Ποιός καταλαβαίνει καλύτερα την κοινωνία; Η Εκκλησία ή… τα κόμματα;

Μαρίκα Λυσιάνθη
Posted on October 06, 2017, 1:10 pm
2 secs

 

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

Αυτό το… χαριτωμένο πολιτικό σύστημα, που αυτονότητα ευθύνεται για το σημερινό κατάντημα του τόπου, εξακολουθεί να μας προσφέρει διασκεδαστικές στιγμές. Όπως για παράδειγμα, στο μέτωπο που άνοιξε με την Εκκλησία, για το ζήτημα της ταυτότητας φύλου.

Τα ατομικά δικαιώματα θα πρέπει να είναι σεβαστά από όλους. Και από την Εκκλησία. Μόνο που το ζήτημα δεν είναι ακριβώς εκεί. Η ουσία του προβλήματος είναι στο ποιός από τους δυο “αντιδίκους”, η Εκκλησία ή το πολιτικό σύστημα, κατανοεί καλύτερα, εις βάθος και πιο γρήγορα, το τι πραγματικά συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία.

Το ερώτημα είναι ρητορικό, για όσους τουλάχιστον ζουν και προσπαθούν να επιβιώσουν στην ελληνική κοινωνία, και όχι ως μέλη-εκφραστές-προστάτες μια δήθεν ελίτ, από κυνικούς και ανάλγητους ανεπάγγελτους, οι οποίοι βρήκαν στην πολιτική τον τρόπο για να εξασφαλίζουν τα προς το ζειν.

Η Εκκλησία, τόσο στην Ελλάδα, όσο και παντού στον πλανήτη, λόγω του πνευματικού αποτυπώματός της, και του γεγονότος ότι, στο σκέλος της πίστης, μπορεί να αγγίξει την καρδιά και το συναίσθημα του μέσου πολίτη, παίζει… χωρίς αντίπαλο απέναντι στο πολιτικό σύστημα.

Την παραπάνω πραγματικότητα, οι πολιτικοί, είτε την κατανοούν, είτε όχι. Στην πρώτη περίπτωση, βρίσκουν κώδικα επικοινωνίας με την Εκκλησία, και την αξιοποιούν για να έρθουν και οι ίδιοι πιο κοντά στις ανάγκες της κοινωνίας την οποία… υποτίθεται ότι διεκδικούν να εκφράσουν.

Στη δεύτερη περίπτωση, τρέχουν πίσω από την ουρά τους, περιθωριοποιούνται και απομονώνονται. Όχι από την Εκκλησία. Από την κοινωνία…

 

 

Μαρίκα Λυσιάνθη
Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος