Πόσο χρόνο έχει μπροστά του ο Μακρόν μέχρι να γίνει… Ολάντ;

Μάνος Οικονομίδης
Posted on June 19, 2017, 12:28 pm
1 sec

 

[email protected]

Ο πολιτικός θρίαμβος τον οποίο προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις στη Γαλλία για τον Εμανουέλ Μακρόν… μας επισκέφτηκε, έστω και με τον μεγάλο αστερίσκο της ιστορικής αποχής των ψηφοφόρων της χώρας της διαρκούς επανάστασης.

Οι δημοσκόποι της Γαλλίας άλλωστε, έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να εξαιρέσουν τη δική τους… παρέα από την απαξίωση, αν όχι γελοιοποίηση των δημοσκοπήσεων σε όλο τον υπόλοιπο πλανήτη, στην εποχή των Μνημονίων και της συναισθηματικής οργής των κοινωνιών για τις ηγεσίες τους.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Φρανσουά Ολάντ λοιπόν, κατάφερε μέσα σε έναν μήνα να εξελιχτεί στο απόλυτο πολιτικό προϊόν για την Ευρώπη της κρίσης. Μια εξαίρεση. Ή μάλλον, μια προσδοκία εξαίρεσης, καθώς η προφανής αδυναμία του Εμανουέλ Μακρόν να αρθρώσει πολιτικό λόγο με βάθος και όραμα για το μέλλον, συρρίκνωσε τη διαγραφόμενη πολιτική ηγεμονία του, σε ψήφο άρνησης και ανάσχεσης του φόβου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν βρέθηκε εκεί τη στιγμή που έπρεπε. Τη στιγμή που η γαλλική κοινωνία ήταν έτοιμη να ψηφίσει τον… οποιονδήποτε, προκειμένου να φρενάρει την πορεία της ακραίας και επικίνδυνης Μαρίν Λεπέν προς το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Από εκεί και πέρα, όλα ήταν πιο εύκολα. Οι Γάλλοι, όσοι τουλάχιστον επέλεξαν να φτάσουν στην κάλπη και να ψηφίσουν, έδωσαν στον Εμανουέλ Μακρόν λευκή επιταγή. Δεν τον έβαλαν στη δοκιμασία της Συγκατοίκησης, δηλαδή με κάποιο άλλο κόμμα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Έκαναν, περίπου ό, τι είχαν κάνει πριν από πέντε χρόνια και με τον… Φρανσουά Ολάντ.

Σε εκείνες τις εκλογές, επίσης οι Γάλλοι είχαν ψηφίσει αρνητικά. Επιθυμούσαν να τιμωρήσουν την έπαρση του Νικολά Σαρκοζί. Και χρησιμοποίησαν ως βαλβίδα εκτόνωσης τον άχρωμο και εξαιρετικά ελλειμματικό σε επίπεδο ηγετικού αποτυπώματος, Φρανσουά Ολάντ. Μετά από μόλις μερικούς μήνες, ο “κ. συνηθισμένος” είχε αρχίσει να διολισθαίνει στα ιστορικά χειρότερα ποσοστά δημοφιλίας που είχε καταγράψει ποτέ Γάλλος εν ενεργεία Πρόεδρος.

Το… φάντασμα της απόρριψης σεργιανίζει ακόμη στα Ηλύσια Πεδία. Φυσικά και είναι στο χέρι του Εμανουέλ Μακρόν να μην επαναληφθεί το πάθημα Ολάντ. Αν και όσοι εξακολουθούν να τον βλέπουν με προχωρημένη δυσπιστία, μετρούν ήδη τους μήνες. Για να γίνει και εκείνος… Ολάντ.

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας