Πόση (πολιτική) νοσταλγία χωράει σε δυο πίνακες ζωγραφικής…

Μάνος Οικονομίδης
Posted on February 13, 2018, 12:48 pm
2 secs

 

Του Μάνου Οικονομίδη

[email protected]

 

Ο ιστορικός του μέλλοντος θα είναι πιθανότατα εξαιρετικά αυστηρός με τον Μπαράκ Ομπάμα. Τον πολιτικό που έγινε ηγέτης, ενέπνευσε… περισσότερους από έναν λαό, και διαμόρφωσε συνθήκες μεγάλων προσδοκιών για τη θητεία του στο Οβάλ Γραφείο.

Οκτώ χρόνια στον Λευκό Οίκο, ο “προφήτης της Αλλαγής” δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στον ωκεανό προχωρημένων προσδοκιών που συνόδευσαν κάθε βήμα της πολιτικής ενηλικιώσής του. Ακόμη και έτσι όμως, με ατελή υστεροφημία, κατάφερε να μείνει χαραγμένος στην καρδιά της ανθρωπότητας, και όχι μόνο της κοινωνίας που τον πίστεψε, τον εμπιστεύτηκε και τον ψήφισε.

Εκείνο ωστόσο που κανείς, ούτε ο ιστορικός του μέλλοντος, δεν μπορεί να στερήσει από το… δεύτερο πιο διάσημο προϊόν της Πόλης των Ανέμων (το Σικάγο θα είναι πάντα η πόλη του Μάικλ Τζόρνταν), είναι η ασυναγώνιστη χορογραφία σύνθεσης πολιτικού μηνύματος και “εντύπωσής” του στο μυαλό του μέσου ακροατή του. Μια ιδέα την οποία καρφιτσώνεις στο μυαλό κάποιου, παροτρύνοντάς τον να την μετακινήσει, λίγο αργότερα στη καρδιά του, είναι μια ιδέα που διατηρεί αλεξίσφαιρα και υπερχρονικά χαρακτηριστικά.

Ο Μπαράκ Χουσεϊν Ομπάμα, παρέμεινε άνθρωπος, σε πείσμα των περί του αντιθέτου πειρασμών του αξιώματός του και της… Δυτικής Πτέρυγας του Λευκού Οίκου. Μαζί με τη Μισέλ, την Πρώτη Κυρία της… καρδιάς των Αμερικανών, μέχρι και σήμερα. Προφανώς και στα παραπάνω έχει διαδραματίσει βασικό λόγο η σύγκριση με τη διάδοχη κατάσταση, και τη χαώδη καθημερινότητα που εκκινεί από το μυαλό του Ντόναλντ Τραμπ.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, ο 44ος Πρόεδρος των ΗΠΑ και η σύζυγός τους, μας λείπουν. Ήδη, και πολύ. Και η αποκάλυψη των επίσημων πορτρέτων τους, στο Σμιθσόνιαν, παροτρύνει το μυαλό να αναρωτηθεί, και την καρδιά να μελαγχολήσει: Πόση (πολιτική) νοσταλγία χωράει σε δυο πίνακες ζωγραφικής.

 

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας