Πολιτική λύση για την Ελλάδα με “εγγυητή” τον… Τραμπ

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on December 01, 2016, 9:07 am
screen-shot-2016-12-01-at-7-58-05-am

Η ώρα της πολιτικής λύσης λοιπόν, για το ελληνικό ζήτημα. Για ακόμη μια φορά, στη νεφελώδη διαδρομή της ελληνικής κρίσης, από την άνοιξη του 2010 και την υπογραφή του τελευταίου των Παπανδρέου στο πρώτο και μοιραίο Μνημόνιο.

Όπως μπορούσε εύκολα να προδικάσει κανείς, και όπως θα ξανασυμβεί στο μέλλον, με οποιαδήποτε κυβέρνηση, οι εταίροι που έχουν επενδύσει πολιτικά στη διάσωση της Ελλάδας, ανάβουν το πράσινο φως για τη συνέχιση της υποστήριξης προς την Αθήνα, με αμιγώς πολιτικούς όρους.

Σε τελική ανάλυση βέβαια, και αν το δούμε απολύτως κυνικά, από τη στιγμή που η Ελλάδα βγήκε με πολιτική απόφαση από τις αγορές, με αποτέλεσμα να χρειάζεται τις δανειακές συμβάσεις των Μνημονίων, για να μην καταρρεύσει ολοκληρωτικά, με πολιτική απόφαση θα επιστρέψει στις αγορές.

Αυτή τη φορά ωστόσο, το όλο σκηνικό έχει καταστεί περισσότερο ενδιαφέρον, λόγω της παρουσίας του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, από τις αρχές του 2017. Ο Εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ αποτελεί ουσιαστικά τον “εγγυητή” αυτής της πολιτικής λύσης για την Ελλάδα.

Γιατί, από τη στιγμή που η μοναδική υπερδύναμη την οποία μας κληρονόμησε ο Ψυχρός Πόλεμος δεν… βάζει χρήματα στο ελληνικό πρόβλημα, τουλάχιστον μπορεί να διαχειριστει ευμενώς για την Αθήνα τις αγορές. Που φυσικά, μόνο… απρόσωπες δεν είναι.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι επικοινωνιολόγος