Πολιτική θύελλα, από τα υπονοούμενα Τσίπρα για “νοθεία” στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ, ώστε να μην εκλεγεί ο Μεϊμαράκης

Κυριάκος Βελισσάριος
Posted on July 05, 2018, 2:13 pm
1 sec

 

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Στην… περίεργη περίοδο του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών της Νέας Δημοκρατίας, τον χειμώνα του 2015, όταν “απρόοπτα τεχνικά προβλήματα” οδήγησαν σε αναβολή την ψηφοφορία, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα επικρατούσε άνετα του Απόστολου Τζιτζικώστα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας από βήματος Βουλής.

Ο Πρωθυπουργός πυροδότησε πολιτική θύελλα, όταν άφησε υπονοούμενα για “νοθεία”, προκειμένου να μην εκλεγεί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, τη στάση “εθνικής ευθύνης” του οποίου επαίνεσε, επιχειρώντας συγκρίσεις με την τακτική που ακολουθεί η σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ το 2015… έπεσε το σύστημα, με αποτέλεσμα η ψηφοφορία να μην πραγματοποιηθεί και να βρεθεί στο στόχαστρο ο τότε Γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος, στενοί συνεργάτες του οποίου είχαν αναλάβει την προεκλογική εκστρατεία του Απόστολου Τζιτζικώστα.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε σε ύστερο χρόνο, και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ήρθε πρώτος με ποσοστό πάνω από 40%, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επικρατεί του Απόστολου Τζιτζικώστα, με τους δυο τελευταίους να κινούνται κάτω από το 30%.

Εκείνη την εποχή, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι, αν οι εκλογές είχαν πραγματοποιηθεί όπως αρχικά είχαν προγραμματιστεί, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα είχε εκλεγεί, χωρίς να χρειαστεί δεύτερος γύρος.

Το παρασκήνιο εκείνης της περιόδου, προκαλεί μέχρι και σήμερα… νευρικότητα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, μια κατάσταση την οποία έσπευσε να εκμεταλλευτεί ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της ομιλίας του στη Βουλή.

Κυριάκος Βελισσάριος
Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής