Πόσο θα επηρεάσει ο “παράγοντας Μπάνον” τις Ενδιάμεσες Εκλογές των ΗΠΑ;

Φρίξος Παλαιολόγος
Posted on August 16, 2018, 10:46 am
1 sec

 

Του Φρίξου Παλαιολόγου

 

Ο “άρχοντας του σκότους”, όπως τον αποκαλούσαν, όταν βρισκόταν στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ, επιστρέφει δριμμύτερος.

Ο Στιβ Μπάνον δεν έφυγε ποτέ από τη γειτονιά της υπερσυντηρητικής Δεξιάς στην Αμερική, και καθώς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δείχει να δυσκολεύεται ενόψει των Ενδιάμεσων Εκλογών του Νοεμβρίου, αρκετοί είναι εκείνοι που σπεύδουν να ζητήσουν τη συνδρομή και βοήθειά του.

Ο πρώην επικεφαλής στρατηγικής του Ντόναλντ Τραμπ, έχει απλώσει την επιρροή του μέχρι την Ευρώπη, στρέφει ωστόσο εκ νέου το ενδιαφέρον του στην Αμερική.

Στις Ενδιάμεσες Εκλογές του Νοεμβρίου, αρκετοί φοβούνται ότι, θα εκφραστεί στην κάλπη ένα κύμα “αντι-Τραμπ”, που ενδεχομένως οδηγήσει σε πολιτικό σοκ, με απώλεια τόσο της Γερουσίας όσο και της Βουλής των Αντιπροσώπων, για τους Ρεπουμπλικανούς.

Αν συμβεί αυτό, και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα απωλέσει τον έλεγχο των δυο Σωμάτων του Κογκρέσου, το δεύτερο μισό της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ θα εξελιχθεί σε πολιτικό εφιάλτη για τον 45ο Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Στην απευκταία για τον ίδιο, εκείνη περίπτωση, ο σημερινός ένοικος του Οβάλ Γραφείου θα δυσκολευτεί να εφαρμόσει την πολιτική του, καθώς το Κογκρέσο το οποίο θα ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, θα μπορεί να τον μπλοκάρει.

Ακόμη χειρότερα, μια πλειοψηφία των Δημοκρατικών, θα τους βάλει στον πειρασμό να εκκινήσουν τη διαδικασία καθαίρεσης του Ντόναλντ Τραμπ, ανάλογα και με τα αποτελέσματα στα οποία θα έχει φτάσει η Επιτροπή Μιούλερ, για τη φημολογούμενη “συνωμοσία” του επιτελείου Τραμπ με τη Ρωσία, στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο Στιβ Μπάνον αναπτύσσει επιθετική κινητικότητα το τελευταίο διάστημα, και δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν στο πρόσωπό του τον… σωτήρα της τελευταίας στιγμής για τους Ρεπουμπλικανούς.

Φρίξος Παλαιολόγος
Ο Φρίξος Παλαιολόγος είναι δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής