Πάνος Ρήγας: Η ΝΔ ακολουθεί μια καταστροφική για την κοινωνία τακτική

Υστερόγραφα Team
Posted on April 08, 2017, 12:45 pm
1 sec

Ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα “Ειδήσεις” και τον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή, σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις.

Το κείμενο της συνέντευξης του Πάνου Ρήγα έχει ως εξής:

 

1.Πολλοί υποστηρίζουν πως η αξιολόγηση δεν κλείνει επειδή δεν το επιτρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ…

Έχει φανεί καθαρά εδώ και μήνες πως αιτία της μη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης δεν είναι η καθυστέρηση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά οι αποκλίνουσες θέσεις και επιδιώξεις των δανειστών. Η αντιπαράθεση του ΔΝΤ με την Κομισιόν καθώς και η αποσαφήνιση της θέσης και του ρόλου του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι η αιτία της καθυστέρησης.

Τα πραγματικά δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις η ελληνική οικονομία να γυρίσει σελίδα. Η ΝΔ ακολουθώντας μια καταστροφική πολιτική για την ελληνική κοινωνία κατηγορεί όλη αυτή την περίοδο το ΣΥΡΙΖΑ για τις καθυστερήσεις ταυτιζόμενη και άρα αθωώνοντας όλους όσοι από πολιτική εμμονή δεν θέλουν να αποδεχτούν ότι μια αριστερή κυβέρνηση καταφέρνει να οδηγήσει την χώρα στην έξοδο από την κρίση.

2.Ανησυχείτε μήπως λόγω των όντως πολύ δύσκολων μέτρων βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να καταψηφίσουν τη συμφωνία, ανατρέποντας έτσι την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα;

Δεν υπάρχει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που να μην αντιλαμβάνεται το βαθμό δυσκολίας τόσο της κατάστασης όσο και της συμφωνίας. Ζούμε μέσα στην κοινωνία και έχουμε πλήρη επίγνωση των προβλημάτων, των αγωνιών και των αδιεξόδων που αντιμετωπίζει. Ούτως ή άλλως η συμφωνία που θα έρθει από τη διαπραγματευτική μας ομάδα, πριν ακόμα επικυρωθεί από τη Βουλή, θα περάσει από τα συλλογικά μας όργανα, όπου θα συζητήσουμε, θα σταθμίσουμε θετικά και αρνητικά και θα κάνουμε ένα ψύχραιμο απολογισμό. Η τελική συμφωνία που θα φέρουν ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών θα υπερψηφιστεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί στο σύνολό της είναι συνειδητοποιημένη και έτοιμη να δώσει τη μάχη πιο συμπαγής από ποτέ.

3.Δεν εκτιμάτε ότι πρέπει να σταματήσουν οι επιθέσεις στον Γιάννη Στουρνάρα; Και τι σημαίνει η προειδοποίησή σας προς τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας και άλλους τραπεζίτες ότι θα λογοδοτήσουν;

Ο κ. Στουρνάρας είναι ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, ως εκ τούτου έχει ένα σημαντικό θεσμικό ρόλο. Κανείς δεν αφαιρεί το δικαίωμα στην άποψη. Ωστόσο όταν οι απόψεις αυτές είναι πολιτικές και προσωπικές δημιουργείται εκ των πραγμάτων σύγχυση ρόλων και επιδιώξεων. Αυτό ακριβώς το τελευταίο είναι που θα πρέπει να σταματήσει άμεσα. Σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή διαπραγμάτευσης, η χώρα έχει την ανάγκη συσπείρωσης όλων των δυνάμεων και όχι υπονόμευση και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Οι τραπεζίτες υπόκεινται και οφείλουν να υπόκεινται σε δημόσια λογοδοσία. Εκτός στόχων και στην ύφεση έριξε τη χώρα η κυβέρνηση στην οποία Υπουργός Οικονομικών ήταν ο κ. Στουρνάρας.

Όλοι όσοι διετέλεσαν επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας τα χρόνια της πλασματικής μεγέθυνσης της οικονομίας φέρουν ευθύνη για την οικονομική διάλυση της χώρας.

4.Υπάρχουν σημεία της διαπραγμάτευσης που η κυβέρνηση πρέπει να πει «δεν κάνω πίσω» και το λόγο έχει ο λαός;

Η κυβέρνηση εδώ και αρκετούς μήνες -και παρά τις ασύμμετρες πιέσεις που δέχεται- δεν έχει κάνει πίσω στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, ειδικά του ΔΝΤ. Ενάντια στις προβλέψεις και τη φθορά της διαπραγμάτευσης καταφέραμε ως χώρα να πιάσουμε και να υπερβούμε όλους τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος, σε βαθμό που να έχουν ήδη καλυφθεί οι στόχοι μέχρι το 2018. Είναι η πρώτη φορά που τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να ολοκληρώσει με επιτυχία ένα πρόγραμμα προσαρμογής. Η προσφυγή στην άποψη του λαού στη δεδομένη συγκυρία δεν θεωρώ ότι μπορεί να βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία.

5.Εκτιμάτε ότι υπάρχουν δυνάμεις των δανειστών που θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση;

Αυτό που προκύπτει μέσα από την πορεία της διαπραγμάτευσης είναι ότι υπάρχουν δυνάμεις των δανειστών που στο βωμό της εξυπηρέτησης των δικών τους συμφερόντων δεν διστάζουν να προκαλούν και να θέτουν σε κίνδυνο τους κόπους και τις θυσίες ενός ολόκληρου λαού. Όλοι γνωρίζουμε πλέον ποιες είναι οι δύο πλευρές μέσα στους δανειστές που η κάθε μία για δικούς της λόγους δεν επιθυμεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Εάν στους λόγους αυτούς συμπεριλαμβάνεται η πτώση αυτής της κυβέρνησης δεν το γνωρίζω και δεν είναι αν θέλετε και το μείζον. Το σημαντικό είναι να αντιληφθούν οι παράγοντες αυτοί ότι η κωλυσιεργία σε μια τόσο ευαίσθητη συγκυρία για ολόκληρη την Ευρώπη είναι μια ανεύθυνη και επικίνδυνη τακτική.

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι