Πρόβα εθνικής συνεννόησης (που έχει ανάγκη η Ελλάδα)

Μαρίκα Λυσιάνθη
Posted on January 09, 2017, 11:32 am
2 secs

Το photo opportunity από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προφανώς και προκαλεί… ανατριχίλα στους ακραίους και των δυο μεγάλων κομμάτων εξουσίας στη χώρα. Όλους εκείνους δηλαδή, που… τσιρίζουν όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση, χωρίς να καταλαβαίνουν πόσο μοιραίο ρόλο διαδραματίζουν, υπονομεύοντας και υποθηκεύοντας εκ των προτέρων μια δική τους αυριανή διακυβέρνηση.

Είναι κάτι που το ζήσαμε στα χρόνια του Μνημονίου. Ίσως και να αποτελεί τον βασικό λόγο που η Ελλάδα αδυνατεί να βγει από τα Μνημόνια, με αποτέλεσμα η κοινωνία να φτωχοποιείται περαιτέρω, και οι Έλληνες να βιώνουν μια διαρκή εθνική μελαγχολία.

Το κακό το ξεκίνησε… ποιός άλλος, ο τελευταίος των Παπανδρέου, με τη λυσσώδη αντιπολίτευση του “λεφτά υπάρχουν” με θύμα τον Κώστα Καραμανλή, έχοντας και τη συμπαράσταση, σιωπηλή ή όχι, διάφορων άκρων και ακροτήτων από τον ευρύτερο χώρο της (Κεντρο)Δεξιάς.

Αντίστοιχη τακτική υπερβολών ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά ως αντιπολίτευση, πριν από τις εκλογές του 2012, για να το… τερματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές του 2015.

Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκ πεποιθήσεως μετριοπαθής πολιτικός, θα μπορούσε να… πάει ταμείο, και να σαρώσει στις εκλογές, επενδύοντας στην αποφυγή του παραπάνω μοντέλου αντιπολίτευσης. Παρόλο ωστόσο που ο ίδιος αποφεύγει τις υπερβολές, και επενδύει στον ορθό λόγο και την αξιοπιστία, στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας υπάρχουν παραφωνίες… τσιρίδας, με νοοτροπία #fygete προς την κυβέρνηση.

Αυτόν τον φαύλο κύκλο της πολιτικής αφέλειας πληρώνει η χώρα. Τους ακραίους σε όλα τα κόμματα. Αυτούς, εξαιτίας των οποίων η πλειοψηφία των μετριοπαθών και σοβαρών Ελλήνων απέχει τα τελευταία χρόνια από τις εκλογικές διαδικασίες. Με τα γνωστά, τραγικά αποτελέσματα, και την επικράτηση ενός πολιτικού δυναμικού στα όρια της φαιδρότητας. Που προσφέρει διαρκές υλικό για επιθεώρηση.

Φυσικά, συναίνεση δεν θα υπάρξει. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι για τις εξελίξεις στο Κυπριακό δεν συνεδριάζει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, αλλά πραγματοποιούνται… τετ-α-τετ του Πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων.

Θλίψη και μιζέρια. Για μια Ελλάδα που αναζητάει το φως. Αλλά δεν το βρίσκει, με τόσους σκοταδιστές και ακραίους που μαζεύτηκαν στον δημόσιο βίο.

Μαρίκα Λυσιάνθη
Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος