Πάμε για εκλογές (το… καλοκαίρι του 2018);

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on January 17, 2017, 11:27 am
1 sec

Περί εκλογών ο λόγος… Είναι προφανές το τελευταίο διάστημα, μετά και τις παρεμβάσεις Σόιμπλε για ένα ελληνικό Μνημόνιο χωρίς το ΔΝΤ, αλλά και την πολεμική ατμόσφαιρα που επιχειρεί να διαμορφώσει ο Ντόναλντ Τραμπ στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι το τρέχο έτος 2017 θα είναι έτος-γέφυρα.

Καλύτερα, έτος προπαρασκευής των εξελίξεων που θα τρέξουν στον πλανήτη, την Ευρώπη, επομένως και την Ελλάδα, το 2018. Τότε που φαίνεται ότι θα είναι η χρονιά της μεγάλης αλλαγής, δέκα χρόνια μετά την εκδήλωση της παγκόσμιας κρίσης, λόγω της κατάρρευσης της Lehman Brothers.

Όλοι οι κεντρικοί παίκτες του παγκόσμιου συστήματος, πλην… του Βλαντιμίρ Πούτιν, χρειάζονται χρόνο. Για να επανακαθορίσουν και να ξεκαθαρίσουν τη στρατηγική τους. Για να γνωρίσουν καλύτερα… ο ένας τον άλλο. Και να αναζητήσουν κοινούς τόπους, ώστε από κοινού να κολλήσουν το γυαλί που έχει ραγίσει.

Κεντρικό σημείο αναφοράς οι γερμανικές εκλογές στα τέλη Σεπτεμβρίου, κάτι που συμβαίνει ότι οι μετεκλογικές ζυμώσεις για τη νέα κυβέρνηση δεν θα έχουν ολοληρωθεί πριν τα τέλη Οκτωβρίου… το νωρίτερο. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η νέα ηγεσία της Γερμανίας, θα είναι “μάχιμη” με το νέο έτος, στο ξεκίνημα του 2018.

Τότε, στο ξεκίνημα του 2018, θα έχει διαμορφωθεί ένα περισσότερο ξεκάθαρο πλαίσιο στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο τελευταίος θα έχει δώσει πλέον ευκρινές δείγμα γραφής των προθέσεών του.

Το 2018, θα είναι επιπροσθέτος το έτος καμπής για την Ελλάδα. Αν η Γερμανία το έχει αποφασίσει, από τις αρχές του 2018 θα έχει ξεκινήσει να στηρίζει ουσιαστικά την ελληνική προοπτική εξοδου από τα Μνημόνια, με παράλληλη ρύθμιση του χρέους. Έτσι ώστε να διευκολυνθεί η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές για απευθείας δανεισμό, μερικούς μήνες πριν εκπνεύσει το τρέχον πρόγραμμα, το καλοκαίρι του 2018.

Και το καλοκαίρι του 2018, οι Έλληνες θα κληθούν να επιλέξουν το επόμενο πολιτικό αφήγημα, με το οποίο θα πορευτούν, στο καλό ή αρνητικό σενάριο. Καλά να είμαστε άλλωστε, το 2019 θα… ξαναέχουμε εκλογές. Και μάλιστα με απλή αναλογική.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής