Πόσο επηρέασε ο Βορίδης την εκλογή Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ;

Φρίξος Παλαιολόγος
Posted on January 10, 2018, 5:30 pm
2 secs

 

 

Του Φρίξου Παλαιολόγου

Ήταν ο Μάκης Βορίδης ο “μοιραίος” άνθρωπος για τον  Βαγγέλη Μεϊμαράκη, και εκείνος που διαδραμάτισε τον πλέον καθοριστικό ρόλο στην επιτάχυνση των εσωκομματικών εξελίξεων στη Νέα Δημοκρατία, που οδήγησαν στην επικράτηση Μητσοτάκη, την 10η Ιανουαρίου 2016;

Η Ιστορία απαντάει ήδη καταφατικά, για τον πάλαι ποτέ βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Ο Μάκης Βορίδης, σύμφωνα με όσα έλεγε τότε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, με την κριτική που του άσκησε και τις αιχμές που είχε αφήσει εναντίον του, τη βραδιά των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015, για την προεκλογική τακτική του πρώην Προέδρου της Βουλής.

Φυσικά, η Ιστορία θα γράψει επίσης ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έδειξε… αυτοκαταστροφική διάθεση, αυτή όμως είναι μια άλλη παράμετρος της εξίσωσης.

Σε ό, τι τον αφορά, πράγματι ο Μάκης Βορίδης έπαιξε, έστω και άθελά του, τον καθοριστικό ρόλο για να εξωθηθεί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στην προκήρυξη εσωκομματικών εκλογών για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Και ο ίδιος ωστόσο δεν είδε τα πράγματα να εξελίσσονται όπως τα επιθυμούσε και τα σχεδίαζε.

Ο άλλοτε “διόσκουρος” και “υπαρχηγός” του, Άδωνις Γεωργιάδης, τον προσπέρασε, διεκδικώντας ο ίδιος την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, και αποσπώντας ποσοστό 10%, αντίστοιχο εκείνου του Παναγιώτη Ψωμιάδη στην εσωκομματική μάχη του 2009, απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά και τη Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο Μάκης Βορίδης λάθεψε και στην επιλογή “αλόγου”. Στήριξε τον Απόστολο Τζιτζικώστα ως νέο και άφθαρτο, ταυτόχρονα όμως και ως εξωκοινοβουλευτικό, κάτι που σήμαινε ότι μια εκλογή του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας θα επέτρεπε στον βουλευτή της Περιφέρειας Αττικής με το περίσσευμα γνωστικής κατάρτισης και ρητορικού χαρίσματος, να είναι ο de facto επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ωστόσο δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο, ο Μάκης Βορίδης αναγκάστηκε να μεταφέρει την υποστήριξή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λόγω και των… μη σχέσεων με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, και τα υπόλοιπα αποτελούν ζώσα Ιστορία για την Κεντροδεξιά.

Το βέβαιο είναι ότι αμφότεροι έχασαν. Άλλος λιγότερα, άλλος περισσότερα. Και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, και ο Μάκης Βορίδης. Το απώτερο μέλλον θα δείξει ποιός έχασε περισσότερα…

Φρίξος Παλαιολόγος
Ο Φρίξος Παλαιολόγος είναι δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής