Πόσους από αυτούς που είναι σήμερα στο ΠΑΣΟΚ θα… ανεχόταν ο Ανδρέας;

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on April 13, 2017, 10:21 am
0 secs

Με αφορμή την ονοματοδοσία των σηράγγων στη νέα εθνική οδό, και την αποστροφή Σπίρτζη περί Ανδρέα Παπανδρέου και Αλέξη Τσίπρα, έγινε ένας μικρός χαμός από την πλευρά στελεχών του ΠΑΣΟΚ, για “καπηλεία” της κληρονομιάς του ιδρυτή του.

Οι ανησυχίες εύλογες για τα “πράσινα” στελέχη. Μόνο που, για να είμαστε σοβαροί και ειλικρινείς, απέχουν μακράν της πραγματικότητας. Εκτός κι αν πιστεύει κανείς σοβαρά, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύτηκε από το 4% στο 36% με… εξωγήινους ως ψηφοφόρους.

Η πραγματικότητα είναι εξαιρετική απλή. Στον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα μετακόμισε η κοινωνική βάση του βαθέως ΠΑΣΟΚ. Η παπανδρεϊκή κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ. Για τους σημιτικούς, ας μην τα συζητάμε, καθώς είναι γνωστή η τάση των λεγόμενων “ορφανών” του πρώην πρωθυπουργού να προσεγγίζουν την εξουσία ως λάφυρο, και να κολλούν κάθε φορά και σε διαφορετικό κόμμα.

Υπό αυτή την έννοια, ο Χρήστος Σπίρτζης είχε δίκιο. Σε επίπεδο κοινωνίας, το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ έχει μετακομίσει τα τελευταία χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ. Και εξ αντανακλάσεως, προκύπτει ένα άλλο, θεμελιώδες ερώτημα: Πόσους από αυτούς που είναι σήμερα στο ΠΑΣΟΚ θα… ανεχόταν ο Ανδρέας Παπανδρέου;

Η απάντηση… προφανής.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής