Πού βαδίζει η ευρωπαϊκή και η ελληνική οικονομία το 2017;

Αθηνά Κοροβέση
Posted on March 30, 2017, 6:12 pm

 

[email protected]

 

“Quo Vadis EU & Greek Economy under the light of 2017 political & economic challenges?”

Δεν πρόκειται για κάποιο απόφθεγμα, αλλά για τον τίτλο της τελευταίας εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) του Παντείου Πανεπιστημίου. Πού βαδίζει λοιπόν, η ευρωπαϊκή και η ελληνική οικονομία υπό το φως των πολιτικών και οικονομικών προκλήσεων του 2017;

Την απάντηση έδωσαν οι εκλεκτοί ομιλητές του ανωτέρου φόρουμ οικονομικής πολιτικής, που  πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 29 Μαρτίου, από την CAPITALS Circle Group (CCG) GmbH, διεθνή εταιρεία στρατηγικής, διαχείρισης ρίσκου/κρίσεων και επικοινωνίας με έδρα το Βερολίνο και δραστηριότητα σε Γερμανία, Ελλάδα και Βρυξέλλες και από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, με την υποστήριξη του περιοδικού Foreign Affairs (Τhe Hellenic Edition), του Ελληνο-Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και της Δεξαμενής Σκέψης ευρωπαϊκής πολιτικής “VoteWatch Europe” (εταίρου της CCG).

Θέτοντας εξαρχής το ερώτημα της επανεξέτασης της περασμένης χρονιάς από οικονομικής και πολιτικής πλευράς, το φόρουμ προέτρεψε το κοινό να λάβει μία γενικευμένη εικόνα επί ζητημάτων που άπτονται των πολιτικών και οικονομικών προοπτικών στην Ευρώπη και την Ελλάδα για το έτος που διανύουμε. Τη σύνδεση Αθήνας-Βρυξελλών ανέλαβαν οι ομιλητές, αναλύοντας τις πολιτικές και οικονομικές ανατροπές στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια διακυβέρνηση, οι οποίες αλλάζουν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως δηλαδή συμβαίνει με το Βrexit, τις εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, καθώς και με την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης Ελλάδας-δανειστών. Όλες, πτυχές της παγκόσμιας πολιτικής που επηρεάζουν και θα επηρεάζουν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της ελληνικής οικονομίας.

Την εκδήλωση άνοιξε το πρώτο πάνελ με τη συμμετοχή των κ. Χαράλαμπου Παπασωτηρίου, Προέδρου του Ι.ΔΙ.Σ. και Καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κ. Γιάννη Σαλαβόπουλου, ΜΒΑ, Διευθύνοντα Συμβούλου CCG, Επίκουρου Καθηγητή στο SRH Hochschule Berlin (The International Management University) και πρώην Διπλωμάτη, και κ. Αργύρη Περουλάκη, Αναπληρωτή Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Το δεύτερο πάνελ, που έδωσε την πολιτική διάσταση επί των ερωτημάτων, απαρτίστηκε από τους κ. Γεράσιμο Μπαλαούρα, Βουλευτή Σύριζα και Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κ. Νότη Μηταράκη, Βουλευτή ΝΔ και πρώην Υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ.  Γιάννη Μανιάτη, Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην Υπουργό Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με συντονιστή τον κ. Λουκά Κατσώνη, Εκδότη του Foreign Affairs (The Hellenic Edition), ο οποίος συντόνισε και το επόμενο πάνελ.

Στο τρίτο και τελευταίο, οικονομικής θεματολογίας, πάνελ συμμετείχαν οι Δρ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας και Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης, Διευθυντής του Τομέα Αναπτυξιακών Πολιτικών στον ΣΕΒ.

Όσον αφορά τις τοποθετήσεις των ομιλητών. ο Πρόεδρος του Ι.ΔΙ.Σ Καθηγητής Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, ανέφερε το βήμα εκδημοκρατισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν μετά τις πιο πρόσφατες Ευρωεκλογές ορίσθηκε νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο υποψήφιος του μεγαλύτερου κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο. Τόνισε επιπλέον ότι ως επόμενο βήμα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η Ελλάδα πρέπει να υποστηρίξει την αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού, που εδώ και πολλά χρόνια είναι καθηλωμένος γύρω στο 1% του ΑΕΠ της ΕΕ.

“Η Λευκή Βίβλος, για το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνει για πρώτη φορά την αρχή για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής δημόσιας σφαίρας συζήτησης βάζοντας στο τραπέζι 27 χωρών συγχρόνως θεμελιώδη ερωτήματα” επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Άρης Περουλάκης, εισάγοντας στη συζήτηση τα πέντε πιθανά σενάρια για την πορεία της ΕΕ.

Οι πολιτικοί του φόρουμ, εξέθεσαν ο καθένας τους ξεχωριστά τις προβληματικές της ελληνικής οικονομίας, υπό το πρίσμα της εξειδίκευσής τους στις αντίστοιχες θεματικές και βάσει της εμπειρίας τους στις σχετικές κυβερνητικές θέσεις. Ειδικότερα, ο κ. Μπαλαούρας, αναλύοντας τα προβληματικές πτυχές, όπως το “ρήγμα” βορρά-νότου, το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά και το Brexit, έκλεισε την εισήγησή του, αναφερόμενος στο ότι μπορεί ο Σύριζα να μην έχει δείξει το πρόσωπό του όπως θα ήθελε λόγω κρίσης, ωστόσο η κυβέρνηση υπολογίζει ότι η ανάπτυξη αναμένεται να είναι μεγάλη. Επιπλέον, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για εκλογές. Ο κ. Μηταράκης επιχείρησε μία αναλυτική αναφορά σε προβλήματα, όπως το δημογραφικό και το χρέος, ενώ τόνισε την αντιδιαστολή ορθολογισμού και λαϊκισμού, που ελοχεύει πλέον παγκοσμίως. Ενώ ανέφερε ότι κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη η προσέλκυση επενδύσεων. Ο κ. Μανιάτης εν συνεχεία, μίλησε για τα ενεργειακά ζητήματα και τις παθογένειες της χώρας, ενώ παρομοίασε πολύ στοχευμένα τη μορφή του σύγχρονου Δία που έχει “κλέψει” την Ευρώπη, με τον λαϊκισμό, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και την εσωστρέφεια. Χαρακτηρίζοντας την εποχή στην οποία ζούμε, ως την εποχή των fake news και των γελοτοποιών. Στη συζήτηση εισήγαγε επίσης την ανερχόμενη ρομποτική, η οποία θα σημάνει όπως είπε, την υποκατάσταση του εργατικού δυναμικού και θα συμβάλει στην αύξηση της ανεργίας. Κλείνοντας με τη φράση ότι “η τραγωδία που βιώνουμε ξεπερνά τα κόμματα”.

Στη συνέχεια, οι οικονομολόγοι αναφέρθηκαν σε πιο πρακτικά ζητήματα. Ο κ. Κόλλιας έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο νέο παραγωγικό μοντέλο και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας που θα συμβάλλουν σε μία αναπτυξιακή πολιτική, ενώ τόνισε την αβεβαιότητα που αποτυπώνεται στην κοινωνία, όπως ακριβώς αποτυπώνουν και τα στοιχεία Μαρτίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου που δείχνουν ρυθμό μεταβολής ΑΕΠ 0,5% σε σχέση με το 2,7% των προβλέψεων της κυβέρνησης και του ΔΝΤ. Ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ κ. Ξηρογιάννης αναφέρθηκε στους τρόπους προσέλκυσης επενδύσεων και στην ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης, που έπρεπε να συμβαίνει διαχρονικά. Αναφερόμενος επίσης στις ελληνικές εξαγωγές, που αρκετές φορές δεν έχουν στρατηγικό προσανατολισμό, όπως αποδεικνύουν και επίσημα στοιχεία. Eνώ τέλος, ο εκδότης κ. Κατσώνης, εστίασε στη σκέψη ότι όλα είναι θέμα εμπιστοσύνης, η οποία δυστυχώς έχει εξαφανιστεί από τη χώρα μας.

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Αθηνά Κοροβέση
Η Αθηνά Κοροβέση είναι διεθνολόγος. International Relations | MSc. in European Studies