Πώς θα σας φαινόταν ο Αλέξης Παπαχελάς για… Υπουργός Εξωτερικών;

Μαρίκα Λυσιάνθη
Posted on December 07, 2017, 10:38 am
0 secs

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

Δεν περιμέναμε φυσικά τη συνέντευξη με τον Ταγίπ Ερντογάν, για να διαπιστώσουμε τη χαώδη απόσταση που χωρίζει τον Αλέξη Παπαχελά από τη γενιά του. Δηλαδή, από άλλα “τοτέμ” της δημοσιογραφίας, που συνόδευσαν την επαγγελματική περπατησιά τους, με την εξέλιξη μιας χώρας που έζησε τον μύθο της, και τελικά χρεοκόπησε.

Ενώ λοιπόν θα περίμενε κανείς ότι, στην εποχή της χρεοκοπίας, θα γινόμασταν περισσότερο προσεκτικοί, θα δίναμε σημασία και αξία σε αυτούς που πραγματικά ξεχωρίζουν και “το έχουν”, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Κλείστε για λίγο τα μάτια και σκεφτείτε πόσα… παρατράγουδα συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τον εθνικό δημόσιο βίο. Στην πολιτική, στη δημοσιογραφία, παντού.

Η περίπτωση του Αλέξη Παπαχελά λειτουργεί σαν τις ελάχιστες εξαιρέσεις που σε κάνουν να κοντοσταθείς, προτού ρίξεις ένα συνολικό ανάθεμα. Το πώς στάθηκε απέναντι στον σουλτάνο της εποχής μας, το πώς χειρίστηκε τη συνέντευξη, και το πώς κέρδισε τον σεβασμό ενός πολιτικού που θεωρεί τα ΜΜΕ κάτι σαν… σπορά του διαβόλου, προφανώς και συνθέτουν το μωσαϊκό της βαθιάς υπόκλισης αναγνώρισης προς τον διευθυντή της “Καθημερινής”.

Βλέποντάς τον να στέκεται απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν με την αυτοπεποίθηση που χαρακτηρίζει κάθε άνθρωπο με βαθιά γνώση του αντικειμένου του, ήταν δύσκολο να μην κάνεις τις θλιβερές συγκρίσεις με το τραγικό πολιτικό σύστημα που διαχειρίζεται τις τύχες μας από τις εκλογές του 2009 μέχρι και σήμερα.

Δεν συζητάμε καν ότι θα ήταν, μακράν του ανταγωνισμού (εξαιρουμένης ίσως μονάχα της εμβληματικής Ντόρας Μπακογιάννη) η πιο σοβαρή περίπτωση Υπουργού Εξωτερικών που θα μπορούσε να έχει η Ελλάδα σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία.

Μαρίκα Λυσιάνθη
Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος