Ράνια Σβίγκου: Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει να πει τίποτα, εκτός από το να ζητάει εκλογές

Υστερόγραφα Team
Posted on May 14, 2017, 4:22 pm

 

Συνέντευξη της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην εφημερίδα « Free Sunday» και στο δημοσιογράφο Δημήτρη Χρυσικόπουλο

 

–    Κάνοντας έναν «ισολογισμό» για τη διαπραγμάτευση, θεωρείτε ότι το αποτέλεσμά της ήταν θετικό ή αρνητικό για την κυβέρνηση, αλλά και για τη χώρα;
Κάθε αποτέλεσμα θα πρέπει να κρίνεται με βάση τόσο τους συσχετισμούς δύναμης, όσο και τους στόχους που είχαν τεθεί εξαρχής. Η συγκεκριμένη συμφωνία, είναι προϊόν ενός διπλού συμβιβασμού,  τόσο μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, όσο και μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ. Από τη μια μεριά περιλαμβάνει δύσκολα και κοινωνικά άδικα μέτρα, τα οποία αναγκαστήκαμε να πάρουμε. Από την άλλη, όμως, κι αυτό δεν μπορεί παρά να πιστωθεί ως επιτυχία της κυβέρνησης, περιλαμβάνει μια σειρά από θετικά μέτρα, τα οποία θα ανακουφίσουν πληττόμενα κοινωνικά στρώματα, μια συμφωνία για το χρέος, που θα καταστήσει εφικτή την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά και την επανάκτηση εργασιακών δικαιωμάτων. Πράγματα τα οποία, οι προηγούμενες κυβερνήσεις ούτε καν θα τα έθεταν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, είτε γιατί δεν ήθελαν να δυσαρεστήσουν τους δανειστές, όπως το ζήτημα του χρέους, το οποίο ο κ. Σαμαράς θεωρούσε βιώσιμο, είτε γιατί ήταν σύμφωνα με τη νεοφιλελεύθερη και αντεργατική ιδεολογία τους, όπως το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων.
–    Τι απαντάτε στην αντιπολίτευση, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι λαμβάνει μέτρα δεσμευτικά και για τις επόμενες κυβερνήσεις;
Από τον Δεκέμβρη του 2015 το ΔΝΤ απαιτούσε τη λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 4,5 δις. Ακριβώς επειδή η αξιολόγηση δεν έκλεισε τότε, όπως καλούσε η αξιωματική αντιπολίτευση, καταλήξαμε σε μια συμφωνία με ουδέτερο δημοσιονομικό ισοζύγιο. Όταν εφαρμοστούν τα μέτρα, θα συνοδεύονται κι από αντίμετρα που έρχονται να εξισορροπήσουν τις αρνητικές πλευρές της συμφωνίας. Όσο για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, αυτές βασίζονται στην απόλυτη αντιστροφή της πραγματικότητας. Η κατάσταση στην οποία οδήγησαν την κοινωνία και την οικονομία, με την απώλεια του ΑΕΠ κατά 25% , την εκτόξευση της ανεργίας, τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, τα σκάνδαλα και τη διαφθορά, όλα αυτά «δέσμευσαν» και «δεσμεύουν» όχι μόνο τις επόμενες κυβερνήσεις, αλλά και τις επόμενες γενιές.

–    Μέχρι ώρας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο που θα φέρει τη συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών στη Βουλή προς κύρωση. Το σχόλιό σας;
Δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα, αλλά δεσμεύονται ότι θα τα εφαρμόσουν, αν έρθουν στην εξουσία. Δεν θα ψηφίσουν, όμως, ούτε τα μέτρα ανακούφισης, παρόλο που θα έρθουν σε ξεχωριστά άρθρα. Όπως, άλλωστε, δεν ψήφισαν ούτε το βοήθημα για τους χαμηλοσυνταξιούχους, τον περασμένο χειμώνα.  Πρόκειται για μια ανεύθυνη, μεν, αλλά κατανοητή στάση, η οποία αποδεικνύει την κοινωνική αναλγησία, ιδίως της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος αδιαφορεί πλήρως για την ανακούφιση των ασθενέστερων, όσων έπληξαν και πλήττουν περισσότερο τα αποτελέσματα της πολιτικής του κόμματός του και του ίδιου.
–    Όσον αφορά στη στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, πιστεύετε ότι θα στηρίξει εν σώματι τη συμφωνία στη Βουλή;
Ναι. Τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης έγιναν αντικείμενο ενός γόνιμου και εις βάθος διαλόγου στα αρμόδια όργανα του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας, στον οποίο εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις, αλλά και η κοινή αγωνία για την επιτυχία του αριστερού σχεδίου εξόδου από την κρίση και το τέλος της επιτροπείας.  Μόνο η αριστερά μπορεί να απαντήσει στις σημερινές ανάγκες και να υπερβεί τις δυσκολίες για τη χώρα με τρόπο κοινωνικά δίκαιο και αυτή είναι η πυξίδα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
–    Με το κλείσιμο της αξιολόγησης, ποιες θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης;
Πέρα από την ανασυγκρότηση της οικονομίας, η οποία θα πρέπει να διαθέτει κοινωνικό πρόσημο, αυτό που προέχει είναι η αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας, τόσο των νέων  ανθρώπων, που συχνά αναγκάζονται να μεταναστεύσουν, όσο και των μεσηλίκων, για τους οποίους η προοπτική εύρεσης εργασίας φαντάζει, συχνά, αδύνατη. Στα χρόνια της κρίσης αποσαρθρώθηκαν περαιτέρω τα θεμέλια ενός ήδη ισχνού κοινωνικού κράτους, το οποίο χρειάζεται μια βαθιά μεταρρύθμιση. Η παιδεία και η υγεία, μαζί με τη μεταρρύθμιση του κράτους και των θεσμών,  αποτελούν για εμάς τη μέγιστη προτεραιότητα, για τα επόμενα χρόνια, κάτι το οποίο διαφαίνεται, ήδη, από τις πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα, αυτές τις μέρες.

–    Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά τη ΝΔ να προηγείται με μεγάλη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύετε ότι η εικόνα αυτή είναι αναστρέψιμη, κι αν ναι, πώς;
Η κυβέρνηση βρίσκεται στο μέσον της θητείας της, κι έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της . Υπάρχουν πολλά που δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα, κι άλλα που δεν έχουν ολοκληρωθεί.  Ο κόσμος περιμένει πολλά ακόμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, και γνωρίζει ότι, αν είναι να γίνουν κάποτε οι αναγκαίες τομές και μεταρρυθμίσεις, αυτές μόνο από εμάς μπορούν να γίνουν, κι όχι φυσικά από πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν τη χώρα επί σαράντα χρόνια, με τα γνωστά αποτελέσματα.
–    Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε εκ νέου για την ανάγκη αλλαγής κυβέρνησης στη χώρα. Πόσο πιθανό βλέπετε ένα σενάριο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες;
Ο κ. Μητσοτάκης ζητά εκλογές από την πρώτη μέρα της εκλογής του στην προεδρία της ΝΔ. Μάλλον θα τις ζητά μέχρι και την τελευταία. Δεν έχει, άλλωστε, και τίποτε άλλο να πει. Θεωρεί ότι έτσι, καταφέρνει να κρύψει την απουσία αφηγήματος του κόμματός του, και ταυτόχρονα, το σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά του, που περιλαμβάνει βάρη και περικοπές για τους πιο αδύναμους, απαλλαγές για τους πλουσιότερους, διάλυση του κοινωνικού κράτους, δώρα και προνόμια για τους πολιτικούς και προσωπικούς του φίλους.

–    Τέλος, θα ήθελα την άποψή σας για τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές και τι σημαίνει η νίκη αυτή για την Ευρώπη και για την Ελλάδα.
Για την Ελλάδα, πρέπει σίγουρα να κρατήσουμε τις πρόσφατες  δηλώσεις Μακρόν για την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και τη σημασία που έχουν στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που γίνονται οι συζητήσεις για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων. Η εκτίμηση μας, λοιπόν, είναι ότι με τον  Μακρόν θα συνεχιστεί η θετική πίεση που ασκεί η γαλλική πλευρά για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.
Όσον αφορά την Ευρώπη, με τη νίκη Μακρόν αποφεύχθηκε το χειρότερο δυνατό σενάριο, η επικράτηση της εθνικιστικής, ακροδεξιάς, μισαλλόδοξης Λεπέν. Η ήττα της ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση του πρωταρχικού αγαθού, της ίδιας της δημοκρατίας, σε μια μεγάλη χώρα της Ευρώπης και της ΕΕ. Τώρα, αυτό που προέχει είναι η ανάσχεση της νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης  της ΕΕ και των πολιτικών που ενισχύουν την ακροδεξιά, και η δημιουργία ενός μετώπου κατά της λιτότητας σε όλη την Ευρώπη.

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι