Προλαβαίνει να χάσει από τον “τρελό” η… “πιο διεφθαρμένη πολιτικός στον πλανήτη”;

Μάνος Οικονομίδης
Posted on October 30, 2016, 8:00 pm
screen-shot-2016-10-29-at-10-02-37-pm

 

[email protected]

Όταν οριστικοποιήθηκε ότι η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ θα μονομαχούσαν για τον Λευκό Οίκο στην αναμέτρηση της 8ης Νοεμβρίου, ένα μεγάλο μέρος των σοβαρών πολιτικών αναλυτών στις ΗΠΑ… σήκωσε τα χέρια ψηλά. Και δεν δίστασε να περιγράψει αυτή τη μάλλον μελαγχολική μάχη για τη διαδοχή του Μπαράκ Ομπάμα στο Οβάλ Γραφείο, ως το αδιέξοδο του… αιώνα. Η “διεφθαρμένη” απέναντι στον “τρελό”…

Οι μήνες πέρασαν, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Χίλαρι Κλίντον μπαίνει στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου με σταθερό προβάδισμα έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, η απόφαση ωστόσο του διευθυντή του FBI να ανοίξει τη… ντουλάπα με τους σκελετούς της άλλοτε Πρώτης Κυρίας και πρώην Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, διαμορφώνει καινούρια δεδομένα.

Στο στρατόπεδο της Χίλαρι επικρατεί αμηχανία, αν όχι πανικός. Στον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα μοιάζει σαστισμένος, ενώ ο Τζο Μπάιντεν λες και… ακούγεται να ψιθυρίζει “σας τα έλεγα”, καθώς ο σημερινός Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ήταν εκείνος που θυσιάστηκε για τις φιλοδοξίες της πιο τοξικής πολιτικού των τελευταίων δεκαετιών. Ή, όπως θα έλεγαν τα ΜΜΕ που στηρίζουν τους Ρεπουμπλικανούς, της “πιο διεφθαρμένης πολιτικού στον πλανήτη”.

Σαν να μην έφτανε το σοκ από την παρέμβαση του FBI, σε μια χώρα όπου οι Θεσμοί λειτουργούν, και οι πολίτες θορυβούνται όταν τους βλέπουν να εγείρουν ζητήματα ηθικής υπόστασης για τη… σχεδόν βέβαιη επόμενη Πρόεδρο των ΗΠΑ, η Χίλαρι ατένισε με εύλογο σοκ τα ευρήματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Washington Post, πριν από τα… μπλεξίματα με το FBI.

Μια δημοσκόπηση που δείχνει το προβάδισμά της έναντι του Ντόναλντ Τραμπ να έχει συρρικνωθεί σε μόλις +2% (47%-45%). Και με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών να διατηρεί προβάδισμα στο Οχάιο και τη Φλόριντα, όλοι… τρέμουν στην ιδέα του τι μας περιμένει στις 8 Νοεμβρίου, αν η Χίλαρι οδηγηθεί στις κάλπες με τόσο οριακή πλειοψηφία.

Υπάρχει βλέπετε πάντοτε και η υποψία ότι, οι δημοσκοπήσεις αδυνατούν να πιάσουν το υπόγειο ρεύμα της “σιωπηλής πλειοψηφίας”, των μεσήλικων λευκών ανδρών, που επιστρέφουν μαζικά στις κάλπες, για πρώτη φορά μετά τη θριαμβευτική εκλογή Ομπάμα το 2008. Και μάλλον δύσκολα επιστρέφουν για να… ψηφίσουν τη Χίλαρι.

Το ερώτημα λοιπόν είναι θεμελιώδες, αγωνιώδες, και επανέρχεται στη δημόσια συζήτηση στις ΗΠΑ, τουλάχιστον με βάση τα νέα δεδομένα: Προλαβαίνει να χάσει από τον “τρελό” η… “πιο διεφθαρμένη πολιτικός του πλανήτη”;

Ή, όπως θα έλεγε ο Ντόναλντ Τραμπ, η πιο διεφθαρμένη από την εποχή του Ρίτσαρντ Νίξον και του σκανδάλου Watergate…

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας