Πώς ο Τραμπ κατάφερε να ενώσει… τους Δημοκρατικούς!

Αθηνά Κοροβέση
Posted on January 25, 2017, 12:47 am

Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του 45ου Προέδρου των ΗΠΑ. Μια ημέρα μετά, στο ίδιο μέρος, έξωθεν του Καπιτωλίου, εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες συνέρρεαν για να διαδηλώσουν κατά της πολιτικής του Τραμπ.

Οι δρόμοι της Ουάσιγκτον γέμισαν με γυναίκες και άντρες από κάθε γωνιά της Αμερικής για να παραστούν στην πορεία διαμαρτυρίας, στέλνοντας μηνύματα ισότητας, αλληλεγγύης, αξιοκρατίας και σεβασμού των ανθρωπίνων αξιών και δικαιωμάτων προς ολόκληρο τον πλανήτη.

Η διαδήλωση στην Ουάσινγκτον ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδας και έσπασε κάθε ρεκόρ, αφού συγκέντρωσε πάνω από μισό εκατομμύριο κόσμου, μεταξύ των οποίων και πολλούς σταρ του Hollywood. Ακόμα και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι συμμετείχε στην πορεία, παρέα… με το σκύλο του. Ο ίδιος δήλωσε: «Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να βεβαιωθούμε ότι πραγματοποιείται ένα ακτιβιστικό, καθημερινό κίνημα που κρατά τους πολιτικούς υπόλογους. Το κλειδί είναι να το μετατρέψουμε σε έργο που να οδηγήσει σε εκλογές».

Παράλληλα, εκτός της Ουάσινγκτον, ήταν σε εξέλιξη τουλάχιστον 600 προγραμματισμένες μεγάλες πορείες σε Βοστόνη, Ντένβερ, Νέα Υόρκη, Σικάγο και άλλες μεγαλουπόλεις εντός και εκτός Ηνωμένων Πολιτειών, εντός και εκτός αμερικανικής ηπείρου! Με το πλήθος να κρατάει πανό και να φωνάζει συνεχώς συνθήματα κατά του νέου πλανητάρχη, την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του!

Ανεξαρτήτως όμως της προβολής και της απήχησης που είχαν όλες αυτές οι δράσεις, τόσο σε πραγματικό χρόνο όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σκοπός όλων των συμμετεχόντων είναι το κίνημα αυτό να αποφέρει ουσιώδη και απτά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου, ακόμα και άμεσα αν τα καταφέρει.

Συμμετέχοντες των εκδηλώσεων τόνισαν, ότι ο ενθουσιασμός αυτός, μόνο αν οδηγηθεί σε μία σοβαρή αντιπολίτευση θα αποφέρει οποιοδήποτε όφελος. Και για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο όπως είπαν, θα πρέπει οι αγανακτισμένοι πολίτες να απευθύνονται, και γιατί όχι, σε καθημερινή βάση προς τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους.

Η σημαντικότερη μέχρι στιγμής πάντως έκβαση του όλου εγχειρήματος, είναι το γεγονός ότι οι οπαδοί των Δημοκρατικών, και ιδίως της Χίλαρι Κλίντον, ως γυναίκας άλλωστε, έγιναν «μια γροθιά».

Ο Τραμπ, λοιπόν, εκτός από την απρόσμενη εκλογή του, κατάφερε και κάτι που δεν μπόρεσε κανένας άλλος Πρόεδρος μέχρι στιγμής. Και αυτό είναι η συσπείρωση και η ενότητα του Δημοκρατικού Κόμματος, του οποίου οι οπαδοί, και πιο ορθά οι πολέμιοι (τουλάχιστον) του Τραμπ, δε φαίνεται να τα παρατούν εύκολα.

Όπως έγραψε και στο twitter ο επικεφαλής του στρατηγικού σχεδιασμού των νικηφόρων εκστρατειών του Ομπάμα, Ντέιβιντ Άξελροντ, «Αυτό το “ξεχείλισμα” σήμερα είναι εξαιρετικό και προκαλεί έμπνευση. Αλλά αν όλη αυτή η ενέργεια δεν διοχετευτεί σε μία διαρκή εκλογική δράση, όλα αυτά θα έχουν μηδαμινό νόημα».

Η πορεία πάντως αποτέλεσε τον πρώτο «πονοκέφαλο» για το επιτελείο των Ρεπουμπλικάνων. Και τα… “συμπτώματά” του, μένει να εμφανιστούν μέσα στην επόμενη τετραετία. Αν όχι νωρίτερα…

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Αθηνά Κοροβέση
Η Αθηνά Κοροβέση είναι διεθνολόγος. International Relations | MSc. in European Studies.