Ποιά είναι η “δουλειά” του Στουρνάρα; (Κεντρικός) τραπεζίτης ή… νοσταλγός (του Σημίτη);

Μαρίκα Λυσιάνθη
Posted on April 04, 2017, 5:27 pm
0 secs

Η ερώτηση του τίτλου δεν είναι ρητορική. Είναι βαθιά πολιτική. Ως ενα σημείο μάλιστα, πιθανόν και να εξηγεί ένα σημαντικό μέρος της εθνικής κακοδαιμονίας. Του κακού ριζικού και των παθογενειών που οδήγησαν την Ελλάδα στην εθνική χρεοκοπία του 2010, με την υπογραφή του τελευταίου των Παπανδρέου.

Ποιά είναι λοιπόν η “δουλειά” του Γιάννη Στουρνάρα; Είναι τεχνοκράτης που θέλει να γίνει πολιτικός; Είναι τραπεζίτης, και μάλιστα ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας… μόνιμο πρόβλημα της ευρωζώνης; Ή είναι ένας ρομαντικός και παθιασμένος νοσταλγός της περιόδου Σημίτη, του οποίου αρκετοί “συστημικοί” εκτιμούν ότι ο Γιάννης Στουρνάρας αποτελεί τον πιο… αποτελεσματικό συνεχιστή;

Σε κάθε περίπτωση, και πέραν της έντασης αντικειμενικότητας και αλήθειας των απαντήσεων στα παραπάνω ερωτήματα, εξ αντανακλάσεως προκύπτει το… τι δεν είναι ο Γιάννης Στουρνάρας. Δεν είναι χρήσιμος για τη χώρα. Όχι μόνο σήμερα. Αλλά και στο παρελθόν. Με τις προηγούμενες ιδιότητές του.

Δεν υπήρξε χρήσιμος για την Ελλάδα ως στενός συνεργάτης του Γιάννου Παπαντωνίου. Δεν υπήρξε χρήσιμος για την Ελλάδα ως στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη στα “ματωμένα” χρόνια της λεηλασίας του Χρηματιστηρίου και της ένταξης στην ΟΝΕ με… περίεργα στοιχεία. Δεν υπήρξε χρήσιμος για την Ελλάδα ως στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, την περίοδο που άνοιξε την πόρτα για τον λαϊκισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για να… καταλαβαινόμαστε, δηλαδή.

Μαρίκα Λυσιάνθη
Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος