Πόσο πιθανό είναι να διαδεχθεί ο Βενιζέλος τον Παυλόπουλο στην Προεδρία της Δημοκρατίας;

Φρίξος Παλαιολόγος
Posted on April 05, 2018, 9:43 am
2 secs

 

Του Φρίξου Παλαιολόγου

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έγινε, εκ των πραγμάτων, ένα από τα βασικά πρόσωπα των τελευταίων ημερών, και μάλιστα σε πολιτικά ουδέτερο χρόνο.

Ο άλλοτε αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων Σαμαρά, ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με τον πολιτικό χώρο στον οποίο στεγάζεται επί δεκαετίες, με αφορμή τη Συνταγματική Αναθεώρηση, έδειξε ότι “δεν χωράει” πλέον στο Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ, διάβασε και άκουσε πλείστα σενάρια περί διαρκούς φλερτ με τη Νέα Δημοκρατία, ο σημερινός πρόεδρος της συντηρητικής παράταξης, Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, είπε ένα μεγαλοπρεπές “όχι” στο ενδεχόμενο να ενταχθεί στα γαλάζια ψηφοδέλτια.

Αρκετοί βλέπουν πλέον πολιτικό αδιέξοδο στη διαδρομή του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ως αποτέλεσμα μιας λανθασμένης ανάγνωσης της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας από την πλευρά του, που τον αποξένωσε από τη φυσική κοινωνική δεξαμενή του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, υποτιμώντας ότι δεν τον… πολυσυμπαθεί η συμπαγής κοινωνική βάση της Κεντροδεξιάς.

Το μέλλον φυσικά διαμορφώνεται διαρκώς. Και αλλάζει. Η σημερινή ανάγνωση και οι τρέχουσες ισορροπίες λοιπόν, ενδεχομένως να μην ισχύουν αύριο. Τα σενάρια πολλά. Ένα όμως είναι το πλέον ενδιαφέρον. Αυτό που περιγράφει την προοπτική να διαδεχθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος τον Προκόπη Παυλόπουλο στην Προεδρία της Δημοκρατίας το 2020.

Το σενάριο είναι ρεαλιστικό και λογικοφανές. Αν η Νέα Δημοκρατία επικρατήσει στις εκλογές, θα χρειαστεί να προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας κάποιο πρόσωπο από την… απέναντι πολιτική όχθη, ώστε να δελεάσει το Κίνημα Αλλαγής και άλλες κεντρογενείς δυνάμεις, προκειμένου να διαμορφωθεί προεδρική πλειοψηφία από τη νέα Βουλή, και να μην οδηγηθούμε σε επαναληπτικές εκλογές, με τον νόμο της απλής αναλογικής, στις αρχές του 2020.

Το πρόσωπο αυτό δεν μπορεί να είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος, με “βαριά” κεντροδεξιά, και καραμανλικά χαρακτηριστικά. Θα μπορούσε να είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ώστε η υποψηφιότητά του να υπηρετήσει τη συνέχιση της “συγκατοίκησης”, που ζήσαμε στο παρελθόν με Παπανδρέου-Στεφανόπουλο, Σημίτη-Στεφανόπουλο, Καραμανλή-Παπούλια, και σήμερα με Τσίπρα-Παυλόπουλο. 

Υπάρχει βεβαίως μια απαραίτητη προϋπόθεση. Να μην συμμετέχει στην επόμενη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ώστε να είναι πιο εύκολη η ανάκλησή του από την αποστρατεία, ακριβώς όπως συνέβη στο παρελθόν με τον Κωστή Στεφανόπουλο, τον Κάρολο Παπούλια και τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Μια προϋπόθεση όχι και τόσο… απίθανο να υλοποιηθεί, βλέποντας κανείς τη σημερινή σχέση… διαζυγίου του Ευάγγελου Βενιζέλου με το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ. 

Φρίξος Παλαιολόγος
Ο Φρίξος Παλαιολόγος είναι δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής