Ο φιλελευθερισμός είναι αξιακή συμπεριφορά. Όχι… φετίχ μιας (δήθεν) ελίτ

Μαρίκα Λυσιάνθη
Posted on October 26, 2017, 9:05 am
2 secs

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

Περί φιλελευθερισμού λοιπόν… Και όχι νεοφιλευθερισμού, σαν και εκείνον που πρεσβεύουν διάφοροι ακραίοι μηδενιστές, οι οποίοι προσπαθούν να κολλήσουν μέρος της δικής τους τοξικότητας στη σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Ιστορία των εθνών και των κοινωνιών μας απέδειξε ότι ο φιλελευθερισμός, πολιτικός και κοινωνικός, υπήρξε η κυρίαρχη αξιακή διάκριση ανάμεσα στην τάξη και τη… ζούγκλα. Επειδή δεν ήταν απλώς και δεν ήταν μόνο ιδεολογία.

Ήταν κάτι πολύ μεγαλύτερο και ευρύτερο. Αξιακή συμπεριφορά. Τον φιλελευθερισμό, είτε τον έχεις μέσα σου, είτε… δεν τον έχεις. Γιατί, όσο κι αν προσπαθείς να αυτοπροσδιοριστείς ως φιλελεύθερος, η καθημερινότητα της συμπεριφοράς σου, οι θέσεις τις οποίες διατυπώνεις στα social media, αποκαλύπτουν και επιβεβαιώνουν τι πραγματικά είσαι: Άκρο. Ακραίος…

Η κεντρική αρχή του φιλελευθερισμού είναι το μέτρο. Και η αυτοπεποίθηση της δοκιμασίας του κατά πόσο μια άποψη είναι αληθής και σωστή, όχι με το να… σιγήσει η αντίθετη και γενικότερα οι άλλες απόψεις. Αλλά με το να τους δοθεί δημόσιο βήμα για να διατυπωθούν. Και η κοινωνία να κρίνει. Η πλειοψηφία να κρίνει.

Δείτε εκείνους που αυτοχαρακτηρίζονται “φιλελεύθεροι” στα social media. Η συντριπτική πλειοψηφία τους αποτελεί την επιτομή των άκρων. Της… τσιρίδας. Των υστερικών απόψεων. Του κυνισμού. Της απόλυτης άγνοιας του μέτρου.

Ξεπεσμένες φυσιογνωμίες, μιας ελίτ που υπήρξε μονάχα… στο μυαλό τους. Το περιορισμένων δυνατοτήτων μυαλό τους. Το ακριβώς αντίθετο του φιλελευθερισμού, είναι όλοι αυτοί οι… χαριτωμένοι. Συμπλεγματικοί και μίζεροι.

Στα όρια του εθνικού προβλήματος, αν με κάποιον τρόπο αποκτήσουν δικαίωμα υπογραφής για τη ζωή μας, από όποια θέση κι αν βρίσκονται.

Μαρίκα Λυσιάνθη
Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος