Πόσα… καινούρια κόμματα θα δημιουργηθούν, λόγω του Σκοπιανού;

Νίκος Φυλάγγελος
Posted on June 12, 2018, 7:36 am
2 secs

 

Του Νίκου Φυλάγγελου

 

Οι εξελίξεις στο μέτωπο του Σκοπιανού “έτρεξαν” με ραγδαίους ρυθμούς τα τελευταία εικοσιτετράωρα, κάτι που, προφανώς σημαίνει ότι… είχε δίκιο ο Νίκος Κοτζιάς.

Υπήρχε ουσιαστική προεργασία, πιθανότατα και συμφωνία.

Και σήμερα, απλώς το “πακέτο”… πλασάρεται καταλλήλως επικοινωνιακά.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένει πλέον να σταθμίσει κέρδη και απώλειες, σε πολιτικό και εκλογικό επίπεδο.

Στη Βόρεια Ελλάδα, δύσκολα θα ξεχαστεί η “εκχώρηση” του ονόματος της Μακεδονίας, έστω κι αν η μάχη αυτή χάνεται καθημερινά σε διεθνές επίπεδο, τα τελευταία 30 χρόνια.

Το ερώτημα που προκύπτει πλέον είναι… τι ανταλλάγματα έχει εξασφαλίσει ο Πρωθυπουργός, από την πλευρά της Ευρώπης, δηλαδή της Γερμανίας, αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η κοινή λογική “δείχνει” στην κατεύθυνση διευκολύνσεων αναφορικά με την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, και κυρίως την εικόνα που θα έχει η μετα-Μνημονιακή Ελλάδα.

Από τη χαλάρωση της εποπτείας, έως τη… συζητήσιμη εφαρμογή σκληρών δημοσιονομικών μέτρων, όπως για παράδειγμα την περαιτέρω μείωση των συντάξεων.

Το αμέσως επόμενο ερώτημα αφορά την εσωτερική πολιτική σκηνή. Πόσα… καινούρια κόμματα θα δημιουργηθούν, λόγω του Σκοπιανού;

Η “πρώτη ύλη” υπάρχει.

Και η Ιστορία έρχεται να επιβεβαιώσει ότι, θα πρέπει να περιμένουμε ραγδαίες εξελίξεις, ίσως και μια ευρύτερη ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού.

Το ζήσαμε τη μοιραία περίοδο 1990-93, με την Αποστασία που οδήγησε στην ανατροπή της κυβέρνησης του πατέρα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το ζήσαμε και μετά το Μνημόνιο του 2010, με τη δημιουργία νέων κομμάτων στα δεξιά του πολιτικού φάσματος.

Εν αναμονή λοιπόν.

Το (χοντρό) παιχνίδι μόλις αρχίζει…

Νίκος Φυλάγγελος
Ο Νίκος Φυλάγγελος είναι πολιτικός αναλυτής