Παπαδημούλης: Όλες οι εξουσίες τελούν υπό τον δημόσιο έλεγχο των πολιτών

Υστερόγραφα Team
Posted on July 23, 2017, 10:59 am
2 secs

Σε δήλωσή του, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Real News», ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή την πολύκροτη υπόθεση της Ηριάννας, αναφέρεται στο συνταγματικό δικαίωμα της κριτικής σε μια δικαστική απόφαση, υπογραμμίζοντας ότι «όλες οι εξουσίες τελούν υπό τον δημόσιο έλεγχο και την κρίση των πολιτών».

Τονίζει, επίσης, ότι «πρέπει να εκλογικευθεί η πολιτική αντιπαράθεση», επισημαίνοντας ότι «το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε αυτή την ώρα, είναι μια γενικευμένη και μετωπική αντιπαράθεση της δικαιοσύνης με την κυβέρνηση».

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του Δ. Παπαδημούλη:

«Η υπόθεση της Ηριάννας, που προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αντιπαράθεση, είναι φανερό ότι καταγράφει μια μεγάλη αναντιστοιχία ανάμεσα στο περί δικαίου αίσθημα και στη συγκεκριμένη κατά πλειοψηφία απόφαση του πενταμελούς Εφετείου.

Η κριτική σε μια δικαστική απόφαση είναι όχι μόνο εύλογη, αλλά αποτελεί και συνταγματικό δικαίωμα. Όσοι χαρακτηρίζουν μια τέτοια κριτική ως γενικευμένη επίθεση της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη, ψεύδονται σκόπιμα και προκαλούν ζημιά και στη δικαιοσύνη και στη κοινοβουλευτική μας δημοκρατία.

Ας μην ξεχνά κανείς ότι η συνταγματική μας τάξη προβλέπει διάκριση των εξουσιών, σεβασμό και εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων, αλλά και επίσης ότι όλες οι εξουσίες -νομοθετική, εκτελεστική, δικαστική- τελούν υπό τον δημόσιο έλεγχο και την κρίση των πολιτών και ευρύτερα της κοινωνίας.

Επιπλέον, είναι εντελώς υποκριτικό και απαράδεκτο να κρίνουμε με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Όταν, δηλαδή, ο Κοντονής ή ο Τζανακόπουλος ασκούν κριτική σε συγκεκριμένους δικαστές να θεωρείται σκάνδαλο, ενώ όταν έκαναν το ίδιο ακριβώς, και με οξύτερο τρόπο, πριν από τέσσερα χρόνια, ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο Δένδιας να είναι σωστό ή απλώς… Κυριακή.

Η χώρα χρειάζεται εκλογίκευση της πολιτικής αντιπαράθεσης και θεσμικές αλλαγές, που να ενισχύουν  την κοινοβουλευτική μας δημοκρατία. Η ίδια η δικαιοσύνη χρειάζεται δραστικό εκσυγχρονισμό. Η αργή απονομή της είναι, ίσως, ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ανάπτυξη της χώρας και οδηγεί τελικά συχνά στην αρνησιδικία, προς όφελος, ιδίως, των οικονομικά και πολιτικά ισχυρών. Η δικαιοσύνη χρειάζεται ενίσχυση της ανεξαρτησίας και του αυτοδιοίκητου, ενόψει και της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση. Απαιτείται, επίσης, εγκατάλειψη κάποιων συντεχνιακών λογικών. Η άρνηση, για παράδειγμα, της υποβολής δηλώσεων «πόθεν έσχες» από τη μεγάλη πλειοψηφία των ανώτατων δικαστών της χώρας, είναι τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε αυτή την ώρα, είναι μια γενικευμένη και μετωπική αντιπαράθεση της δικαιοσύνης με την κυβέρνηση. Κάτι τέτοιο θα ήταν όχι απλά επιζήμιο, αλλά και επικίνδυνο. Όσοι ακραίοι κύκλοι το εύχονται ή και το επιδιώκουν, είτε για να φθείρουν και να ρίξουν την κυβέρνηση, είτε γιατί ονειρεύονται ένα ανεξέλεγκτο «κράτος δικαστών», κάνουν τεράστιο λάθος και ευτυχώς θα αποτύχουν και πάλι».

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι