Ρένα Δούρου: Χρέος αλληλεγγύης και ευθύνης απέναντι στους πολίτες

Υστερόγραφα Team
Posted on July 16, 2017, 6:30 pm
5 secs

 

 

Γράφει η Ρένα Δούρου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Kontra News

 

Το ρόλο της διαπεριφερειακής συνεργασίας ως μοχλού βιώσιμης ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης του τόπου, περιγράφει σε άρθρο της στην εφημερίδα Kontra News της Κυριακής, η Περιφερειάρχης, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη στην Κεφαλονιά για την υλοποίηση της δωρεάς των 5 εκατομμυρίων ευρώ για τις ζημιές που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός του 2014.

Βασικά σημεία του άρθρου:

• Η υπόσχεση οικονομικής ενίσχυσης 5 εκατομμυρίων ευρώ, στη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά «θα παρέμενε ακόμη στα χαρτιά αν η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας δεν είχε προχωρήσει στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που ήσαν η προϋπόθεση για να μεταφραστεί η σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, σε έμπρακτη αλληλεγγύη».
• Η ενίσχυση με 5 εκατομμύρια ευρώ της Κεφαλονιάς, όπως και εκείνη με 2.8 εκατομμύρια της Μυτιλήνης, εντάσσονται σε μια ευρύτερη στρατηγική διαπεριφερειακής συνεργασίας που εδράζεται σε τρεις πυλώνες: της αλληλεγγύης, της αμοιβαιότητας, της συνεργασίας.
• Το κοινωνικό πρόσημο, η σύνδεση δηλαδή της ανάπτυξης με τα προτάγματα της κοινωνικής αλληλεγγύης και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας είναι η sine qua non προϋπόθεση για να υπερβεί ο τόπος τα σημερινά, οικονομικά, αδιέξοδα, και να εισέλθει στη φάση της οικονομικής ανάταξης.
• Ο ρόλος των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμος και καταλυτικός, χάρη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, ως βαθμίδων διοίκησης που βρίσκονται κοντύτερα στον πολίτη και τα προβλήματά του – είναι σε θέση να τα αφουγκραστούν καλύτερα και να συμβάλλουν στην επίλυσή τους. Ειδικά μάλιστα σήμερα που, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το ζητούμενο είναι η αποτελεσματικότητα της πολιτικής και όχι τα εύκολα λόγια του αέρα προς εντυπωσιασμό.
• Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Περιφέρειας Αττικής στην Κεφαλονιά, η οποία επισφραγίζει την υλοποίηση, όχι πλέον απλά μιας… υπόσχεσης, αλλά ενός χρέους. Χρέους αλληλεγγύης αλλά και χρέους ευθύνης. Απέναντι στους Κεφαλονίτες αλλά και απέναντι σε όλους τους πολίτες.

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι