Παναγιώτης Κορομηλάς: Η “μόδα” απειλεί τη μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου

Υστερόγραφα Team
Posted on December 15, 2017, 12:45 pm
2 secs

Γράφει ο Παναγιώτης Κορομηλάς

Πρωτοετής φοιτητής του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

 

 

Ως κοινωνία ορίζεται το σύνολο των ανθρώπων που συνυπάρχουν και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους σε έναν τόπο, ή για κάποια χρονική περίοδο. Το σύνολο των διαφορετικών και ποικίλων προσωπικοτήτων, που δύνανται να βρεθούν σε καθημερινή επαφή, να μεταδώσουν τα ιδιαίτερα στοιχεία του χαρακτήρα τους και να προωθήσουν έμμεσα την υγιή συνύπαρξη στη ζωή. Τι γίνεται όμως, όταν η μόδα «καθοδηγεί» τη ζωή μας;

Είναι ευρέως αποδεκτό, ότι η μόδα αποτελεί μια ιδιαίτερη κοινωνική τάση, που συμπορεύεται με την εξέλιξη της ζωής. Δεν μένει σταθερή, συχνά μεταβάλλεται, δέχεται διαρκείς επιδράσεις από τις ιδιαίτερες επικρατούσες κοινωνικές συνθήκες και πλέον έχει αποκτήσει κομβικό ρόλο στη ζωή μας.

Το αρνητικό της όλης υπόθεσης είναι πως η «δύναμη» της μόδας απειλεί τη μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου.Οι επιδράσεις της, είναι τόσο έντονες, που όλα τα εγγενή χαρακτηριστικά μας μεταβάλλονται –ακούσια ή εκούσια- για να ανταποκριθούν στα ιδιαίτερα πρότυπα που καλλιεργεί και επιβάλλει.

Το αποτέλεσμα; Η μάζα καθορίζει το ποιοί πραγματικά είμαστε. Η προσωπική μας κρίση και άποψη θυσιάζεται στο βωμό της ένταξης στο σύνολο και της αποδοχής από αυτό. «Αφού όλοι σκέφτονται και δρουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο, ποιός είμαι εγώ που θα επιλέξω να διαφέρω». Πολλοί άνθρωποι και ιδιαίτερα νέοι σκέφτονται έτσι. Ας αναλογιστούμε όμως. Αξίζει πραγματικά να στεκόμαστε αδρανή θύματα της μόδας που -συνήθως- εκφράζεται από τη μάζα; Αξίζει να «υποτάσσουμε» τον εαυτό μας σε κάτι που πραγματικά δεν μας εκφράζει; Ας μην ξεχνάμε εν τέλει ότι η διαφορετικότητα είναι αυτή που ομορφαίνει και δίνει νόημα στη ζωή.

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι