Ποιοί απαξιώνουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ταυτίζοντάς τον με τη διαδρομή του… Ιωάννη Μπούτου

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on March 12, 2018, 12:15 pm
2 secs

 

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη

 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν υπήρξε ποτέ εύκολα διαχειρισμός για το “βαθύ ΠΑΣΟΚ”. Ίσως επειδή η κουλτούρα και η κοσμοθεωρία του, ήταν ξένες και ανώτερες του μέσου όρου των κορυφαίων στελεχών του Κινήματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Εκείνων που πέρασαν στην Ιστορία ως… η παρέα με τα ζιβάγκο.

Καθώς λοιπόν ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων Σαμαρά την τριετία 2012-2015, επιλέγει πλέον τις διακριτές αποστάσεις από το κόμμα του οποίου ηγήθηκε μέχρι πρότινος, και η ρητορική του βρίσκεται πιο κοντά στην οπτική της επανάληψης μιας “εγκάρδιας συνεννόησης” με τη Νέα Δημοκρατία (του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα, όπως τότε με εκείνη του Αντώνη Σαμαρά), από τον χώρο του “όλου ΠΑΣΟΚ” (όπως θα έλεγε και ο ίδιος), εκτοξεύονται παρασκηνικά φαρμακερά βέλη.

Υπάρχουν αρκετοί από τον χώρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με δημοσιογράφους αλλά και πολιτικούς άλλων κομμάτων, σπεύδουν να κάνουν μια πρόχειρη, επιδερμική και ακραία απαξιωτική σύγκριση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Ιωάννη Μπούτο. Με προφανή στόχευση να μειώσουν τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Λογικό και αναμενόμενο από την πλευρά τους. Άδικο για τον ίδιο τον Ευάγγελο Βενιζέλο, και όσα προσέφερε στη χώρα αλλά και το ΠΑΣΟΚ. Η διαδρομή του άλλωστε, υπήρξε σε άθροισμα ετών διαδρομή θυσίας του προσωπικού συμφέροντος, υπέρ του εθνικού και του κομματικού. Κάτι που φαίνεται ότι… προσπερνούν οι επικριτές του, σπρώχνοντάς τον στην “αγκαλιά” της σημερινής Νέας Δημοκρατίας, ή μιας μορφής παλινόρθωσης του “ευρωπαϊκού μετώπου”, της ομπρέλας δηλαδή κάτω από την οποία τα σενάρια εκείνης της εποχής ήθελαν τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να συγκατοικούν, και σε κομματικό επίπεδο.

Ο Ιωάννης Μπούτος υπήρξε εμβληματικό στέλεχος της Κεντροδεξιάς, διεκδίκησε και την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, και τελικά αποχώρησε, καθώς το 1989 υποστήριξε τον Ανδρέα Παπανδρέου, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα για τον τότε πρόεδρο της ΝΔ, για να γίνει τελικά βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Μετά την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1993, έπειτα από την Αποστασία που ανέτρεψε την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Ιωάννης Μπούτος τοποθετήθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Ήρθε σε σύγκρουση με τον Αντώνη Λιβάνη, και αποχώρησε, παραδίδοντας τα κλειδιά στον Λουκά Παπαδήμο.

Άλλες εποχές, άλλοι άνθρωποι, άλλες διαδρομές. Κάτι που πρέπει να θυμούνται, όσοι σπεύδουν να… ρίξουν στην πυρά τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

 

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής