήμαρχο και ότι θα έπρεπε ότι ίσως ο δήμαρχος να βγαίνει από το Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί έτσι θα προωθούσε και τις συνεργασίες, τη συνεννόηση και τα λοιπά.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Από τη στιγμή που μιλάμε για την απλή αναλογική αυτό φέρνει μεγάλες ανατροπές σε όλο το σύστημα διακυβέρνησης. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και Περιφερειακοί θα βγαίνουν με βάση την πρότασή μας, θα βγαίνουν από την πρώτη Κυριακή και στη δεύτερη Κυριακή θα πηγαίνουν οι επικεφαλής των δύο πρώτων συνδυασμών. Θεωρώ ότι δεν μπορούμε να αποστερήσουμε τη δυνατότητα που έχει ο κόσμος για να ψηφίζει τον δήμαρχό του. Άρα να πάμε σε μία πρόταση έμμεσης εκλογής, όπως ίσχυε παλαιότερα στην Ελλάδα, πριν από το 1967. Αν και έχει τη λογική του, σε αυτή τη φάση νομίζω ότι δεν είναι κάτι που ταιριάζει με την δική μας παράδοση.

Δ.ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μάλιστα ευχαριστούμε πολύ, καλημέρα σας,
Β.ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Καλημέρα,
Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καλημέρα να είστε καλά.

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι