Ποιός χρειάζεται τη Ντόρα για υπουργό, όταν υπάρχει διαθέσιμη η… Μιράντα Ξαφά

Μαρίκα Λυσιάνθη
Posted on December 06, 2017, 11:20 am
1 sec

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

Εκεί που κρεμούσαν οι καπεταναίοι τα άρματα, κρεμούν οι γύφτοι τα νταούλια, μνημονεύει ο συνήθως ευρηματικός και καίριος λαός μας. Με την περίπτωση της Ντόρας Μπακογιάννη, ταιριάζει γάντι. Κόρη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και χήρα του Παύλου Μπακογιάννη, κατάφερε ωστόσο να υπερβεί αμφότερες τις βαριές κληρονομιές. Να σταθεί μόνη της. Και να γίνει γνωστή, με το μικρό όνομά της. Η Ντόρα…

Η σημαντικότερη πολιτικός που ανέδειξε η Κεντροδεξιά, μετά τον Κώστα Καραμανλή, τα τελευταία πολλά χρόνια, δεν ετεροπροσδιορίστηκε ποτέ. Ήταν ο εαυτός της. Δύσκολα διαχερίσιμη, επομένως… μη ελεγχόμενη. Γι’ αυτό και βρήκε πάντοτε απέναντί της πρόθυμους και φανατικούς να σταθούν εμπόδιο. Να της φράξουν τον δρόμο. Όπως συνέβη με όσους… περαστικούς ψήφισαν στην εσωκομματική εκλογή που της στέρησε την ευκαιρία να ηγηθεί της μεγάλης παράταξης την οποία ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Και να αποτρέψει έτσι τη διολίσθησή της στα… δεξιά της Κεντροδεξιάς, που ακολούθησε, με τα γνωστά, τραγικά πολιτικά και εκλογικά αποτελέσματα.

Πρώτη γυναίκα Δήμαρχος Αθηναίων. Πρώτη γυναίκα Υπουργός Εξωτερικών. Σημείο αναφοράς, ακόμη και για όσους δεν ήταν “ντορικοί”, ούτε “μητσοτακικοί”. Ειδικά την τελευταία διετία, μετά την εκλογή του αδελφού της στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, η Ντόρα Μπακογιάννη λειτούργησε με την παρουσία της, ακόμη και… χωρίς να το καταλάβει, ως λιμάνι κατευνασμού όσων δεν μπορούσαν να εξηγήσουν… πού το πάει η σημερινή ΝΔ.

Στον αντίποδα όλων των παραπάνω, μπορεί να βάλει κανείς την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην την συμπεριλάβει σε μια αυριανή κυβέρνησή του. Μια απόφαση, ο πραγματικός πολιτικός αντίκτυπος της οποίας στο συλλογικό υποσυνείδητο των ψηφοφόρων της Κεντροδεξιάς, θα φανεί πολύ αργότερα. Σε βάθος χρόνου.

Απ’ την άλλη, για να… χαλαρώσουμε και λίγο, αλήθεια, ποιός χρειάζεται τη Ντόρα για υπουργό, όταν υπάρχει διαθέσιμη η… Μιράντα Ξαφά, για παράδειγμα; Για να μην αναφερθούμε στον γιο του Γιάννου Παπαντωνίου, και άλλες χαριτωμένες απολιτίκ φυσιογνωμίες, που “επένδυσαν” στη συμμετοχή τους στο Μητρώο Στελεχών, και διεκδικούν (και εκείνοι)… να μας σώσουν.

Μαρίκα Λυσιάνθη
Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος