Ράνια Σβίγκου: Περίεργη “αφωνία” από τη ΝΔ για το θέμα του χρέους

Υστερόγραφα Team
Posted on May 17, 2017, 5:27 pm
5 secs

 

 

Σημεία παρέμβασης της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στο ραδιοσταθμό  Flash ( Δημήτρης Μηλάκας)

 

Περίεργη «αφωνία» της ΝΔ στο ζήτημα του χρέους . Η βασική μάχη που έχει να δώσει η κυβέρνηση είναι κατά της επιτροπείας

 

Τη συμφωνία πρέπει να τη δούμε στο συνολικό πλαίσιο που αυτή εντάσσεται, το οποίο περιλαμβάνει τη ρύθμιση για το χρέος και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ανοίγοντας έτσι τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας για αλλαγή σελίδας. Γιατί η βασική μάχη που έχει να δώσει αυτή η κυβέρνηση είναι η μάχη κατά της επιτροπείας.

 

Υπήρξε μια σκληρή και πολύμηνη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και τελικά καταλήξαμε σε έναν συμβιβασμό ο οποίος περιλαμβάνει –όπως έχουμε τονίσει- και άδικα μέτρα, όπως αυτό της μείωσης του αφορολόγητου και της μείωσης της προσωπικής διαφοράς, αλλά περιλαμβάνει και μια σειρά θετικών αντιμέτρων με στόχο να εξισορροπηθούν αυτά τα αρνητικά μέτρα. Οπότε είναι μια συμφωνία για την οποία από τη μία πλευρά δεν πανηγυρίζουμε, από την άλλη όμως –κι αυτό γίνεται κι αυτή τη στιγμή που μιλάμε στη Βουλή- απαντούμε στην καταστροφολογία και στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης οι οποίες περισσότερο βασίζονται σε επικοινωνιακά αφηγήματα και λιγότερο στην ουσία.

 

Τα θετικά μέτρα είναι ύψους 7,5 δις και διαφωνούμε σφοδρά με αυτούς που προσπαθούν να τα υποτιμήσουν και μιλούν απλώς για ασπιρίνες ή ο, τιδήποτε άλλο και θα αρνηθούν και αύριο να τα ψηφίσουν, παραγνωρίζοντας τη σημασία που έχουν αυτά τόσο για τη στήριξη της ανάπτυξης, όσο και για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους.

 

Το θετικό της συμφωνίας αυτής είναι ότι συνοδεύεται και από τα μέτρα για το χρέος, τα οποία αυτή τη στιγμή διαπραγματευόμαστε και παρατηρούμε μια πολύ περίεργη «αφωνία» της ΝΔ για το θέμα.

 

Οι ποσοτικοί στόχοι για τα πλεονάσματα είναι μικρότεροι από αυτούς που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Σαμαρά. Η Ν.Δ. από την πρώτη κιόλας αξιολόγηση, αν θυμάστε, μιλούσε για μη επίτευξη των στόχων, έλεγε ότι το πρόγραμμα δεν θα ολοκληρωθεί. Στη συνέχεια άλλαξε το αφήγημά της και έλεγε ότι τελικά πιάσατε αυτούς τους στόχους με αφαίμαξη των εργαζομένων.. Και πλέον προσπαθεί να υποτιμήσει και τα θετικά αντίμετρα, τα οποία είναι ένα μέρος της συμφωνίας για το οποίο πρέπει να είμαστε και ικανοποιημένοι αλλά και υπερήφανοι.

 

Κανένας δεν παραγνωρίζει τις δυσκολίες που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες, όπως επίσης κανένας δεν μπορεί να παραγνωρίσει και να κλείσει τα μάτια σε αυτά που παρέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τη συσσωρευτική μείωση του ΑΕΠ κατά 25% τις μειώσεις στις συντάξεις, τους φόρους, την ανεργία. Όλα αυτά είναι πράγματα τα οποία δεν μπορούσαμε να τα αναστρέψουμε από τη μία μέρα στη άλλη. Γίνονται βήματα για να αλλάξει η σελίδα σε μια σειρά τομείς. Και νομίζω ότι σε μια σειρά τομείς το έχουμε καταφέρει αυτό. Με δυσκολίες ναι, σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο σίγουρα, αλλά συνεχώς προσπαθούμε να ανοίγουμε δρόμους για να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών.

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι