Παπαδημούλης: Είμαι αισιόδοξος ότι η χώρα μας θα τα καταφέρει

Υστερόγραφα Team
Posted on April 21, 2018, 12:37 pm
6 secs

 

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, απηύθυνε βίντεο-χαιρετισμό στο πλαίσιο του 4ου Συνεδρίου της ΕΣΕΕ με τίτλο «Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα: Ο Μεγάλος Πρωταγωνιστής της Ανάπτυξης», που πραγματοποιείται στην Αθήνα, στις 20 και 21 Απριλίου.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε για την πορεία της οικονομίας, τονίζοντας πως «έπειτα από πολλά χρόνια, οι βασικοί οικονομικοί δείκτες βελτιώνονται, η ανεργία μειώνεται σταθερά, οι εξαγωγές αυξάνονται, οι αγορές ανακτούν βήμα-βήμα την εμπιστοσύνη στην οικονομία μας, και η κατανάλωση αρχίζει να ενισχύεται», προσθέτοντας ότι η οικονομία «έχει περάσει από το μονοπάτι της ύφεσης και της αστάθειας, στον δρόμο της ανάκαμψης».

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογράμμισε ότι «για να θεμελιώσουμε σε στέρεο έδαφος την πορεία της μεταμνημονιακής Ελλάδας, με τρόπο που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η χώρα χρειάζεται ένα ισχυρό και βιώσιμο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο για τα επόμενα χρόνια», τονίζοντας ότι η από κοινού συνεργασία των «παραγωγικών δυνάμεων, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και επιχειρηματικότητας και του κράτους, είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του νέου αναπτυξιακού μοντέλου».

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη «να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος που ενίσχυσαν συγκεκριμένα συμφέροντα και διέλυσαν τον παραγωγικό ιστό της χώρα», σημειώνοντας ότι πρέπει «να στηριχθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα, να αυξηθούν οι συνέργειες και η μεταξύ τους συνεργασία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε, τέλος, ότι είναι αδύνατον να υπάρξει ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο «χωρίς ισχυρές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, χωρίς σεβασμό στις εργασιακές σχέσεις, χωρίς το ‘ανθρώπινο κεφάλαιο’ να παίζει ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας νέα οικονομικής πραγματικότητας», σημειώνοντας πως «οι εμπορικές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να αποτελέσουν την ‘ατμομηχανή’ της ελληνικής οικονομίας τις επόμενες δεκαετίες, μέσα σε ένα πλαίσιο υγιούς ανταγωνισμού, με ξεκάθαρους κανόνες και με ισχυρή κυβερνητική στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας».

Βίντεο Ομιλίας: https://www.youtube.com/watch?v=3RtDpuefydQ

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

Χαίρομαι ιδιαίτερα για τη σημερινή πρόκληση και την εκδήλωση και λυπάμαι που δεν μπορώ να βρίσκομαι μαζί μας.
Νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε όλοι ότι η ελληνική οικονομία έχει σταθεροποιηθεί, έχοντας περάσει από το μονοπάτι της ύφεσης και της αστάθειας, στο δρόμο της ανάκαμψης.

Έπειτα από πολλά χρόνια, οι βασικοί οικονομικοί δείκτες βελτιώνονται, η ανεργία μειώνεται σταθερά, οι εξαγωγές αυξάνονται, οι αγορές ανακτούν βήμα-βήμα την εμπιστοσύνη στην οικονομία μας, και η κατανάλωση αρχίζει να ενισχύεται.

Έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες για συνολική βελτίωση και άνοδο της ελληνικής οικονομίας, παρατηρείται ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, νέες επιχειρήσεις εισέρχονται στην αγορά, και η χώρα μας αξιοποιεί πιο παραγωγικά τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η χώρα χρειάζεται ένα ισχυρό και βιώσιμο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο για τα επόμενα χρόνια. Για να θεμελιώσουμε σε στέρεο έδαφος την πορεία της μεταμνημονιακής Ελλάδας, με τρόπο που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Η από κοινού συμμετοχή των παραγωγικών δυνάμεων, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και επιχειρηματικότητας και του κράτους, είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του νέου αναπτυξιακού μοντέλου.

Για να πετύχουμε, πρέπει να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Η κακοδιαχείριση, η αλόγιστη σπατάλη, η εκτεταμένη φοροδιαφυγή, που δεν οδήγησαν πουθενά, παρά μόνο ενίσχυσαν συγκεκριμένα συμφέροντα και διέλυσαν τον παραγωγικό ιστό της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι πολύ σημαντικό να στηριχθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα, να αυξηθούν οι συνέργειες και η μεταξύ τους συνεργασία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Να αυξηθούν τα κονδύλια για την έρευνα και την καινοτομία. Να προχωρήσουν οι διαδικασίες και οι πρωτοβουλίες για να απλοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο σύστασης και αδειοδότησης και να δοθούν κίνητρα και κυρίως απλοί και σταθεροί κανόνες στους επενδυτές.

Μέσα από αυτή την προσπάθεια, πρέπει να τεθούν οι βάσεις για να έχει διάρκεια και συνέπεια το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο που εκπονείται, να μην υπάρχουν «σκιές» επιστροφής στο καταστροφικό παρελθόν, και να αξιοποιηθεί η εργασία ως βασικός μοχλός ανάπτυξης.

Για να είμαι πιο σαφής, είναι αδύνατον να υπάρξει ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο χωρίς ισχυρές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, χωρίς σεβασμό στις εργασιακές σχέσεις, χωρίς το «ανθρώπινο κεφάλαιο» να παίζει ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας νέα οικονομικής πραγματικότητας.

Βασική προτεραιότητα για να προχωρήσουν οι παραπάνω διαδικασίες είναι να υπάρξει η κατάλληλη πολιτική στήριξη και οι κατάλληλοι πολιτικοί συσχετισμοί που θα ευνοούν την ανάπτυξη ενός κοινωνικά δίκαιου αναπτυξιακού μοντέλου σε Ελλάδα και Ευρώπη, που θα υπερβαίνει τις αποτυχημένες και καταστροφικές πολιτικές λιτότητας.

Η συντεταγμένη έξοδος από το μνημόνιο και η διαμόρφωση της μετα-μνημονιακής αναπτυξιακής στρατηγικής αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα και θα φέρουν ελληνική υπογραφή.

Οι εμπορικές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να αποτελέσουν την «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας τις επόμενες δεκαετίες, και αυτό απαιτεί ένα ισχυρό και ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο χωρίς εμπόδια και διφορούμενες διατάξεις, ισχυρή πολιτική βούληση και κυβερνητική στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, και όχι παραβίαση των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού, με στήριξη σε συγκεκριμένα συμφέροντα.

Είμαι αισιόδοξος ότι η χώρα μας θα τα καταφέρει. Καλή συνέχεια στις εργασίες σας και στο έργο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι