Πώς το έλεγε ο Κλίντον; Α, ναι… Η οικονομία (ανόητοι…)

Μαρίκα Λυσιάνθη
Posted on July 29, 2018, 1:29 pm
1 sec

 

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Ο σχετικός… αστικός μύθος, έχει αποδώσει την ιστορική ρήση στον ίδιο τον Μπιλ Κλίντον.

“Είναι η οικονομία, ανόητοι”, φέρεται να είχε διαπιστώσει ο Κυβερνήτης του Άρκανσα, στην τελική ευθεία της μάχης απέναντι στον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο για τον Λευκό Οίκο, στις προεδρικές εκλογές του 1992.

Ο Μπιλ Κλίντον κατάφερε να κερδίσει εκείνη την αναμέτρηση, να εκδιώξει τον… σωστό Μπους από το Οβάλ Γραφείο μετά από μόλις μια θητεία, και ο πυρήνας του επιχειρήματος συνοδεύει έκτοτε κάθε εκλογική αναμέτρηση, παντού στον πλανήτη.

Η οικονομία αποτελεί το σημείο καμπής για την τελική απόφαση ενός ψηφοφόρου μπροστά στην κάλπη.

Αυτό φάνηκε πολύ έντονες στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 1992, όταν ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος υποτίμησε τις συνέπειες μιας… ασθμαίνουσας οικονομίας, πιστεύοντας ότι θα κερδίσει, χάρη στον νικηφόρο Πόλεμο του Κόλπου, και τις εντυπώσεις που ακόμη σέρνονταν, από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την ήττα του υπαρκτού σοσιαλισμού.

Στην πραγματικότητα, τη σχετική διαπίστωση είχε κάνει το εμπνευσμένο επιτελείο του Μπιλ Κλίντον, στο οποίο κυριαρχούσαν δυο… πατριωτάκια. Ο Τζορτζ Στεφανόπουλος και ο Τζον Ποντέστα.

Στην οικονομία εστίαζει και σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ. Αξιοποιεί την ευημερία των αριθμών, και… κουνάει το δάχτυλο στους αντιπάλους του.

Σε συνδυασμό με τον τερατώδη λαϊκισμό που χαρακτηρίζει τη δημόσια ρητορική του, και την απουσία συγκροτημένης αντίπαλης υποψηφιότητας από την πλευρά των Δημοκρατικών.

Μια ζοφερή πολιτική πραγματικότητα, για την πάλαι ποτέ “μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο”.

Μαρίκα Λυσιάνθη
Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος