Πώς τα κατάφεραν οι Γάλλοι να βρουν… χειρότερο του Ολάντ;

Μαρίκα Λυσιάνθη
Posted on August 17, 2017, 4:03 pm
0 secs

Μεταξύ μας, η περίπτωση “φώναζε” από χιλιόμετρα. Φωτογενής, γοητευτικός… Για γαμπρός, δηλαδή. Όχι για πολιτικός. Όχι για ηγέτης. Πολύ περισσότερο όχι για Πρόεδρος της χώρας της διαρκούς Επανάστασης ιδεών και συνείδησης.

Ο Εμανουέλ Μακρόν βεβαίως στρογγυλοκάθεται στα Ηλύσια Πεδία, και κανείς δεν θα τον κουνήσει για τα επόμενα πέντε χρόνια. Το πολιτικό “τίποτα”, σε συσκευασία… φωτογενούς χαμόγελου, αποτελούσε μονόδρομο απέναντι στην επικίνδυνη Λεπέν. Από τη στιγμή ωστόσο που η Δημοκρατία κέρδισε εκείνη την εμβληματική μάχη απέναντι στα άκρα, ο Εμανουέλ Μακρόν αποδεικνύεται καθημερινά κατώτερος των περιστάσεων. Λίγος…

Μερικούς μόλις μήνες μετά την εκλογή του στην Προεδρία της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν βλέπει την κοινή γνώμη να τον κοιτάζει… περίεργα. Να έχει αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να σηκώσει στους ώμους του το βάρος μιας τόσο ένδοξης χώρας. Να τον αποδομεί, αν όχι να τον ειρωνεύεται, όπως με την επιμονή να κάνει τη Μπριζίτ… Πρώτη Κυρία αλά ΗΠΑ.

Οι μετρήσεις δείχνουν ότι το ποσοστό δημοφιλίας του Εμανουέλ Μακρόν μειώνεται διαρκώς. Το ποσοστό αποδοχής του από τη γαλλική κοινωνία, ακόμη περισσότερο. Ένα έργο… τραγωδία, που το ζήσαμε και το 2012. Τότε, οι Γάλλοι ήθελαν να τιμωρήσουν τον εγωπαθή Νικολά Σαρκοζί. Και ψήφισαν το… προηγούμενο τίποτα, Φρανσουά Ολάντ.

Μετά από μόλις μερικούς μήνες, τον είχαν αποδομήσει, και αναζητούσαν τον επόμενο. Ο Μακρόν βαδίζει ήδη στα χνάρια του. Διόρθωση: Καλπάζει.

Μαρίκα Λυσιάνθη
Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος