Π. Κορομηλάς: Νεανική ανεργία και μετανάστευση στο εξωτερικό

Υστερόγραφα Team
Posted on April 11, 2018, 10:46 am
0 secs

Γράφει ο Πάνος Κορομηλάς

Φοιτητής του Τμήματος ΕΜΜΕ του ΕΚΠΑ

 

Το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, αποσκοπεί στη διαμόρφωση καλλιεργημένων προσωπικοτήτων. Κάθε νέος, τελειώνοντας το Λύκειο, καλείται να πάρει μια απόφαση ,που είναι πολύ πιθανόν να καθορίσει και το εργασιακό του μέλλον. Η εγγραφή σε κάποιο Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ και η ενασχόληση με κάποιον άλλο τεχνικό κλάδο εργασίας που δεν απαιτεί φοίτηση σε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, είναι αποφάσεις ζωής που λαμβάνονται με γνώμονα την εξασφάλιση των βέλτιστων συνθηκών διαβίωσης για το μέλλον. Τί συμβαίνει όμως όταν οι εργασιακές υποδομές της χώρας, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, είναι ανεπαρκείς για να «απορροφήσουν» τους καταρτισμένους νέους που βγαίνουν στην αγορά εργασίας;

Τέτοιες στιγμές, και αφού έχουν εξαντληθεί όλες οι πιθανότητες εύρεσης αξιοπρεπούς εργασίας εντός της χώρας, οι νέοι απόφοιτοι σχολών σκέφτονται τη λύση της μετεγκατάστασης και εργασίας σε ανεπτυγμένες χώρες του εξωτερικού. Ενδεικτικά από το 2010 και έπειτα (στην περίοδο της κρίσης ) 139.041 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ελλάδα και αναζητούν πλέον την τύχη τους στο εξωτερικό. Το 75% των ανθρώπων αυτών είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ ,ενώ το υπόλοιπο 25% είναι απόφοιτοι λυκείου ή τεχνικής μη πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Επιπλέον, οφείλουμε να λάβουμε υπόψιν πως η συντριπτική πλειοψηφία των νέων που εγκαταλείπουν την Ελλάδα, οδηγείται σε αυτή την απόφαση από ανάγκη και όχι από επιλογή. Προσωπικά θεωρώ πως ο καθένας επιδιώκει να εργαστεί σε ένα γνώριμο περιβάλλον στον τόπο του και δίπλα στους δικούς του ανθρώπους, όμως οι λιγοστές εργασιακές ευκαιρίες δε το καθιστούν εφικτό.

Επιλογικά, η ανεργία των νέων αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά πλήγματα που έχει προκαλέσει η κρίση στην ελληνική κοινωνία αλλά και στην οικονομία. Είναι καθήκον και υποχρέωση κάθε κράτους να αξιοποιεί το υπάρχον εργατικό δυναμικό του, παρέχοντας του τις ανάλογες εργασιακές ευκαιρίες και διασφαλίζοντας του υγιείς συνθήκες διαβίωσης εντός συνόρων.

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι