Ο… ψυχολογικός πόλεμος Τσίπρα σε Μητσοτάκη για “μείωση της ψαλίδας”

Φρίξος Παλαιολόγος
Posted on December 01, 2017, 6:31 pm
1 sec

Του Φρίξου Παλαιολόγου

Εκτός από την οικονομία, και η πολιτική είναι κατά ένα μεγάλο μέρος θέμα ψυχολογίας. Γι’ αυτό και το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, έχουν εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα έναν ψυχολογικό πόλεμο, με αποδέκτες τη Νέα Δημοκρατία και τον σημερινό πρόεδρό της, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου επιδιώκεται η συστηματική απαξίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κάθε φορά που ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης καλείται να αντιμετωπίσει τον Πρωθυπουργό στη Βουλή.

Σε συνέχεια της παραπάνω παραμέτρου, έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο ο παρακάτω πίνακας, που δείχνει την ψαλίδα της διαφοράς ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγράφει σημαντική μείωση μετά το καλοκαίρι, σε όλες τις μετρήσεις, όλων των εταιρειών.

 

Η δεύτερη αυτή παράμετρος είναι περισσότερο… μακροπρόθεσμης απόδοσης. Επιχειρεί να διαμορφώσει ένα κλίμα αμφισβήτησης της “μη αναστρέψιμης” διαφοράς υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, που είχε καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις από την αρχή του τρέχοντος έτους, μέχρι και το καλοκαίρι.

Είναι προφανήςη στόχευση του Μεγάρου Μαξίμου: Αν πετύχει μια σημαντική ρωγμή στην πολιτική αυτοπεποίθηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, θα μπορεί σε βάθος χρόνου να προσδοκά σε βελτιωτική “διόρθωση” των εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ πολιτικών συσχετισμών.

Γι’ αυτό και, με αντικειμενικούς όρους, η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου οδηγεί σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Για να υπάρχει επαρκής χρόνος να αποδώσει στην πράξη η παραπάνω στρατηγική.

Φρίξος Παλαιολόγος
Ο Φρίξος Παλαιολόγος είναι δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής