Πόσο ήσυχος κοιμάται ο Ερντογάν… χρωστώντας χάρη στον Πούτιν;

Μάνος Οικονομίδης
Posted on July 21, 2016, 4:21 pm

 

Screen Shot 2016-07-21 at 4.18.51 PM

[email protected]

Η είδηση έχει κυριαρχήσει, από χθες που έγινε γνωστή, στα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ. Και από εκεί στη… φαντασία όλων, που χαμογελούν με νόημα όταν συνειδητοποιούν την άβολη αλήθεια με την οποία καλείται να πορευτεί εφεξής ο Ταγίπ Ερντογάν. Το δέος μπροστά στην οποία ενδεχομένως εξηγεί μερικώς και την… ωδή στη Δημοκρατία που συνιστούν οι ενέργειες του Τούρκου Προέδρου μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος που θα τον γκρέμιζε από την εξουσία.

Σύμφωνα λοιπόν με τη σχετική είδηση, ο Ταγίπ Ερντογάν χρωστάει το… κεφάλι του στον Βλαντιμίρ Πούτιν, εφόσον οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας ήταν εκείνες που ενημέρωσαν εγκαίρως τον Σουλτάνο για όσα σχεδίαζαν εναντίον του οι πραξικοπηματίες. Μια σχέση… πάθους, με τον Ρώσο Πρόεδρο, τον πολιτικό με το πλέον ηχηρό ηγετικό αποτύπωμα στον πλανήτη τις τελευταίες δεκαετίες, να έχει εξασφαλίσει νωρίτερα τη δημόσια συγγνώμη του Ταγίπ Ερντογάν για όσα καταμαρτυρούσε ο άλλοτε Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης σε βάρος της Μόσχας.

Δεδομένο πρώτο λοιπόν: Ο Ερντογάν διεσώθη. Δεδομένο δεύτερο: Τον… έσωσε ο Πούτιν. Δεδομένο τρίτο: Ο Ερντογάν δεν αισθάνεται πλέον καμία αυτοσυγκράτηση να αποκαλύψει τις πιο σκοτεινές πτυχές του χαρακτήρα του, και να εξελίσσεται σε δυνάστη του τουρκικού λαού, με περίπου προδιαγεγραμμένη την τύχη του.

Και φυσικά, όλοι καταλαβαίνουμε το αυτονόητο. Ότι ο Ταγίπ Ερντογάν κάθε άλλο παρά ήσυχος κοιμάται, έχοντας διασωθεί από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο οποίος, θα ζητήσει σε εύλογο χρόνο… ανταλλάγματα.

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας